[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Maminky, které přípravu domácích příkrmů časově nezvládají, si nemusejí vyčítat, když svému dítěti podávají kupované příkrmy. Ty jsou díky sterilizaci mikrobiologicky nezávadné a v současné době je u nich kontrolován také obsah některých látek, jako třeba sodíku, olova, rtuti nebo dusičnanů.
Kupované příkrmy jsou navíc vždy po ruce a stačí je pouze ohřát. Tuto praktičnost oceňuje řada rodičů malých dětí. Při nákupu příkrmů by maminky měly pozorně číst, co výrobce uvádí na etiketách. Jedná se nejen o věk dítěte, pro něhož je příkrm určen, ale i o konkrétní značku i datum výroby. Platí, že čím je příkrm čerstvější, tím je lepší.
Maminky by si také měly pečlivě prostudovat složení kupovaného příkrmu – některé příkrmy totiž vzhledem k věku dítěte, uváděného na etiketě výrobku, mohou obsahovat nevhodné přísady. Například takový jahodový příkrm je naprosto nevhodný pro pětiměsíční miminko, neboť jahody jsou v tomto případě alergenní, a mohly by tedy naopak povzbudit vznik alergie.
Domácí příkrmy: Vím, co moje dítě jí
Spousta maminek se shoduje na tom, že doma připravované příkrmy jsou mnohem levnější než ty kupované. Vzhledem k věku dítěte navíc mohou připravit příkrm z těch potravin, které jsou pro jejich drobečka vhodné a které má rád. Domácí příkrmy tak mohou mít pestřejší složení i chutě než jejich kupovaná varianta. V prospěch domácích příkrmů hraje rovněž fakt, že, jsou-li připravovány z čerstvých surovin a ihned podávány, obsahují více vitaminů než kupované
V případě domácích příkrmů maminky navíc znají přesný poměr použitých surovin a co je dále přínosné, v domácích příkrmech nenajdeme složky záhadných názvů jako v příkrmech kupovaných – například bezlepkový pšeničný škrob či extrakt z droždí.
ČTĚTE TAKÉ: Poruchy trávení u malých dětí
Vyšší riziko kontaminace bakteriemi
Maminky by si měly dát obzvlášť pozor na dostatečnou hygienu při přípravě domácího příkrmu. Hrozí zde totiž daleko vyšší riziko kontaminace bakteriemi, kvůli čemuž miminka nejčastěji onemocní průjmem. Důležité je dbát také na dostatečnou dobu vaření, vyhnout se dlouhému skladování i skladování v nevhodných podmínkách. Domácí příkrmy nejsou vhodné, vzhledem ke skladovacím podmínkám, na cestách. V tomto případě se doporučují spíše příkrmy kupované.
Pravidla při přípravě domácího příkrmu
1. Vybírat pouze kvalitní suroviny. Ovoce a zelenina nesmí být povadlé, natož nahnilé.2. Potraviny se zpočátku mixují na jemné pyré a posléze pasírují. Postupně – s přibývajícím věkem dítěte – může být strava hrubší.3. Od šestého, případně čtvrtého, měsíce se podávají pouze tepelně upravené potraviny. Potraviny v syrovém stavu opět až později.4. Příkrmy nesolit ani nekořenit.5. Nepoužívat znovu zbytky jídla, které dítě nedojedlo.
ČTĚTE TAKÉ: Soutěž o knihu – Kuky se vrací
Tip na domácí příkrm vhodný od šestého měsíce: Králičí maso s bramborem a mrkví
Ingredience: Králičí maso, mrkev, brambory (mrkev a brambory zhruba ve stejném poměru), voda, olej/máslo Postup: Nastrouhanou mrkev orestujte na troše oleje (nebo másla), přidejte omyté a na kostičky nakrájené králičí maso a brambory a zalijte vodou. Vařte do měkka. Králičí maso a zeleninu poté rozmixujte a propasírujte.