[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Na 4 porce, Příprava: 45 minut
4 kuřecí prsní řízky, každý o váze asi 120 g 60 g mouky 2 vejce 100 g strouhanky 70 g másla 50 ml rostlinného oleje
na salát: 1 kg lojovitých brambor 300 ml drůbežího vývaru 1 cibule šalotka, nakrájená na kostičky 3 lžíce bílého vinného octa 1 lžíce jemné hořčice 300 g čerstvých okurek 2 lžíce bílého jogurtu 4 lžíce oleje, nejlépe mandlového sůl, pepř a špetka cukru na dochucení
Maso omyjte studenou vodou a osušte. Každé prsíčko rozkrojte šikmými řezy na 4 plátky. Obalte je nejprve v mouce (přebytek oklepejte), ve vejcích rozšlehaných se solí a pepřem a nakonec ve strouhance. Olej s máslem rozehřejte ve velké nepřilnavé pánvi a řízky pozvolna usmažte dozlatova. Podávejte se salátem.
Brambory na salát dobře omyjte, ale neloupejte, v hrnci zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka. Slijte, nechte trochu vychladnout a ještě teplé oloupejte. Vývar svařte s cibulí, dochuťte octem, solí, pepřem a hořčicí. Ještě horké brambory nakrájejte na plátky a přelijte teplou zálivkou. Nechte nasáknout. Okurky nakrájejte na tenké plátky, posolte, nechte vypotit vodu a pak ji rukama dobře vymačkejte. Promíchejte je s bramborami, vmíchejte jogurt a olej a salát dochuťte případně špetkou cukru.
Na 4 porce, Příprava: 30 minut
100 g mrkve 100 g petržele 100 g řapíkatého celeru 100 g fenyklu 100 g brokolicového květáku (romanesco) 4 rajčata 150 g těstovin k zavaření 1–2 lžíce olivového oleje 50 g cibule, nakrájené na kostičky 1 stroužek česneku, nasekaný najemno 800 ml hovězího vývaru 2 lžíce nasekané petrželky sůl a pepř na dochucení
Zeleninu očistěte, opláchněte a pokrájejte na kostičky či plátky. Romanesco rozdělte na růžičky, rajčata nařízněte křížem, na chvíli ponořte do vroucí vody a stáhněte jim slupku. Dužninu nakrájejte. Těstoviny uvařte zvlášť v osolené vodě tak, aby zůstaly pevné na skus. V hrnci rozehřejte olej, osmažte na něm nejprve cibuli a česnek, pak další zeleninu vyjma květáku a rajčat. Smažte asi 5 minut, aby se zelenina ještě nezabarvila, vlijte vývar, uveďte do varu, přidejte romanesco a rajčata, snižte plamen a zlehka povařte asi 15 minut, až bude zelenina křehká. Posypte petrželkou, přidejte těstoviny, nechte jednou přejít varem a dále nevařte. Dochuťte a podávejte, nejlépe v hlubších miskách.
Na 4 porce, Příprava: 40 minut
na palačinky: 200 g hladké mouky 6 vajec 600 ml mléka špetka soli 50 g másla na smažení na salát 16 ředkviček 4 lžíce nasekaných bylinek
na náplň: 100–150 g kuchyňsky upravených krevet nebo krabího masa (i konzervované či mražené) 400 g měkkého sýra 3–4 lžíce balzamikového octa 6 lžic řepkového nebo mandlového oleje 1 lžíce olivového oleje sůl a pepř na dochucení
Z mouky, 2 vajec a mléka umíchejte hladké těstíčko a lehce ho osolte. Nechte asi 30 minut odpočívat. Pokud zůstávají v těstíčku kousky, protlačte ho sítem, aby bylo opravdu jemné. Zatímco těsto odpočívá, uvařte zbylá vajíčka natvrdo, asi 10 minut. Několik ředkviček si nechte stranou, ostatní nakrájejte na tenké plátky a promíchejte s částí bylinek. Krevety opláchněte, osušte, promíchejte s trochou bylinek a polovinou zálivky, umíchané ze soli, octa, pepře a oleje. Sýr promíchejte s bylinkami, olivovým olejem, solí a pepřem. Na ploché pánvičce rozehřejte trochu másla a postupně smažte tenké palačinky a uchovejte je na teple. Podávejte s ochuceným sýrem, pokrájenými vajíčky natvrdo, ředkvičkami a krevetami. Zbylé ředkvičky můžete ozdobit jako myšky, dětem uděláte velkou radost!