Maminka.czPředškolák

Jak se žije vegetariánům?

Lucie Černohorská 11.  10.  2010
Že vegetariána masem neuhostíte, je jasné. Čím ale? A jak vycházejí vegetariáni se svým "masožravým" okolím?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Existuje celá řada specifických typů vegetariánského stravování, jako jsou kupříkladu frutariáni, vitariáni, džusariáni apod., ale těmi vám hlavu plést nebudeme.

My se v omezíme na čtyři nejzákladnější typy vegetariánství:
Ovovegetariáni kromě masa nejedí také mléko a mléčné výrobky,
laktovegetariáninaopak ze stravy vyloučili vejce.
Pokud byste zcela logicky očekávali, že laktoovovegetariáni se obejdou jak bez mléka a mléčných výrobků, tak bez vajec, pak jste na omylu – ti naopak konzumaci obojího povolují.
Nejpřísnější skupina odmítající veškeré živočišné produkty jsou tzv. vegani.

Kromě „čistokrevných“ vegetariánů existuje ještě celá řada tzv. semivegetariánů – ti ze své stravy vylučují buďto jen některé druhy masa (např. maso savců), anebo maso obecně jedí, ovšem pouze v omezené míře.

Zeptali jsme se ...

Moje kamarádka Eliška žije se svým manželem a tříletým synem v pescetariánské domácnosti. Že nevíte, co se za tímto slovem skrývá? Ani ona sama netušila, že její stravovací návyky mají tento složitý název, snad proto, že – jak sama říká ’dávno nemá potřebu své rozhodnutí obhajovat a už vůbec se nesnaží kohokoliv přesvědčovat o své „pravdě“’.

Než se pustíme do kladení otázek, odpovíme těm, kteří tvrdošíjně trvají na rozšiřování své slovní zásoby: pescetariáni nejedí maso savců (hovězí, vepřové, zvěřinu apod.) ani drůbež, ale konzumují ryby a ostatní živočišné produkty (mléko, vejce, med apod.).

Každý začíná s vegetariánstvím jinak, jak to bylo u tebe? Já jsem k vegetariánství dospěla postupně v průběhu několika let. Nikdy jsem zvlášť netíhla k masité stravě a jakmile jsem se osamostatnila a začala rozhodovat o svém jídelníčku sama, přirozeně jsem začala inklinovat k bezmasému jídlu. Nejdřív jsem "opustila" uzeniny, pak ostatní druhy masa s výjimkou ryb.

Jak na změnu stravování zareagovali rodiče a okolí?

Nejbližší rodina dodnes utrousí nějakou tu "vtipnou" poznámku, kterak je zelenina nejlepší propasírovaná přes prase, ale jinak jsme dospěli do stádia vzájemné tolerance. Zpočátku jsem je svým postojem dráždila - chápali to z mé strany jako určitou výstřednost a snahu vyčnívat.

Bylo těžké zříci se masa, nebo to šlo hladce?

Nevnímala jsem to jako nějakou oběť nebo odříkání. Prostě jsem na maso přestala mít chuť.

V dnešní době je už na trhu spousta vegetariánských polotovarů nebo výrobků. Kupujete je? Chutnají Vám? Polotovary obecně příliš často nekupujeme, snažíme se vařit z čerstvých surovin. Ale bez nejrůznějších obilných nebo sojových výrobků se samozřejmě neobejdeme. Nejčastěji sáhneme po různých druzích Tofu, Tempehu nebo Seitanu.

Podařilo se vám sehnat vegetariánskou školku pro vašeho syna?

Podařilo. Našli jsme mateřskou školu zařazenou do programu "Zdravá mateřská škola". To znamená, že se snaží v rámci stále platných výživových tabulek někdy z 50. let minulého století, najít cestu, jak dětem nabídnout maximálně zdravá jídla. Zároveň to ale neznamená, že tam dětem vaří pouze vegetariánská jídla. Jsou vstřícní a přístupní dohodě a není pro ně problém nabídnout dětem, jejichž rodiče si to přejí, vegetariánskou stravu. Reagují také na různé specifické stravovací potřeby dětí, např. celiakům připraví bezlepkovou dietu - což ve většině školek není vůbec samozřejmé.

Jaké jsou Vaše zkušenosti se stravováním v restauracích, které nejsou zaměřeny výhradně na vegetariánskou stravu?

Tristní. Většina restaurací pod pojmem vegetariánské jídlo nabízí: ovocné knedlíky, smažené žampiony a smažený sýr (se šunkou). Jakmile chci něco teplého, nesladkého a nesmaženého, mám dost omezený (spíš téměř žádný) výběr.

Jak u vás vypadají rodinné oslavy?

Rodina a nejbližší přátelé se nás už léta nesnaží převychovat. My je ostatně taky ne. Pokud si pozvu návštěvu na oběd nebo večeři, dám jim demokraticky vybrat. Rybu... nebo rybu (smích) To je samozřejmě nadsázka. Ačkoliv tomu nemusíš věřit, hodně mých přátel si CHCE dát vegetariánské jídlo, které jim uvařím, rodinu nevyjímaje. Jinak samozřejmě návštěvám uvařím to, co mají rády - teda, aspoň se o to snažím (v nejhorším případě to sní domácí mazlíčci)

Jak jste se s problematikou vegetariánského menu vypořádali kupříkladu na vlastní svatbě?

Pokud jde o svatební hostinu, tu jsme uspořádali v restauraci, která je, podle slov pana provozního, připravena hostit hlavy států. Jejich přístup tomu ve všech směrech odpovídal.

Co tradičně jedí vegetariáni o Vánocích?

Nevím, co jedí všichni vegetariáni o Vánocích... My máme na stole rybu a bramborový salát . A cukroví!

Témata: Děti, Výživa a stravování, Předškolák, Batole, Školák, Jak, Nejbližší rodina, Vegetarián