Maminka.czBatole

Strava podle věku. Jak by měl vypadat jídelníček vašich dětí?

Jana Vašáková 25.  7.  2012
Strava podle věku. Jak by měl vypadat jídelníček vašich dětí?
V době, kdy se váha dětí řeší více než kdy jindy, se zároveň mění i požadavky na skladbu jídelníčku. Co a v jakém věku by měly vaše děti jíst, aby správně rostly, a přitom netloustly?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsou děti malé, je mnohem snadnější mít je pod kontrolou. Pečovat o ně 24 hodin denně, rozhodovat za ně, poučovat je a předcházet případným zdravotním i osobním komplikacím způsobeným nevhodnou stravou, nedostatečným pohybem či spánkem, stresem apod. Jakmile povyrostou, částečnou zodpovědnost za ně přebírá školka a pak i škola. Je čistě na vás, jak je do života vybavíte a jak se samy o sebe dokážou postarat.

Jste špatní, nebo dobří rodiče?

Připravit se na rodičovství je velmi těžký a také nevděčný úkol. Něco si nastudujete a s vírou, že děláte pro své dítě to nejlepší, nakonec třeba zjistíte, že je to úplně špatně. Pak se cítíte pod psa a řešíte, kde jste udělali onu osudnou chybu. Proč vaše dítě nechce jíst ovoce a zeleninu? Proč pije jen ty slazené nápoje, když jste mu odmalička dávali vodu? Proč si za kapesné kupuje sladké, když jste ho doma nikdy neměli? V první řadě zapomeňte na výčitky. Rozhlédněte se kolem sebe. Možná spatříte rodiče, co dovolí dětem pít a jíst naprosto nevhodné potraviny. Uvidíte pak sami sebe ve zcela jiném světle.

Škola výživy formou hry

1. Snažte se s dětmi již od začátku bavit na téma, co je a není zdravé.
2. Jděte jim osobně příkladem, to, co od vás okoukají, jim zůstane po zbytek života.
3. Když budou jíst pestře, nezakazujte jim jednou začas dát si něco dobrého, avšak kvalitního.
4. Zapojte je do přípravy jídla, můžou vám pomoci ve výběru surovin v obchodě i s jejich přípravou doma.
5. Neuplácejte, nenuťte je dojídat jídlo a už vůbec je jím nevydírejte.

VE FOTOGALERII NALEZNETE DOPORUČENÉ DENNÍ DÁVKY PODLE VĚKU A POHLAVÍ DÍTĚTE:

Má vaše dítě konzervativní chutě?

Některé děti jsou jedlíci, jiné se v jídle naopak nimrají. Rodiče tak dohánějí k šílenství, protože sotva snědí jeden rohlík nebo z čistě osobních důvodů jedí třeba jen jogurty, ale zato celý den. Vysvětlit menším dětem, že potřebují vitaminy a minerální látky, že budou unavené, neporostou apod., jde jedním uchem dovnitř a hned zas druhým ven. Děti mají od přírody vyvinutý silný pud sebezáchovy, jen tak lehce samy sebe nenechají vyhladovět. Věřte tomu, že se jednoho dne jogurtem přejedí. A pokud nemá vaše ratolest ráda ovoce nebo zeleninu, nehroťte to a ke každému jídlu kousek přidejte, buď si vezme, nebo ne. Na stole mějte mísu s umytým ovocem, ze začátku můžete zkoušet i 100% ovocné či zeleninové džusy. Jde o zvyk. Nové chutě musí lidé ochutnat i 7x, než si na ně zvyknou, děti nevyjímaje.

Tip: Batolata ocení knížky či maňásky připomínající svým vzhledem třeba ovoce nebo zeleninu, větší děti zase hry, které je donutí o zdravé stravě přemýšlet v pozitivním slova smyslu. Mohou to být různé kvízy či přímo stolní hry.

Jak by měl vypadat jídelníček vašich dětí?

Je velký rozdíl mezi tím, co by měl jíst kojenec, batole, předškolní, školní a dospívající dítě. Každý věk i pohlaví má své požadavky, ať už se jedná o energetický, či nutriční příjem jednotlivých složek, jako jsou sacharidy, bílkoviny, tuky, ale také vitaminy a minerální látky. Liší se i podle toho, v jakém fyzickém a psychickém stavu se dítě nachází. Zda sportuje, nebo se připravuje do školy. Že se jedná o vědu? Svým způsobem ano. Neztrácejte však hlavu. To, co děti v první řadě potřebují, je zdravý, pestrý a vyvážený jídelníček. To znamená 3 větší a 2 menší porce jídla denně. Dostatečný pitný režim a také pohyb, alespoň 60 minut denně. Pak se nemusíte bát, že budou přibývat na váze rychleji, než by měly, nebo naopak, že se budou ztrácet před očima. Máte doma dítě školou povinné?

Pokud máte pocit, že vaše dítě tloustne, rozhodně mu neberte jídlo, jen to, co je nezdravé nahraďte zdravým a vymyslete společně pohybové aktivity, jež by ho bavily. Uvědomte si, že je v růstu a má úplně jiné požadavky na složení jídelníčku než dospělý člověk. O tom, jak by mělo přesně vypadat složení jídelníčku, se poraďte s nutričním specialistou. Ukázkové jídelníčky a poradnu naleznete na www.vyzivadeti.cz. Zajímavé informace naleznete i v knize Praktická dětská obezitologie od Zlatka Marinova, Dalibora Pastuchy a kolektivu.

Na co byste se měli zaměřit?

V první řadě postupně v jídelníčku svém i vašeho dítěte vyměňte světlé pečivo za cereální. Zvyšte příjem zeleniny na 3 porce a ovoce na 2 porce denně. Podávejte rýži, brambory a celozrnné těstoviny, můžete zkusit i kuskus, bulgur apod. Zakysané mléčné výrobky jim dopřejte 2-3x denně, zaměřte se na polotučné a naopak zapomeňte na smetanové a nízkotučné výrobky. Tučné maso nahraďte libovým, 2x do týdne podávejte rybu. Nemusíte se bát dávat dětem 2, maximálně 4 vejce denně, pamatujte však na to, že smažená a kombinovaná s uzeninami nejsou zrovna zdravá. Alespoň jednou do týdne připravte luštěniny, je vhodné dát si ořechy a semínka ve své přírodní podobě. A k přípravě pokrmů využívejte kvalitní rostlinné oleje a tuky.

Co byste měli naopak omezit?

Vše, co obsahuje jednoduché cukry, tedy sladkosti na maximálně 10 % z celkového příjmu sacharidů denně. Bílý cukr můžete klidně vyměnit za třtinový nebo ještě lépe sladit medem, jenž má nižší glykemický index. Snižte příjem sladkých a perlivých nápojů na možné minimum. Můžete je ze začátku nahradit 100% ovocnými džusy a ředit je s vodou v poměru 1 : 1, postupně pak vyměnit za neperlivou vodu či neslazený čaj. Vyhýbejte se polotovarům s obsahem saturovaných tuků, konzervantů, syntetických sladidel, barviv, aromat a glutamátů. Omezte sůl na minimum a nahraďte ji v pokrmech čerstvými bylinkami. To, co děti opravdu nepotřebují, jsou uzeniny.

Témata: Děti, Výživa a stravování, Předškolák, Školák, Batole, Časopis Dieta, strava, Zlatka, Dospívající dítě, Vaš, Bílý cukr, Ovocný džus, Perlivý nápoj, Osobní důvod, Jak, Nedostatečný pohyb, Věk