Maminka.czVýživa a stravování

Vaše Adéla: Jak naučit dítě pít vodu?

Adéla Vedralová 25.  10.  2010
Správný pitný režim je u kojenců a batolat stejně důležitý, jako u dospělých. Dodržet ho, ale není někdy vůbec snadné, protože se děti do pití nutit prostě nedají... Což může být problém, zvlášť v horkém počasí. Existuje způsob, jak na mimi vyzrát a přimět ho, aby si loklo aspoň trochu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vzhledem k tom, že mám s tímto problémem bohaté zkušenosti, pokusím se vám trochu poradit.

Dokud dítě plně kojíte a nedostává žádné příkrmy, nemusíte se bát, že by nějak trpělo nedostatkem tekutin. Vše potřebné totiž dostává v mateřském mléku – zahání jím nejen hlad, ale i žízeň. Když ale začne papat i jiné dobroty, je potřeba připojit i tekutiny. Nejvhodnější je čistá (nejlépe převařená) kojenecká voda pokojové teploty, dětský bylinkový neslazený čaj nebo velmi vyjímečně ovocné šťávy.

Dítě by se mělo napít po každém jídle. Po celý den by mělo mít pití po ruce a vy byste mu ho měla čas od času nabídnout, aby si na nový režim lépe zvykalo. Některé děti jinou chuť tekutiny než mléčnou přijmou skvěle, jiné ho doslova odmítají. Pokud nastane druhý případ, nastává boj, který vyžduje hodně trpělivosti, rafinovnosti a kretivity!

Letos bylo velmi horké léto. A jako na potvoru, právě když začaly ty nejhorší vedra, stál přede mnou úkol naučit mého syna pít vodu během dne. Jak asi tušíte, moc nadšený nebyl. Když jsem mu nabídla vodu v lahvičce, ze které byl zvyklý pít mléko, znechuceně se na mě podíval, jako by chtěl říct: mami, co to na mě zkoušíš? S čajem a mrkvovo jablečnou šťávou to dopadlo naprosto stejně.

Byla jsem vyděšená, protože teploty venku dosahovaly 35 stupňů a já sama jsem si neustále připadala vysušená jako treska, co teprve dítě, které odmítá pít...

Kamarádka mi pordila, abych koupila polo hrneček, který vypadá jinak než láhev a tak třeba nebude očekávat, že z dudlíku automaticky poteče mléko. Po nějakém čase bude vědět, jakou chuť může čekat. Jak prosté! Běžela jsem do obchodu a koupila speciální hrneček pro začátečníky. Jenže můj syn jen okusoval hubičku a tekutina tekla všude, jen ne do jeho krku. Koupila jsem tedy jiný druh hrnečku. Za pár dní další a další... Ten pravý jsem objevila na pátý pokus! Ale nepředbíhejme...

V mezidobí, kdy jsem se snažila do dítěte vprvit aspoň kapičku vody, mi zbývalo jen málo možností. Zkusila jsem mu dávat pití na lžičku. Sem tam se podařilo, že ho spolkl. Dokonce jsem zkoušela, jestli nenapodobí pití z normálního hrnečku, ze kterého piju já. Metoda napodobování se nakonec vyplatila – syn kopíroval moje pití a i když byl celý pobrindaný, vypil aspoň něco. Koupila jsem mu tedy speciální trénovací hrneček, který vypadá jako dospělácký, jen má speciální víčko, které brání polití. Skvělá vychytávka! Je sice vhodný spíš pro pokročilé pijáky, ale když fungoval, byla jsem za něj vděčná. Eda z něj pije dodnes a tváří se u toho vždycky důležitě, že dělá něco jako máma a táta.

Je důležité učit dítě od začátku na neslazené nápoje! Nadbytečný cukr mu nic dobrého nepřinese! Ředěná neslazená ovocná šťáva by měla být to nejsladší, co mu nabídnete. Nezpomínejte, že i polévka je vlastně tekutina. Můžete ji tedy podávat místo hlavního chodu. Nevzdávejte to!

Vaše Adéla

Témata: Výživa a stravování, Horké léto, Vaš, Děti, Ovocná šťáva, Druhý případ, Jak, Skvělá vychytávka, Piják