Maminka.czVýživa a stravování

Výborný domácí chleba i bez pekárny - vyzkoušejte náš recept!

Martina Machová 9.  5.  2012
Výborný domácí chleba i bez pekárny - vyzkoušejte náš recept!
Je opravdu nutné, pořizovat si kvůli občasnému pečení poctivého domácího chleba pekárnu? Následně pak zkoušet ultrazdravé celozrnné recepty, jejichž výsledku se mnohý muž bojí jako čert kříže? Máme pro vás tip na jednoduchý, chutný a v obyčejné troubě upečený chleba i několik užitečných rad.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přiznávám se, že patřím mezi novodobé blázny, kteří si doma pečou svůj vlastní chleba. Nepeču však s železnou pravidelností, občas pečivo koupím, nemučím muže ani dítko celozrnným bochníkem plným nejrůznějších semínek a nemám pekárnu na chleba.

Nemáte droždí? TAKHLE HO MŮŽETE NAHRADIT

Přesto je můj chleba rychlý a jednoduchý, zdravý i chutný, s křupavou kůrkou a křížkem na „bříšku“ po vzoru našich babiček. Z jedné dávky peču dva malé bochníčky, krájím z nich hutné krajíčky a čerstvé je snídám pouze posolené, nenamazané a zapíjím je obilnou kávou s mlékem. 

OSVĚDČENÝ RECEPT: CHLÉB ŠUMAVA, KTERÝ ZVLÁDNE I ZAČÁTEČNÍK

Při takové snídani plně chápu naše předky, že jim chlebová snídaně úplně stačila a nasytila je, zvlášť když si cestou na pole utrhli ze stromu pár voňavých jablíček k svačině.

Co potřebujete

2 hrnky hladké pšeničné mouky, 3 hrnky jemně mleté tmavé žitné mouky, 2 hrnky vlažné vody, půl hrnku vlažného mléka, kostku droždí (42 g), lžící medu nebo cukru, 3 lžičky soli, 3 lžičky drceného kmínu

Samozřejmě lze do této chlebové směsi přimíchat jakýkoliv „ptačí zob“ – pomleté lněné semínko, sezam, slunečnicové semínko apod. Pokud chcete mít chleba v BIO kvalitě, kupujte BIO mouku.

URČITĚ VÁS TAKÉ BUDE ZAJÍMAT ČLÁNEK: Zbavte se celulitidy jídlem

Pracovní postup

Do velké mísy nasypete mouku, kmín, sůl a směs promíchejte. Do hrnku s vlažným mlékem (půl hrnku mléka!) rozdrolte kostičku droždí, přidejte cukr a promíchejte. Droždím vonící tekutinu dejte na teplé místo a vyčkejte zhruba půl hodiny, až kvasinky začnou pracovat. Jakmile kvásek naplní hrnek po okraj, vlijte jej do mísy s moukou, promíchejte a přidejte dva hrnky vody o stejném objemu, jako byly hrnky s moukou.

Těsto propracujte v míse vařečkou, pak rukama a nakonec jej vyklopte na vál. Bezvadný je silikonový vál, který se skvěle myje, nezabírá místo v kuchyni. Rukama se s budoucími chleby pomazlete tak, až se těsto nelepí. Lze přidat trochu vody, či poprášit lehce moukou. Vláčnou kouli chlebově voňavého těsta rozpulte, vytvořte dva fešné bochníčky. Ty nechte vykynout na teplejším místě, pod čistou utěrkou, klidně rovnou na plechu s pečícím papírem (nic nevymazávejte). Nebojte, ruční práce s těstem vám zabere necelých 5 minut!


Nejoblíbenější Bio mouky

PROBIO Chlebová mouka žitná BIO 1000 g PROBIO Chlebová mouka žitná BIO 1000 g
nabízí 4 obchody za ceny od 43 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené 


Do trouby s ním!

Až vám bochníčky nakynou tak, že budou zhruba dvakrát tak velké, udělejte jim na kulaté „bříško“ nožem křížek (požehnání) a šoupněte je do trouby. Horkovzdušnou i normální troubu dávám zhruba na 2 minutky na maximum, poté na 100 ⁰C. Chleby během pečení 2 x až 3 x pomažu slanou vodou. Malé bochníčky peču dozlatova, cca 30–35 minut. Chleba je upečen tehdy, je-li jeho zvuk po poklepání na spodní stranu dutý.

Oba žhavé fešáky potřete po vyjmutí z trouby trochou mléka a nechte vychladnout. Čerstvý chleba je samozřejmě nejlepší s kvalitním máslem a solí. Přípravu svého první chleba budete pravděpodobně velmi prožívat, a možná vám vše bude připadat složité. S rostoucím počtem upečených bochníků si však budete umět vše lépe naplánovat a pecny budou do trouby i z trouby lítat, aniž to zbytek rodiny zaznamená.

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Děti, Recepty, Výživa a stravování, Teplé místo, Domácí chléb, Náš, Dom, Čerstvý chléb, Řeč, Slunečnicové semínko, Recept, Chléb, Výborný, Bochník, Domácí, Lněné semínko