Maminka.czVýživa a stravování

Tip na rychlý víkendový oběd - Omeletové variace

Hanka Kubíčková 6.  11.  2009
Vaječná placka je skvělá věc. Příprava zabere jen pár minut, přísady máte většinou v ledničce a výsledek bývá přímo grandiózní. K tomu všemu si na ní bez reptání pochutná celá vaše rodina.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Houbová omeleta

Porce: 2, příprava: 10 minut, smažení: 5 minut

Suroviny: 4 vejce, 200 g hub (žampiony, hříbky, lišky…) 30 g másla, 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno 1 polévková lžíce petrželky, nakrájené nadrobno

Postup: Vejce lehce promícháme v misce a osolíme. Na pánvi z nich usmažíme dvě omelety.
Houby nakrájíme na plátky. V pánvi rozpustíme máslo a houby s česnekem na něm 4 minuty smažíme. Osolíme a přidáme petrželku.
Náplň rozdělíme do omelet. Podáváme s opečeným chlebem.


Prosciutto rolka


Porce: 6 Příprava: 10 minut Smažení: 10 minut

Suroviny: 150 g ricotty 20 g strouhaného parmazánu 8 vajec 1 polévková lžíce olivového oleje 150 g rukoly 5 plátků prosciutta, nakrájených nadrobno

Postup: V misce smícháme parmazán a ricottu, osolíme podle chuti.
V hrnku vidličkou lehce prošleháme vejce, ze kterých na nepřilnavé pánvi usmažíme na oleji 6 omelet.
V rendlíku opékáme 2 minuty rukolu, vzniklou šťávu slijeme a rukolu nakrájíme na nudličky.
Omelety rovnoměrně posypeme prosciuttem, potřeme sýrovou směsí a posypeme rukolou. Srolujeme, každou rolku rozkrojíme na polovinu a podáváme.


Bramborová omeleta se slaninou a sýrem

Porce: 1 Příprava: 15 minut Smažení: 10 minut

Suroviny: 15 g másla, 1 malá brambora, oškrábaná a nakrájená na kousíčky, 2 polévkové lžíce najemno nakrájené anglické slaniny 2–3 vejce, záleží na velikosti, 2 polévkové lžíce strouhaného sýra, 2 kávové lžičky petrželky, nakrájené najemno několik lístků špenátu, extra panenský olivový olej

Postup: V pánvi rozehřejeme polovinu másla. Vsypeme brambory, zakryjeme poklicí a opékáme asi 6 minut doměkka. Přidáme slaninu a opékáme další 3 minuty.
V misce vidličkou rozmícháme vejce. Osolíme, přidáme 1 polévkovou lžíci vody. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo. Jakmile se začnou tvořit bublinky, nalijeme vejce. Posypeme sýrem a po několika vteřinách i hotovými bramborami se slaninou. Podáváme posypané petrželkou, špenátem a zakapané olivovým olejem.


Nadýchaná sladká omeleta

Porce: 2 Příprava: 10 minut Pečení: 10 minut

Suroviny:3 vejce, žloutek oddělený od bílku 1 polévková lžíce cukru moučka 1 polévková lžíce smetany 2 kávové lžičky hladké mouky kůra z jednoho citronu, nastrouhaná najemno 15 g másla 2 polévkové lžíce džemu

Postup: Troubu předehřejeme na 190 °C. V misce smícháme žloutky, cukr, smetanu, mouku, citronovou kůru dáme stranou.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který jemně vmícháme do připraveného těsta.
V kulaté zapékací misce rozehřejeme máslo. Na něj opatrně nalijeme těsto a pečeme asi 6 minut dozlatova. Na servírovacím talíři potřeme hotovou omeletu džemem, přeložíme a pocukrujeme. Podáváme teplé, nakrájené na dílky.

Více receptů a zajímavostí o vaření naleznete na www.recepty.cz.

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, oběd, Omeleta, Víkend, Tip, Vik, Víkendový oběd, Variace