Maminka.czDěti a jídlo

Obávaný lepek: Kdy ho začít zavádět do stravy dítěte?

Simona Procházková 24.  11.  2020
Je lepek přítel, nebo nepřítel? Skutečně může škodit našemu trávení a zdraví? Jedno z hodně diskutovaných témat ohledně dětské výživy se týká zavádění lepku do jídelníčku kojence. Kdy a jak začít, v tom nemají často jasno ani sami lékaři. Přečtěte si nejnovější doporučení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co je vlastně lepek? Jde o směs bílkovin, která se spolu se škrobem nachází v obilninách (žito, pšenice a ječmen). V poslední době se však může objevovat v řadě potravin, kde byste jej nečekali. U některých lidí vyvolává konzumace lepku záněty tenkého střeva a s tím řadu souvisejících fyzických i psychických obtíží. Jde buď o intoleranci (nesnášenlivost), nebo celiakii. To je geneticky podmíněné onemocnění a podle některých studií má na jeho rozvoji podíl i doba a množství zavádění lepku do stravy dítěte.

Dejte miminku jídlo do ruky! Víte, co je BLW? A co na něj lékaři?

Vyhýbat se lepku, nebo ne?

Někteří odborníci tvrdí, že potraviny s lepkem konzumujeme jen z důvodu, že je to u nás zvyklostí. Mnozí z nás si nedokáží představit snídani bez chleba či müsli, oběd bez těstovin a večeři bez rohlíku se šunkou. Pokud jste zdravý jedinec, klidně si tyto zvyklosti dopřávejte dál. Jen dejte pozor na množství. Lepek vám v přiměřené míře neuškodí. Je ale pravda, že nic se nemá přehánět. Čím častěji budete potraviny s lepkem konzumovat, tím větší úsilí musí váš zažívací trakt vynaložit, aby je zpracoval. Obsahují totiž hůře stravitelné bílkoviny. Dá se tedy říci, že samotný lepek pro lidi nebezpečný není. Nebezpečné je množství, které zkonzumujeme. Jak je to ale u nejmenších dětí? Kdy je vhodné zařadit lepek do stravy kojenců? A proč se toho nebát?

Celiakie: Celoživotní nemoc, které nelze předejít. Naučte své dítě, jak žít bez lepku

Kdy začít s lepkem ve stravě kojenců?

Kdy je ta správná doba začít se zaváděním lepku do stravy kojence? Popravdě, jednoznačné doporučení vám nikdo nedá. Názory odborníků se různí. Podle některých je riziko vzniku celiakie u dětí, jimž byl lepek do stravy zaveden před 3. měsícem věku, až pětkrát vyšší než u dětí, kterým byl lepek do stravy zaveden mezi ukončeným 4. a 7. měsícem věku. Avšak u dětí, jejichž strava byla lepku prostá až do 7 měsíců věku, bylo riziko mírně vyšší. „Většinou se jako mezní období uvádí ukončený 4. až 6. měsíc věku dítěte,“ uvedla pediatrička MUDr. Helena Nováková. „Lepší snášenlivost lepku byla zjištěna také u dětí, které byly zároveň s podáním prvních příkrmů obsahujících lepek kojeny,“ upozornila lékařka.

Ze začátku jen opatrně

Každopádně s potravinami obsahujícími lepek by se mělo začínat pozvolna. „Doporučuji začít večer zkoušet dítěti podat menší množství obilné kaše a poté dítě dokojit nebo ho nechat pít obvyklé kojenecké mléko,“ uvádí MUDr. Nováková. Kvůli možným alergickým reakcím je lepší začít s nemléčnými kašemi, které se rozdělávají vodou, odstříkaným mateřským mlékem nebo jeho náhradou (HA mléko).

Postupně můžete do zeleninových příkrmů začít zavářet krupici nebo je zadělávat jíškou z hladké mouky. Děti také mají rády piškoty, avšak v nich jsou i vejce, na které se může objevit alergická reakce, takže s nimi raději počkejte, až si ověříte, že dítěti nedělají v potravinách problémy vaječné žloutky.

Pozor při zavádění lepku, vyplatí se opatrnost a kojení

Lepek jako součást běžné stravy

Podle posledních výzkumů nemá smysl oddalovat jeho zavádění do stravy miminka, jako tomu bylo v posledních letech. Naopak, podle výboru ESPGHAN (Evropské společnosti pro dětskou gastroenterologii, hematologii a výživu, 2008) se doporučuje podat kojenci v malé dávce lepek již v období mezi ukončeným 4. a 7. měsícem věku dítěte. Zhruba od 8. až 9. měsíce věku se mohou obilniny a potraviny s lepkem stát běžnou součástí dětské stravy, pokud se u nich neprojeví celiakie. Pokud se problémy s lepkem objeví, musí dítě dodržovat bezlepkovou dietu.

Nesnášenlivost lepku

Nesnášenlivost lepku se může projevit kdykoli během života. Imunitní systém se začne bránit, chce se zbavit škůdce, bojuje proti němu. Typickým projevem jsou pak bolesti břicha a nadýmání, trávicí potíže, které přechází v postupné nechutenství a vytrvalé průjmy či nepříjemnou zácpu. Imunitní obranné reakce mohou končit velkým úbytkem váhy, případně i silnými psychickými problémy. Pokud včas vypozorujete citlivost na lepek, můžete se podle toho zachovat. Jídlo, které nesnesete, poměrně snadno nahradíte za vhodnější, které tělo přijme lépe. Dnes to již není problém. Bezlepkové potraviny jsou běžně dostupné.

Výživa dětí od 0 do 3 let věku: Na co se často ptáte?

Kde všude najdete lepek?

Občas můžete být dost překvapeni, kde všude se lepek může objevit. V pšeničné, žitné a jiné bílé mouce či ve směsích s ním počítáme. S tím souvisí výskyt lepku ve výrobcích z mouky. Tedy v běžně dostupném pečivu, těstovinách, cereáliích či snídaňových vločkách. Ale čekali byste lepek v uzeninách, jogurtu, pudinkovém dezertu, kečupu či majonéze? Ano, právě v těchto výrobcích může být lepek použitý jako složka zahušťovadel.

Bezlepkové potraviny

Co tedy jíst, z čeho vařit a péct, čím zahušťovat, když nemůže dítě lepek? Žádný strach, existují potraviny, u kterých se nemusíte lepku obávat. Navíc jsou lépe stravitelné a zdravější pro náš organismus. Jde hlavně o potraviny, které jsou kukuřičného, rýžového či pohankového původu. Takže mouky tohoto typu můžete v bezlepkové kuchyni dle libosti používat. Spousta potravin je navíc přirozeně bezlepkových a ty můžete používat bez omezení. Patří sem maso, ovoce, zelenina, brambory, mléko, máslo, vejce, rýže, marmelády či med.

Video jako bonus: Potřebují děti kravské mléko, nebo ne? 

Víte, kolik má vypít kojenec, batole a školák? Pozor na minerálky a džusy
Jak vyzrát na dětskou koliku? Tipy, čím miminku okamžitě ulevit
Témata: Děti, Kojenec, Jídelníček, Dětský jídelníček, Děti a jídlo, Jídelníček pro miminko, bezlepková dieta, Kojenecké mléko, Mléko, Strava, Lepek, Správná doba, Celiakie, Žito, Obilnina, Potraviny, Škůdce, Zavádění, Přítel, Lékař, Výživa, Ječmen, Zeleninový příkrm