Maminka.czVýživa a stravování

Nebojte se exotiky! Znáte tohle ovoce?

Kristýna Kalinová 7.  4.  2014
Nebojte se exotiky! Znáte tohle ovoce?
Pochází z míst, kde slunce silně pálí. Možná vám jejich jména nic neříkají, ale jakmile je ochutnáte, zamilujete si je pro jejich šťavnatost a rádi jej zařadíte do svého jídelníčku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Obecně se doporučuje jíst spíše ovoce z pásma, ve kterém člověk žije, tedy z našeho regionu. V zimě to tak pro nás znamená vybírat především plody, které dozrávaly na podzim a jež můžeme přes zimu uskladnit. Což jsou především jablka nebo hrušky. Jídelníček si však můžeme vylepšit i exotickým ovocem z dalekých krajin. Bývá chuťově výjimečné a vyniká i svým nutričním složením.

Nevýhodou jsou však možné alergické reakce (nejčastěji v podobě kopřivky) a kvůli neznalosti i konzumace ještě nezralých plodů. Opatrní bychom měli být především u malých dětí. Dejte jim nejprve ochutnat malý kousek a až poté, když se nevyskytnou žádné alergické reakce, mohou dostat další kousky.

Běžnou součástí jídelníčku i v mírném pásmu se staly už pomeranče, grepy, kiwi nebo mandarinky. Nemustíe se však omezovat pouze na ně. Existuje mnoho dalších druhů, které jsou k dostání již u nás Mnohdy si však nevíme rady s tím, jak ovoce správně jíst. Inspirujte se proto naším článkem.

Maracuja

Maracuja neboli mučenka jedlá má modrou až purpurovou slupku, pod níž se nachází jedlá oranžová dužnina se semínky. Zralé plody by na slupce neměly mít tmavé skvrny ani přílišné zvrásnění. Japonští vědci v mučence objevili sloučeninu s názvem piceatannol. Ta se momentálně zkoumá pro svou schopnost pomáhat blokovat buněčné procesy, které umožňují rozvoj tukových buněk, což by mohlo vést k objevení metody pro kontrolu obezity.

Exotická chuť tohoto ovoce vynikne v ovocných salátech, dezertech, koktejlech nebo marmeládách.

Liči čínské

Tyto oválné narůžovělé plody jsou díky obsahu polyfenolů účinné proti rakovině, a dokonce prý dokážou bojovat proti nadváze a útrobnímu tuku, který zvyšuje riziko srdečních chorob a vzniku cukrovky. Vybírejte dozrálé plody růžové až hnědé barvy, zelená značí nezralost. Zralé liči je sladké, šťavnaté a chutí připomíná hroznové víno nebo broskev.

Liči je nutné naříznout a oloupat – konzumuje se pouze vnitřní bílá rosolovitá dužnina. Nikdy ji nevaříme, maximálně ohříváme, vařením by dužnina ztvrdla a zhouževnatěla.

Karambola

Po nakrájení plodu na plátky vzniknou velmi dekorativní hvězdy, a i proto se v anglicky mluvících zemích karambole říká „hvězdicové ovoce“. Jíst ji můžeme se slupkou i bez, ale vždy je nutné odstranit hnědá žebra. Kromě jiného v sobě karambola ukrývá i látky, které nás chrání proti žaludečním vředům a vysokému krevnímu tlaku. Díky vyššímu obsahu kyseliny šťavelové by ji s opatrností měly jíst osoby, které mají problémy s ledvinami.

Longan

Je příbuzný liči, jen uvnitř dužniny najdete navíc černé semeno, které se nejí. Slupku lze otevřít i pouhým stlačením mezi prsty. Korejská studie zjistila, že longan obsahuje jedinečné látky, které mají pozitivní vliv na naši paměť a také schopnost učit se.

Má sladkokyselou chuť a v Asii se často přidává do sladkých či slaných pokrmů.

Granátové jablko

Působí na lidský organismus blahodárně a prospěšně v mnoha ohledech. Je efektivním antioxidantem, vyrovnává kyselé prostředí v žaludku pro lepší trávení, pomáhá udržovat cévy v dobré kondici a celkově reguluje krevní tlak. Umí povzbudit imunitní systém a mnohé výzkumy prokázaly i pozitivní účinky v otázce prevence rakoviny.

Nejlepší je granátové jablko rozkrájet a vybrat jednotlivá zrníčka. Slupka se nekonzumuje.

Pitaya

Plody kaktusu s červenou dužninou, kterým se také často říká dračí ovoce, pocházejí z Mexika. Obsahují především vodu, vlákninu, vitamin C, minerály a jsou bohaté i na antioxidanty. Podle jedné thajské studie je vhodné je konzumovat především při průjmových onemocněních nebo při antibiotické léčbě. Plody totiž obsahují prebiotikum, nestravitelnou složku, která podporuje růst zdravé střevní mikroflóry, jež bývá při užívání antibiotik většinou narušena.

Slupku plodu oloupeme nebo stačí pitayu rozříznout a dužninu sníst pomocí lžičky.

Papaja

Pokud chcete koupit zralou papáju, hledejte plody, které při stisknutí nejsou příliš měkké ani tvrdé a mají žlutooranžovou barvu. Platí, že čím je plod zelenější, tím je méně zralý. Je třeba se vyhýbat plodům se skvrnami. Papája obsahuje enzym papain, který je důležitý pro tvorbu trávicích enzymů, čímž přispívá k lepší stravitelnosti potravin.

Papáju je nejvhodnější rozkrojit na poloviny, vydlabat semínka, která jsou nejedlá, a následně vydlabat dřeň.

Černá sapota

Vypadá podobně jako zelené rajče, které postupně mění barvu z olivového odstínu do žlutozelené. Zralá dužnina chutná i vypadá jako čokoládový pudink a obsahuje asi čtyřikrát více vitaminu C než pomeranč. Když američtí vědci porovnávali černou sapotu s jiným ovocem, známým pro své blahodárné účinky na naše zdraví (jako např. s jahodami nebo avokádem), dostala se sapota na špici žebříčku s nejvyšší antioxidační kapacitou.

Guava

Pochází z Jižní Ameriky, má kulovitý tvar a velikostí se podobá malému jablku. Tenká tuhá žlutá slupka má nahořklou chuť, ale krémovitá silně aromatická a šťavnatá dužnina chutná sladce. Vědci zjistili, že guava v sobě ukrývá až o 270 % více antioxidantů než granátové jablko, což z ní dělá super ovoce účinné v boji proti rakovině nebo stárnutí kůže.

Mango

Tohle šťavnaté ovoce s osobitou chutí i vůní je nejpřínosnější čerstvé, protože se v něm zachovávají všechny zdraví prospěšné látky. Můžete jej také nakrájet na kousky, smíchat s bílým jogurtem a trochou citronové šťávy či z něj vytvořit smoothie nápoj. Mango je oslavováno pro svůj pozitivní vliv na hladinu cholesterolu, nedávné studie však poukázaly i na jeho schopnost bojovat proti obezitě. Američtí vědci zjistili, že dužnina i slupka svým složením brání rozvoji tukových buněk a mají vliv i na to, jak je tuk v těle metabolizován.

Kumquat

Toto ovoce vzhledem připomínající miniaturní pomeranče patří mezi nejmenší citrusové plody. Dužnina i slupka jsou jedlé, takže před konzumací stačí toto hořkosladké ovoce jen řádně omýt a odstranit stopku. Kromě zajímavé chuti, jež je podpořena nahořklou slupkou, má kumquat i léčivé účinky. Obsahuje velké množství vitaminu C, draslíku a mědi, má antioxidační účinky, pomáhá posilovat srdce a zabraňuje usazování cholesterolu na stěnách cév. V Číně a dalších asijských zemích symbolizuje štěstí.

Jeho využití v kuchyni je všestranné – pochutnáte si jak na čerstvých kumquatech, tak i zavařených, nebo je můžete zkusit přidat k pečenému masu.

Physalis

Mochyně peruánská, jak se také tomuto exotickému ovoci říká, má osvěžující sladkokyselou chuť s mimořádně jemným aroma.
V dužnině se nachází velké množství malých, měkkých a jedlých zrnek. V papírově tenkém žebrovaném kalichu, který se nekonzumuje, se ukrývá žlutooranžová třešnička. Dužnina obsahuje až 30 mg vitaminu C ve 100 g, provitamin A, z minerálních látek především draslík, fosfor, vápník a další prvky. Physalis je močopudný a zlepšuje látkovou výměnu, odstraňuje kyselinu močovou a další odpadní látky z těla. Proto se používá při revmatismu, nedostatečnosti ledvin a dně.

Papírový obal poskytuje dobrou ochranu a není vhodné jej odstraňovat až do doby spotřeby. Mochyně nejlépe chutná syrová a používá se například do ovocných salátů a často také na ozdobu různých dezertů.

Fíky

Fíkovník byl pěstován již kolem roku 3000 před Kristem a pro mnoho národů je posvátným stromem. Jeho plody, které tvarem připomínají malé měšce, obsahují 70–80 % vody a kolem 25 % sacharidů. Jsou bohaté na provitaminy vitaminu A, dále obsahují vitaminy skupiny B, menší množství vitaminu C a draslík. Vysoký obsah vlákniny dělá z fíků ideální přírodní lék při zácpě a porušené střevní mikroflóře – několik plodů zapitých sklenicí vody funguje jako skvělé přírodní projímadlo.

Fíky je vhodné uchovávat v ledničce. Nejčastěji se konzumují syrové nebo se z nich připravují džusy, kompoty, saláty, vína a likéry. Velmi chutné jsou v kombinaci s kozím sýrem nebo prosciuttem.

(Článek vyšel v časopise Dieta 2/2014)

Témata: Výživa a stravování, Časopis Dieta, Buchta, Granátové jablko, Projímadlo, Semeno, OVO, Kalich, Silné aróma, Ledvina, Trávicí enzym, Malý kousek, Ovoce, Přírodní lék, Marmeláda, Slupka, Kyselé prostředí, Ovocný salát, Dužnina, Žebro, Užívání antibiotik