Maminka.czVýživa a stravování

Vyzkoušejte menu z farmářského trhu

Jana Chmelíková 2.  5.  2014
Vyzkoušejte menu z farmářského trhu
Kde jinde nakupovat čerstvé suroviny než na trzích. Navíc s prodejci si můžete popovídat o jejich nabídce a nechat si některé zboží doporučit a doma se pak nechte inspirovat dobrými recepty.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na trzích se obvykle už kvůli přátelské atmosféře nakupuje mnohem lépe než v klasických supermarketech. S prodejci si o jejich produktech můžete popovídat, dát si u toho kávu či ovocné víno, posnídat čerstvé pečivo či rovnou poobědvat. A když k tomu vyjde hezké počasí, stává se taková návštěva trhu přímo společenskou událostí. Ještě před pár lety takřka zapomenutý způsob nakupování – na trzích – se tak konečně zase těší popularitě.

Kontakt s prodejcem

Nebojte se popovídat si s trhovci, a nestyďte si říct o ochutnávku. Pokud nakupujete sazeničky bylinek a doma vám taková rostlinka „onemocní“, sazeničku nevyhazujte a běžte se další týden zeptat, co s ní je. Mne jí třeba prodejce bezplatně vyměnil, i když to nebyla jeho povinnost. Ptejte se i na původ zboží. Pokud bude mít farmář chvíli času, určitě vám rád poví vše, co vás bude zajímat. Jestliže kupujete potraviny, které potřebují chladit, zkontrolujte si, že skutečné byly v chladicím boxu. Porušování skladovacích teplot je nejčastějším prohřeškem, na který veterinární správa naráží. Nezapomeňte si koupit kuřecí skelety na polévku – bývá na nich ještě poměrně dost masa, takže vývar je silný a obrané maso vystačí klidně na tri porce.

Tady je náš tip na menu:

Krémová kuřecí polévka s hráškem a mrkví

4 porce, příprava: 90 minut

Potřebujeme: Podle velikosti 1–2 kuřecí skelety, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 větší mrkve, 6 větších brambor typu B, sůl a čerstvě mletý pepř, špetka muškátového oříšku, 2 velké hrsti mraženého hrášku

Skelety zalijte vodou, přiveďte k varu a nechte asi hodinu jemně probublávat, podle potřeby lžící z povrchu odebírejte pěnu, aby se vývar nezakalil. Kosti vyjměte, nechte vychladnout a oberte z nich maso.

Mezitím v hrnci rozehřejte máslo, zaprašte ho moukou a usmažte světlou jíšku. Tu zalijte kuřecím vývarem a rozmíchejte, aby nevznikly hrudky. Přidejte očištěnou, na kolečka nakrájenou mrkev a na osminy nakrájené oškrábané brambory. Osolte, opepřete a uvařte doměkka.

Polévku odstavte z plotny, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a vmíchejte hrášek. Nechte ji ještě asi dvě minuty odstát a podávejte s obraným kuřecím masem.

Kuře pečené s pestem z medvědího česneku a zeleninou

2 porce, příprava: 90 minut

Potřebujeme:2 kuřecí čtvrtky, sůl a pepř, 3 lžíce pesta z medvědího česneku, 2 červené řepy, 6 brambor, 2 cibule, olivový olej, 1 palička česneku

Troubu zapněte na 200 °C. Maso osolte, opepřete a ze všech stran pomažte pestem. Řepu a brambory oškrábejte, cibuli oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte do mísy, zalijte olivovým olejem, přidejte sůl a pepř a promíchejte.

Maso narovnejte do pekáčku, kolem něj vyskládejte zeleninu a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 45 minut. Paličku česneku překrojte, řez potřete kapkou olivového oleje a řezem nahoru česnek přidejte do pekáčku. Pečte ještě asi 15 minut dozlatova.

Bramborový salát s ředkvičkami

4 porce, příprava: 35 minut

Potřebujeme: 500 g brambor typu A nebo B, 1 svazek ředkviček, 180 g zakysané smetany, 2 lžičky plnotučné hořčice, 2 lžičky hrubozrnné hořčice, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 hrsti rukoly

Očištěné brambory nakrájejte na plátky a uvařte doměkka. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky, smetanu smíchejte s oběma hořčicemi (místo plnotučné můžete dát dijonskou) a dochuťte solí a pepřem. Vychladlé brambory smíchejte s rukolou a ředkvičkami. Zakápněte zálivkou.

Čerstvé těstoviny s pestem, houbami a medvědím česnekem

2 porce, příprava: 25 minut

Potřebujeme:400 g čerstvých těstovin, 2–3 lžíce domácího pesta, 6–8 cherry rajčátek, podle chuti hrst medvědího česneku, špenátu nebo rukoly sůl a pepř, řepkový olej ,70 g hub

Rajčátka nakrájejte na poloviny, medvědí česnek nahrubo. Těstoviny uvařte ve vodě s trochou soli a olejem (pozor, jsou hotové rychle!), mezitím asi dvě minuty na rozpáleném oleji orestujte houby. Uvařené těstoviny promíchejte s pestem, houbami, rajčátky a medvědím česnekem a můžete podávat.

Hruškový koláč s portským vínem

forma o průměru 24 cm příprava: 60 minut

Potřebujeme: 3 hrušky, 150 ml bílého portského vína, 2 lžíce třtinového cukru, 1 smotku skořice, 150 g másla, 150 g třtinového cukru, 4 vejce, 150 g hladké mouky, 150 g hladké celozrnné mouky, prášek do pečiva, tuk a hrubá mouka na formu; SIRUP: 100 ml portského vína, 2 lžíce třtinového cukru

Troubu zapněte na 180 °C. Dvě hrušky očistěte, nakrájejte na kousky a se skořicí, 2 lžícemi cukru a 150 ml vína je dejte svařit, dokud se neodpaří takřka všechna tekutina.

Poslední překrojte na poloviny a ty nakrájejte příčně na plátky. Vyšlehejte měkké máslo s cukrem do pěny a jedno po druhém zašlehejte vejce pokojové teploty. Obě mouky prosejte s práškem do pečiva. Formu vymažte a vysypte hrubou moukou

Mouku s práškem do pečiva zašlehejte do máslové směsi a vmíchejte i uvařené kousky hrušek. Těsto nalijte do formy, ozdobte plátky hrušek a dejte péct asi na 40 minut dozlatova.

Než se koláč upeče, svařte portské víno s třtinovým cukrem na sirup. Horký koláč jím potřete, nechte vychladnout a podávejte.


Pestrá nabídka

Na trzích seženete: čerstvé ovoce a zeleninu od lokálních dodavatelů • výrobky z ovoce a zeleniny – marmelády a džemy, čatní, mošty • mléčné výrobky – máslo, sýry a zakysané výrobky • maso a poctivé masné výrobky – klobásy, tlačenky, jitrnice nebo slaninu • sazeničky bylinek, ovoce a zeleninu i květiny • řezané sezonní květiny • domácí pesta, těstoviny, gnocchi a výrobky z rajčat • domácí potřeby – dřevěné nádobí i proutěné košíky • velikonoční či vánoční dekorace • sladkovodní i m ryby aj.

(Recepty vyšly v časopise F. O. O. D 5/2014)

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., menu, farma, Vánoční dekorace, Měkké máslo, Trh, Rostlinka, Jitrnice, Řepkový olej, Hrubá mouka, Pestrá nabídka, Medvědí česnek, Palička, Čerstvé pečivo