[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Klasické obilné vločky patří mezi tzv. celozrnné potraviny, lisují z celého obilného zrna, nejčastěji ovesného. A právě ovesné vločky patří k těm nejhodnotnějším; obsahují nejen sacharidy, ale na obilniny překvapivě vysoké procento kvalitních bílkovin. I obsažené tuky nás příjemně překvapí podílem prospěšných nenasycených mastných kyselin. Potěší i obsah železa, zinku, draslík, hořčíku, manganu, vápníku, vitamínů řady B, vitaminu E a lecitinu. Významná je též přítomnost rozpustné i nerozpustné vlákniny, zejména v posledních letech populárních beta-glukanů. Ty pozitivně ovlivňují imunitu, působí podpůrně při snižování cholesterolu a napomáhají udržet optimální hladinu cukru v krvi. Za připomenutí stojí i fakt, že hojně zastoupená vláknina je skvělým prebiotikem – živnou půdou pro přátelské bakterie – probiotika.
V současnosti jsou na trhu vedle klasických vloček i praktické jemné vločky, ty vzhledem ke své velikosti rychleji měknou v tekutině. Aby vznikly jemné vločky, musí se zrno před válcováním nařezat. Nejmenší instantní extra jemné vločky se pak vyrábí z ovesné mouky. Pro přípravu krusli doporučujeme směs jemných a klasických ovesných vloček. Lze použít i vločky s klíčky.
Asi jste slyšeli, že vločky obsahují podobně jako špenát či rebarbora jistou látku (kyselinu šťavelovou), která může blokovat vstřebávání vápníku. Množství této kyseliny je však oproti špenátu či reveni menší, a aby vám vločky z tohoto pohledu nějak uškodily, museli byste jich jít každý den opravdu velké dávky. Ostatně i jejich obvyklé servírování s mlékem, jogurtem či podmáslím má svou logiku, neboť mléčné výrobky zmíněná negativa eliminují. Koneckonců i špenát se připravuje se smetanou a rebarborový kláč s tvarohem.
Nebudeme vám zastírat, že KRUSLI je kaloricky vcelku vydatné, nicméně po takovéto snídaní jsou děti i dospělí sytí a plní energie až do oběda. O postupné uvolňování energie (cukru do krevního řečiště) se postará velké množství vlákniny z vloček i ovoce. Avšak jde o snídani (svačinu) zdravou, domácí z kvalitních vámi vybraných surovin. Nvíc pomněrně trvanlivou. Vyhrňte tedy rukávy, jde se na to!
Potřebujeme: 500 g ovesných vloček (250 g jemných, 250 g klasických), 1 salko (zdravější alternativou je obilná sladěnka (stačí cca. 2–3dcl), sušené ovoce, oříšky či semínka přidáme dle rodinných chutí
Pracovní postup:Do teflonového pekáče (nepřipaluje se, dobře se myje!) vsypeme vločky, polijeme salkem (nemusíme dávat celou plechovku, 1/3 lze nastavit mlékem či vodou) nebo sladěnkou a rukama smícháme, pečlivě promněme. Pokud se vám zdá směs hodně suchá můžete ji pokropit 2 – 3 lžícemi vody. Vločky pak vložíme do středně vyhřáté trouby a za velmi častého promíchávání pečeme cca. 25 – 35 min. Po 20 min. pečení přidáváme ořechy, mandle dle chuti, ke konci pečení semínka. Obojí pak bude delikátně křupavé. Pokrájené sušené ovoce dáme až do upečeného výrobku. Pokud bude směs i po 35 min. lepivé konzistence, neděste se. Krusli vychladne a „zaschne“. Jen jej nezapomínejte promíchávat! V obchodech i některých kuchařkách najdete zapečené vločky pod názvem „granola“.