3 ňamky na víkendový oběd

Neváhejte ratolesti přizvat, aby vám s přípravou jídla pomohly. S našimi recepty je to snadné a mýt talíře ani nemusíte – budou vylízané!

Kuřecí řízečky a bramborový salátek

Na 4 porce, Příprava: 45 minut

4 kuřecí prsní řízky, každý o váze asi 120 g
60 g mouky
2 vejce
100 g strouhanky
70 g másla
50 ml rostlinného oleje

na salát:
1 kg lojovitých brambor
300 ml drůbežího vývaru
1 cibule šalotka, nakrájená na kostičky
3 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce jemné hořčice
300 g čerstvých okurek
2 lžíce bílého jogurtu
4 lžíce oleje, nejlépe mandlového
sůl, pepř a špetka cukru na dochucení

Maso omyjte studenou vodou a osušte. Každé prsíčko rozkrojte šikmými řezy na 4 plátky. Obalte je nejprve v mouce (přebytek oklepejte), ve vejcích rozšlehaných se solí a pepřem a nakonec ve strouhance. Olej s máslem rozehřejte ve velké nepřilnavé pánvi a řízky pozvolna usmažte dozlatova. Podávejte se salátem.

Brambory na salát dobře omyjte, ale neloupejte, v hrnci zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka. Slijte, nechte trochu vychladnout a ještě teplé oloupejte. Vývar svařte s cibulí, dochuťte octem, solí, pepřem a hořčicí. Ještě horké brambory nakrájejte na plátky a přelijte teplou zálivkou. Nechte nasáknout. Okurky nakrájejte na tenké plátky, posolte, nechte vypotit vodu a pak ji rukama dobře vymačkejte. Promíchejte je s bramborami, vmíchejte jogurt a olej a salát dochuťte případně špetkou cukru.

Veselá polívčička

Na 4 porce, Příprava: 30 minut

100 g mrkve
100 g petržele
100 g řapíkatého celeru
100 g fenyklu
100 g brokolicového květáku (romanesco)
4 rajčata
150 g těstovin k zavaření
1–2 lžíce olivového oleje
50 g cibule, nakrájené na kostičky
1 stroužek česneku, nasekaný najemno
800 ml hovězího vývaru
2 lžíce nasekané petrželky
sůl a pepř na dochucení

Zeleninu očistěte, opláchněte a pokrájejte na kostičky či plátky. Romanesco rozdělte na růžičky, rajčata nařízněte křížem, na chvíli ponořte do vroucí vody a stáhněte jim slupku. Dužninu nakrájejte. Těstoviny uvařte zvlášť v osolené vodě tak, aby zůstaly pevné na skus. V hrnci rozehřejte olej, osmažte na něm nejprve cibuli a česnek, pak další zeleninu vyjma květáku a rajčat. Smažte asi 5 minut, aby se zelenina ještě nezabarvila, vlijte vývar, uveďte do varu, přidejte romanesco a rajčata, snižte plamen a zlehka povařte asi 15 minut, až bude zelenina křehká. Posypte petrželkou, přidejte těstoviny, nechte jednou přejít varem a dále nevařte. Dochuťte a podávejte, nejlépe v hlubších miskách.

Krajkové palačinky s krabím tvarůžkem

Na 4 porce, Příprava: 40 minut

na palačinky:
200 g hladké mouky
6 vajec
600 ml mléka
špetka soli
50 g másla na smažení
na salát
16 ředkviček
4 lžíce nasekaných bylinek

na náplň:
100–150 g kuchyňsky upravených
krevet nebo krabího masa
(i konzervované či mražené)
400 g měkkého sýra
3–4 lžíce balzamikového octa
6 lžic řepkového nebo mandlového oleje
1 lžíce olivového oleje
sůl a pepř na dochucení

Z mouky, 2 vajec a mléka umíchejte hladké těstíčko a lehce ho osolte. Nechte asi 30 minut odpočívat. Pokud zůstávají v těstíčku kousky, protlačte ho sítem, aby bylo opravdu jemné. Zatímco těsto odpočívá, uvařte zbylá vajíčka natvrdo, asi 10 minut. Několik ředkviček si nechte stranou, ostatní nakrájejte na tenké plátky a promíchejte s částí bylinek. Krevety opláchněte, osušte, promíchejte s trochou bylinek a polovinou zálivky, umíchané ze soli, octa, pepře a oleje. Sýr promíchejte s bylinkami, olivovým olejem, solí a pepřem. Na ploché pánvičce rozehřejte trochu másla a postupně smažte tenké palačinky a uchovejte je na teple. Podávejte s ochuceným sýrem, pokrájenými vajíčky natvrdo, ředkvičkami a krevetami. Zbylé ředkvičky můžete ozdobit jako myšky, dětem uděláte velkou radost!


Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Přihlásit se

AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Aktivita, které jste věnovala většinu volného času, nedopadla podle vašich představ. Není divu, že se cítíte jako spráskaný pes a vaše…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci