[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Karotka je vlastně mladá mrkev, která je sladší a menší než obligátní červený kořen. Používá se k přípravě šťáv, do salátu, omáček, polévek nebo jako příloha. Má také nezanedbatelné účinky na lidské zdraví, nejen pro obsah vitaminu A. Například je zdrojem vlákniny a podle posledních výzkumu působí jako prevence rakoviny.
4 porce, příprava: 40 minut
Potřebujeme: 500 g karotky, 2 lžíce másla, 1 velká brambora typu C, 1 stvol řapíkatého celeru, 1,2 l zeleninového nebo drůbežího vývaru, sůl a pepř, worcesterská omáčka, drcené chilli, na dochucení
Karotku nahrubo nastrouhejte a v hrnci orestujte na rozehřátém másle, až pustí barvu. Přidejte nakrájenou bramboru, nakrájený řapík celeru (lístky si ponechte na ozdobu), zalijte vývarem, ochuťte a povařte doměkka (asi 20 minut). Polévku rozmixujte a podávejte ozdobenou čerstvými celerovými lístky, případně dochucenou worcesterskou omáčkou a chilli. Můžete ji podávat i v silnostěnných sklenkách s celerovou natí, jako se podává koktejl Bloody Mary.
4 porce příprava: 40 minut
Potřebujeme: 12 kuřecích paliček, sůl a pepř, olivový olej, několik lžic medu, 250 ml karotkové šťávy
Kuřecí maso opláchnete a osušte. Pak ho osolte, opepřete a zakapejte olivovým olejem. Vložte v pekáči do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut, až bude maso měkké a kůžička hezky zezlátne. V závěru potírejte medem promíchaným s karotkovou šťávou -paličky získají krásnou barvu i chuť.
4 porce příprava: 2 hodiny
Potřebujeme:1,5 kg loupané plece nebo květové špičky několik malých cibulek, 1 - 2 lžíce octa 3 lžíce přírodního cukru ½ mrkve, vařené nové brambory k podávání, bobkový list, kuličky pepře, špetka soli a cukru na dochucení Na karotku1 kg karotky, 3 lžíce másla, ½ lžičky cukru, sekaná petrželka
Očištěné maso vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a přidejte celé cibulky, ocet, cukr, kousek mrkve a koření. Pomalu přiveďte k varu a pak na mírném plameni vařte, až bude maso zcela měkké. Bude to trvat asi hodinu až hodinu a půl. Mezitím si připravte karotky. Očistěte je, oškrabejte nebo oloupejte a nakrájejte na kolečka, případně na efektní šikmé plátky. V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte trochu cukru, promíchejte, vsypte nakrájenou karotku, osolte a pod pokličkou duste, až bude křehká (je-li čerstvá, zkřehne do 15 minut). Pokud je třeba, podlijte ji trochou vody, nebo lépe vývarem z vaření masa. Podávejte s hovězím masem, nakrájeným přes vlákno na plátky, a s vařenými novými bramborami posypanými nasekanou petrželkou. Brambory můžete pro lepší chuť povařit v masovém vývaru.
4 porce, příprava: 20 minut
Potřebujeme:1,5 hrnku hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky prášku do pečiva, ½ hrnku opražených nasekaných vlašských ořechů, 1 lžička mleté skořice a vanilky, špetka perníkového koření, ½ hrnku krupicového cukru, ½ hrnku podmáslí, 1 lžíce rostlinného oleje, 2 velká vejce, prošlehaná, 500 g jemně nastrouhané karotky, 3 lžíce změklého másla, 2 lžíce medu
Mouku promíchejte v míse se solí, práškem do pečiva, ořechy a kořením. V jiné míse smíchejte cukr s podmáslím, olejem a vejci. Pak obě směsi spojte a vmíchejte karotku. Nepřilnavou pánev rozehřejte, potřete trochou oleje a smažte lívanečky, asi 2 minuty z každé strany. Podávejte s máslem utřeným s medem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Velikonoční speciál.