Maminka.czRecepty

Jak se zbavit kašle a rýmy? Pomůže vám sirup ze smrkových výhonků

redakce 17.  3.  2024
Rýma a suchý kašel jsou nerozlučnými parťáky maminek malých školáků. Není však potřeba vždy hledat pomoc pouze v lékárně. Využijte darů přírody a připravte si chutný sirup s blahodárnými účinky. Ten ze smrkových výhonků se dá připravit pouze jednou za rok!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příprava sirupu ze smrkových výhonků nevyžaduje tolik surovin, ovšem je náročná na čas. Na finální výsledek však stojí za to si počkat! Využijete ho při respiračních onemocněních, pomůže dětem s vykašláváním, snadno rozpouští hleny při nachlazení a uvolňuje dýchací cesty. Díky jeho sladké chuti si ho zamiluje celá rodina.

VIDEO: Suchý, nebo vlhký kašel: Jaké bylinky jsou nejvhodnější?

Suroviny:

  • mladé smrkové výhonky
  • třtinový cukr
  • chemicky neošetřený citron

Postup:

Natrhané výhonky důkladně opláchněte studenou vodou a papírovou kuchyňskou utěrkou je jemně osušte.

Zavařovací sklenici dobře vymyjte horkou vodou a nechte oschnout. Těsně před tím, než ji začnete plnit, ji ještě můžete vypláchnout trochou čistého alkoholu, nejlepší je například vodka, která není nijak aromatická. Pak můžete začít vrstvit. Na dno naskládejte první vrstvu výhonků do výšky asi pěti centimetrů a důkladně ji upěchujte.

Zasypte přibližně centimetrovou vrstvou cukru, na ni položte dvě kolečka citronu i s kůrou. Na cukr dejte další pěticentimetrovou vrstvu výhonků a s vrstvením pokračujte, dokud nezaplníte celou sklenici. Poslední vrstvou by měl být cukr. Dosypávat ho můžete i v průběhu louhování.

Hrdlo naplněné sklenice zakryjte celofánem a důkladně zagumičkujte. Zavařovačku postavte někam na slunné místo, nejlépe na okenní parapet, a obsah nechte dva až tři týdny louhovat, dokud se vám uvnitř nevytvoří hustá tmavá šťáva. Doba louhování závisí na slunci a teplotě, při chladnějších tmavých podmínkách se může protáhnout.

Hotový sirup přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a slijte do lahví. Skladujte nejlépe v lednici.

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

Témata: Zdraví, Recepty, Děti a nemoci, Nemoci, Vaření, Cukr, Dětské nemoci, Vaření pro rodinu, Kašel, rýma, příroda, suroviny, Malý školák, Suchý, Sirup, Citron, Sklenice, Vrstva, Zdraví na Heureka.cz