Maminka.czBatole

Batolata a vitaminy

Ivana Ašenbrenerová 17.  9.  2009
Vymýšlíte jídelníček pro své dítě? Dbejte při tom, aby v něm byly zastoupeny všechny důležité látky, které jsou pro vývoj dětského organismu nezbytné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vitaminy, které si tělo samo vyrobit neumí, jsou nepostradatelné pro zdravý vývoj dětského organismu. Proto by měla každá maminka dbát, aby svému dítěti nabídla vyváženou stravu. Nepřítomnost vitaminů se totiž projeví záhy – například poruchami růstu, vývojovým opožděním, nepohodou, neprospíváním, nechutenstvím, poruchami spánku, únavou, či naopak neklidem, snížením odolnosti k infekcím apod. Pokud zařadíme do jídelníčku dítěte 2 porce čerstvé zeleniny a ovoce, 1–2 porce cereálií (obilovin), 1 porci masa (bílého, červeného nebo ryb) a dostatek rostlinného oleje, pravděpodobně se žádné ze známých hypovitaminóz obávat nemusíme. Vitaminy rozpustné v tucích, A, D, E a K, ke svému vstřebávání potřebují malé množství tuků, což je důležité při podávání čerstvých zeleninových salátů.

Bez pár kapek oleje přijdou přítomné vitaminy vniveč. Vitamin C je významný antioxidant, dítě ho potřebuje denně 0,1 gramu, v době nemoci více (najdete ho v čerstvém ovoci a zeleninině). Nemá se rád s antibiotiky, v mateřském mléce je ho dvojnásobek než v kravském. Vitamin A je obsažen v rybách a vnitřnostech, beta-karoten především v mrkvi. Pozor na předávkování, které poznáte žlutooranžovým zabarvením dlaní a plosek. Rozhodně nezapomínejte na vitaminy E (oleje, semena, luštěniny), B (kvasnice, semena, vejce, vnitřnosti, bílé maso) a vitamin D. Ten se jako jediný dává dětem od 3. týdne věku po celý první rok života. Jeho zdrojem je rybí tuk, ale i žloutek.


Recepty od 1 roku

Kuskus se zeleninou a sýrem

Suroviny:

  • 150 g kuskusu
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 3 rajčata
  • kousek pórku (zelená část)
  • 1 stroužek česneku
  • sušené provensálské bylinky
  • 100 ml kysané smetany
  • 80 g tvrdého sýra
  • trochu soli

Postup:Do hrnce vložíme nakrájený pórek, papriky, rajčata a najemno nasekaný česnek. Zalijeme vodou tak, aby jí bylo asi dvojnásobek. Přivedeme k varu a přisypeme kuskus. Ochutíme bylinkami a solí a vaříme do změknutí. Pak vše dáme do zapékací mísy, polijeme zakysanou smetanou a posypeme nastrouhaným sýrem. Zapečeme v troubě na 220 °C (asi 10 minut).

Hruškový nákyp

Suroviny:

  • 4 hrušky,
  • 170 g dětské krupice
  • 1 l plnotučného mléka (raději použijte kojeneckou mléčnou formuli)
  • 4 vejce
  • 150 g ovocného cukru
  • špetka citronové kůry
  • špetka soli
  • rostlinné máslo na vymazání pekáče

Postup:Do studeného mléka dáme sůl a přisypeme krupici. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout.

Přidáme do ní ovocný cukr, žloutky, citronovou kůru a nakonec tuhý sníh z bílků. Polovinu hmoty rozetřeme do zapékací mísy nebo pekáčku, poklademe na kostičky nakrájenými hruškami a na to dáme zbytek hmoty. Nákyp pečeme v troubě na 180 °C asi 40 minut.


Maminčin odborník MUDr. Martin Fuchs primář pediatrického oddělení FN Na Bulovce, Praha

Můžete mi poradit, jak by měl vypadat jídelníček mého osmiměsíčního syna? K dopolední svačince mu dávám ovocné pyré, v poledne příkrm (polévku). Jak často má jíst maso, může už nějaké pečivo nebo bílý jogurt? Kdy je vhodné začít s odpoledními svačinkami, a co je nejlepší před spaním? V noci ho ještě kojím… Irena J.

Protože stále ještě kojíte, pokusím se nabídnout obecnější požadavky jídelníčku. V 8. měsících by měla být strava 5x denně (3x mléko nebo obilnomléčný příkrm, svačina a večeře. 1x ovoce (dopoledne), 1x maso a zelenina (oběd). Přecházet byste měla na pestrost (brambory, rýže, těstoviny, omáčky) a větší kousky. Dítě by mělo vypít minimálně 500 ml mléka (mateřské nebo pokračovací či v kaších), popřípadě by mohlo i nějaký mléčný pokrm (bílý jogurt, dopolední nebo odpolední svačinka s ovocem či cereáliemi). Mělo by mít maso (bílé i červené či masozeleninový příkrm), zeleninu (pyré, kaše, kousky, příkrm), ovoce (přesnídávka pro kojence, kaše, kousky), vejce (obden), během dne žužlat chléb, rohlík, piškoty. Na noc se hodí pokrmy se škroby, ale i s potřebným tukem, nejlépe hutné kaše (nikoli řídké). Dítě by se již pokud možno nemělo v noci krmit (mimo jiné i kvůli prevenci zubního kazu).

Témata: Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Batole, Vitamín, Vít, Ovocný cukr, Nakrájený pórek