Maminka.czVýživa a stravování

3 potraviny, které při menstruaci uleví tělu i duši

Regina Rothová 11.  8.  2014
Menstruace je pro většinu žen náročným obdobím zejména kvůli nepříjemným průvodním příznakům, třeba křečím a migrénám. Rychle se měnící hladina hormonů zase způsobuje změny nálad, ztráta krve pak z těla vyčerpává vitaminy a minerály. A tím naše potíže zdaleka nekončí…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proto jsou ženy při „svých dnech“ často vyčerpané, plačtivé a hůře se soustředí. Mezi další časté potíže související s menstruací patří silné krvácení, bolesti a premenstruační syndrom, který ve větší či menší míře trápí většinu žen. Ten se na psychice podepisuje především výkyvy nálad, podrážděností a napětím. Z fyzických příznaků, jež se objevují už před menstruací, ženy trápí bolesti hlavy, břicha, pocit nafouklosti či zhoršená pleť, hlavně akné a další pupínky se množí téměř geometrickou řadou.

Některé z nás v tomto období přepadá také zvýšená chuť na sladké pokrmy. Jídla z cukru a bílé mouky však uvedené příznaky paradoxně ještě zhoršují. Do jídelníčku by proto ženy měly raději zařadit ověřené potraviny, které dokážou nepříjemné průvodní jevy menstruace zmírnit či odstranit. Potřebujete poradit? Není problém.

1. SÓJA reguluje hormonální aktivity

Sója je nejbohatším zdrojem proteinů, vitaminů a minerálů, jaký lze v rostlinné říši aktuálně nalézt. Sójové boby obsahují víc vápníku než mléko, více proteinů a železa než stejné kvantum masa a zároveň větší množství vitaminů B2 a B6 než vejce. A právě ty jsou pro menstruující ženy zásadní. „Vitaminy řady B pomáhají ulevit od nepříjemných projevů premenstruačního syndromu, například od únavy či vyčerpání. Konkrétně například vitamin B6 pomáhá regulovat hormonální aktivitu během menstruace. Spolu s vitaminem B2, B12 a niacinem rovněž přispívá k normální činnosti nervové soustavy a psychické pohodě. Současně také podporuje optimální stav sliznic a pokožky, která může mít během menstruace sklon k vyrážkám,“ vysvětluje prospěšné účinky Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma.

2. ČERSTVÉ OVOCE odstraní křeče

Menstruační bolesti a křeče úzce souvisejí s látkou prostaglandin, která má vliv na srážlivost krve, prokrvení a děložní stahy. Zvýšenou tvorbu prostaglandinu, jenž je za menstruační křeče zodpovědný, mohou ženy zbrzdit konzumací flavonoidů. Obsahují je běžné druhy ovoce – jablka, borůvky či švestky. Toto ovoce je bohaté také na antioxidanty, které rovněž přispívají ke zmírnění křečí v podbřišku. Zároveň by měly ženy zařadit do svého jídelníčku také banány. Ty jsou totiž skvělou zásobárnou prospěšného hořčíku a draslíku. Navíc obsahují minerální látky, jež jsou důležité pro správnou funkci svalů a nervů. Podporují okysličování krve a dokážou účinně odstranit únavu, ke které mají ženy během menstruace větší sklon. Je však třeba volit pouze zralé, žluté plody. Nezralé banány jsou naopak velmi špatně stravitelné a mohou způsobovat nepříjemnou plynatost.

3. OŘECHY A BRUSINKY zabírají spolehlivě proti nadýmání

Pokud během menstruace trpí ženy nadýmáním, měly by ve zvýšené míře konzumovat potraviny bohaté na hořčík. Ten totiž dokáže povzbudit látkovou výměnu a tyto zažívací problémy zmírnit. Zároveň působí antistresově a reguluje svalovou i nervovou nerovnováhu. Má schopnost nejen zlepšit náladu, ale účinně zmírní také bolesti hlavy a migrény, které menstruaci často doprovázejí. Výbornou zásobárnou blahodárného hořčíku jsou ořechy – lískové, vlašské, mandle či kešú. Dalším zdrojem je sušené ovoce, zejména pak brusinky, meruňky, datle a fíky. Do svého jídelníčku by je měly ženy zařadit ve zvýšené míře už týden před očekávanou menstruací, aby tělo mělo zásoby, z nichž může čerpat. Pokud však mají na ořechy alergii a sušené ovoce kvůli cukru nekonzumují, mohou zvolit formu přírodních kapslí, které obsahují kombinaci hořčíku, vitaminu B a extraktu z brusinek.

První pomoc pro letní ženské zdraví

K naší smůle je výskyt nepříjemných mykóz nebo podráždění v teplém počasí častější. Koupání v chlorovaných bazénech, pobyt v mokrých plavkách a nadměrné pocení na problémech jen přidávají… Co s tím? Zásadní pravidlo první pomoci – klasické mýdlo pouze na ruce nebo na tělo. Intimní partie jsou velmi citlivé a používat byste měly jen prostředky, které respektují citlivé pH intimních míst. „Parfémové sprchové gely nebo alkalická mýdla mohou dráždit citlivou intimní pokožku i sliznici a vyvolat tak infekční problémy. Výborné jsou gely s obsahem kyseliny mléčné, s tea tree nebo růžovým olejem, které respektují speciální citlivé prostředí ženských partií,“ doporučuje Zdeňka Kulhánková z Prozdravi.cz.

Je dobré se mýt alespoň dvakrát denně. V horkém období u sebe noste speciální ubrousky a použijte je po každé toaletě. Nepříjemnosti může vyvolat také chlor, který dráždí pokožku. Když vyjdete z bazénu, vždy se důkladně osprchujte. Pokud máte vlastní bazén, používejte dezinfekční bezchlorové prostředky (např. GUAa). Koupete-li se v přírodních koupalištích, voda je zas plná bakterií. Pokud není k dispozici sprcha, vezměte si s sebou náhradní čisté plavky. V době menstruace byste se měla veřejným i přírodním koupalištím raději vyhnout. Krajky, satén nebo hedvábí jsou sice krásné materiály na spodní prádlo, ale v létě opravdu velmi nevhodné. Pokud trpíte na občasné mykózy, na celodenní nošení si berte pouze prádlo ze 100% bavlny. Kalhotky by se také měly před použitím vyžehlit, zničíte tím bakterie, jež mohou vyvolat kvasinkovou infekci. „Vhodné také není používat na praní spodního prádlo aviváž. Ženskému zdraví neprospívají ani těsné kalhoty,“ dodává Kulhánková.

(Článek vyšel v časopise Maminka 7/2014)

VIDEO: Trpíte na PMS a silnou bolestivou menstruaci? Jak si můžete pomoci?

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Potraviny, Migrény, Optimální stav, Menstruační křeč, Silné krvácení, Nepříjemný projev, Zažívací problém, Celodenní nošení, Zdeňka K, Nadměrné pocení, Nejbohatší zdroj, Zásadní pravidlo, Premenstruační syndrom, Petr Galle, Průvodní jev, Ženské zdraví, Vegall Pharma, Teplé počasí, Potraviny na Heureka.cz