reklama

Vyzkoušejte v kuchyni batáty. Poradíme co s nimi!

Batáty jsou často mylně považovány za exotickou sladkou obdobou našich domácích brambor, se kterými vlastně nemají nic společného. Patří však mezi nejvýživnější potraviny vůbec a určitě si místo v našem jídelníčku zaslouží. Pokud si s nimi nevíte rady, nechte se inspirovat našimi recepty.

Batáty jsou hlízami rostliny povijnice batátové a rostou v tropických oblastech jižní a střední ameriky. Nejsou vůbec botanicky příbuzné s našimi brambory. Do Evropy byly navíc dovezeny asi o 100 let dříve než brambory. Nové hlízy obsahují 70 % vody, 18 % škrobu a 6 % cukru (dohromady 24 % sacharidů). Sladkou chuť jim dodává fruktóza, sacharóza a glukóza. Obsahují beta-karoten, vitamíny B a C, draslík a rostliné steroly. Existují 2 druhy batátů: červené, které se hodí na vaření a zapékání a žluté, které jsou vhodné na smažení a do těsta na pečení.

Z batátů můžete připravit kaši, koláče nebo je třeba zapéct s kořenovou zeleninou.

Měsíčky ze sladkých brambor

4 porce, 35 minut

Potřebujeme:3 batáty (sladké brambory), 100 g plátků slaniny, 200 g mixu listových salátů, 4 ředkvičky, 50 ml olivového oleje, 25 ml vinného octa, 25 ml medu, sůl pepř a větvička rozmarýnu.

Batáty oloupejte, nakrájejte na měsíčky a 3 minuty povařte ve vodě. Prudce je zchlaďte, obalte slaninou a rozložte do pekáče. Osolte a opepřete a posypte rozmarýnem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 až 20 minut. Listy salátu omyjte, natrhejte a vložte do mísy. Ředkvičky nakrájejte na nudličky a přidejte k salátu. Ve skleničce si rozmíchejte olivový olej, vinný ocet a med. Zálivku vlijte na salát a důkladně promíchejte. Opečené brambory servírujte spolu se salátem.

Batáty na sladko s pekanovými ořechy a brusinkami

4 porce, 65 minut

Potřebujeme:1/4 šálku kokosového mléka, 1/3 šálku opražených pekanových ořechů, 1/3 šálku sušených brusinek, 1 větší vykrájené jablko, 1 lžíce čerstvé pažitky, 1 čajová lžička mleté skořice, Mořská sůl a čerstvě umletý pepř na dochucení.

Předehřejte troubu na 200 °C. Batáty propíchejte vidličkou nebo nožem a zabalte je pevně do alobalu. Dejte je do trouby a pečte asi 45 až 50 minut. Poté je vyndejte a nechte asi čtvrt hodiny vychladnout. Každý kus podélně přepulte a vnitřek opatrně lžící odstraňte tak, abyste nepoškodily slupku. Vnitřek smíchejte s kokosovým mlékem, pažitkou, solí a pepřem podle chuti. Směsí naplňte vydlabané lodičky, přidejte k ní pekanové ořechy, sušené brusinky a kousky jablek a podávejte.

Tip:Pro zvýraznění chuti můžete lodičky jemně posypat skořicí.

Africké brambory

4 porce, 50 minut

Potřebujeme:200 g batátů, 600 g brambor, 250 g hovězího masa, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 2,5 dcl vývaru, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce oleje, 1 lžička mleté skořice, sůl, 1 snítka máty a 1 červená cibule.

Brambory i dobře omyté, případně oloupané batáty nakrájíme na plátky, krátce je povaříme v osolené vodě a necháme odkapat. Drobně nakrájené maso opečeme v pánvi na oleji. Přisypeme mletou papriku se skořicí, promícháme, zalijeme vývarem a provaříme. Přimícháme protlak a rozinky, směs nalijeme do velké mísy, přidáme brambory a očištěné, na kousky nakrájené papriky, osolíme, promícháme a vše rozložíme na hlubší plech. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 20 minut. Horké brambory rozdělíme na talíře, doplníme je tenkými plátky červené cibule a lístky máty a podáváme.

(Zpracováno s využitím receptu v časopise F.O.O.D 2/2014)

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Dopoledne se v práci cítíte otevřeně. Chybí vám ale smysl pro přesnost a praktičnost. Nepropadejte sklonu k nevěře, mohlo by se vám to…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama