Maminka.czŠkolák

Cvaldou kvůli babičce?

Jana Benešovská 14.  6.  2010
„Ivanko, od koho jsi zase dostala ty čokolády?“ Šestiletá Ivanka ochotně přizná, že od babičky. „Ale babička říkala, že jsou moje, a ať to hlavně neříkám mamince,“ oznamí vzápětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Také bojujete s tím, že se snažíte, aby vaše dítě jedlo zdravě, ale bohužel nenacházíte pochopení u prarodičů? Jejich úkolem je přece děti rozmazlovat, tudíž je zásobovat různými buchtičkami, čokoládkami či bonbonky.

Jenže odtud je jen krátká cesta k dětské obezitě. Pětina českých dětí ve věku od šesti do dvanácti let má vyšší hmotnost, než by měla mít. Polovina z nich má nadváhu, druhá polovina je obézní.

1. Zdravě odmalička

Chuťové preference dětí se utvářejí už v nízkém věku a jsou to rodiče, kteří rozhodují o jídelníčku svých potomků – jsou pro ně vzorem jak ve stravovacích návycích, tak při pohybové aktivitě. Vy to víte, ale kdyby to tak věděli i prarodiče. Jejich generace lpí na české kuchyni plné knedlíků, smetany a domácích buchet. Kdepak teflonové pánve na smažení bez tuku, nízkotučné jogurty, celozrnné pečivo nebo müsli tyčinky! Vždyť jídlo je základ a má chutnat. Byla jsem docela překvapená, když jsem ve svém okolí zjistila, za kolika konflikty a neshodami v rodině stojí právě jídlo. Ona je to vlastně spíš láska, a kde jsou ve hře emoce, tam je také mnohem víc angažovanosti a zranění. Jenomže, co s tím?

2. Sladkosti?

Nemá smysl dětem sladkosti úplně odpírat – naučte je, že občas do jídelníčku patří. „Rozhodně by z nich neměl být složený každodenní jídelníček,“ upozorňuje nutriční terapeutka Jitka Rusková z Poradenského centra Výživa dětí.
Je možné volit také zdravější varianty sladkostí – třeba čokolády s vysokým obsahem kakaa, sušené ovoce nebo müsli tyčinky bez polevy. „Bohužel prarodiče často mívají pocit, že rodiče své děti trápí hlady nebo je,týrají‘ zdravou stravou. Mají dojem, že když jsou to ještě děti, je pro ně zdravá strava zbytečná a je třeba dopřávat jim to nejlepší,“ říká Jitka Rusková.

3. Trvejte na svém

Pokud rodiče výslovně požádáte, aby vaše potomky nekrmili jídlem, které odporuje vašim zásadám, měli by to respektovat. „Jestliže to nedělají, zkuste se jich zeptat, proč tak jednají.

Jistě vám neodpovědí, že chtějí, aby jejich vnouče bylo obézní nebo aby jej v sedmnácti letech skolil infarkt. Zkuste se s nimi dohodnout, aby například jídla z tradiční české kuchyně vařili pouze občas a na mlsání dětem nabídli raději ovoce,“ doporučuje odbornice.

Upozorněte rodiče, že pro dítě je důležitá jednotná výchova, která mu přináší jistotu. Nemusí pak na sebe brát zodpovědnost, když od maminky slyší: „Ne, abys u babičky zase jedla ty buchty.“ A od babičky: „Ivanko, vezmi si buchtu, ale neříkej mamince, že jsem pekla.“ Z takového jednání má dítě v hlavě akorát zmatek.

4. Česky, ale zdravě

Babičky často argumentují tím, že česká kuchyně není tak příšerná. Současná generace prý jenom neví, jak ji správně jíst. „Něco na tomto tvrzení jistě bude, nicméně česká kuchyně ve smyslu vydatných omáček s masem a knedlíky opravdu není pro zdravou výživu dětí (ani dospělých) nejlepší. Obsahuje velké množství nevhodného tuku, sacharidů a poměrně málo zeleniny a ovoce. Některé pokrmy – jako uzené klobásy s hořčicí – nejsou pro malé děti vhodné vůbec. Můžete připravit stejná jídla odlehčeným způsobem – řízky udělat z kuřecího masa, svíčkovou z mléka a místo másla nebo sádla použít kvalitní rostlinný olej. To vše pak doplnit dostatkem zeleniny a ovoce,“ doporučuje Jitka Rusková.

5. Zkuste kompromis

Nerespektují prarodiče vaše pravidla? Dohodněte se na kompromisu. Oceňte i drobné změny. Není jednoduché po mnoha letech smažení na sádle a pečení kynutých buchet najednou vařit v páře anebo péct z grahamové mouky. Nezapomeňte ani na to, že tím nejdůležitějším při výchově dětí je nápodoba. Jestliže vy držíte další z nesmyslných diet a otec právě při sledování televize ukusuje tabulku čokolády, může váš potomek jen těžko podchytit zásady zdravého stravování. Nemluvě o zásobách laskomin v akci, které nakupujete domů a před dítětem schováváte.

6. Čím méně, tím lépe

Jak často vzpomínáte na tu úžasnou vůni, když babička právě vytáhla z trouby pekáč čerstvých buchet? Chtěli byste podobné vzpomínky upřít svým dětem? „Občasné zhřešení zdravé dítě ani dospělého neohrozí,“ upozorňuje Jitka Rusková a dodává: „Je těžké stanovit přesné množství sladkostí, které děti mohou zkonzumovat. Záleží na ostatním jídelníčku, fyzické aktivitě a zdravotním stavu. Čím méně si dítě na sladkosti navykne, tím lépe. Na druhé straně je nevylučujte z jídelníčku úplně. Stejně jednou přijde chvíle, kdy je ochutná a určitě mu zachutnají. Těžko mu pak budete vysvětlovat, proč ostatní děti mlsat mohou a ono jediné ne.“

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Dieta.

Témata: Děti, Výživa a stravování, Předškolák, Školák, Batole, Časopis Dieta, Babi, Krátká cesta, Nápodoba, Graham, Buchtička, Česká kuchyně, Současná generace