Vznik alergie může vyvolat nesprávné načasování příkrmů

Podle průzkumů postihuje potravinová alergie 6-8 % kojenců, 3-5 % malých dětí a 2-4 % dospělých, jejich počet však narůstá. V posledních dvaceti letech se navíc objevují i nové alergeny.

Se změnou našich stravovacích zvyklostí se setkáváme s exotičtějšími potravinami a následným nárůstem výskytu a rozšiřování spektra potravinových alergií. Například od prvního popisu přecitlivělosti na kiwi v roce 1981 došlo k dvacetinásobnému zvýšení tohoto druhu alergie. Stejné je to i v případě ořechů. Poprvé byla alergická reakce na ořechy popsána počátkem 80. let dvacátého století a dnes je velmi častá. Naopak alergie na kravské mléko se podle všeho stabilizuje.

Pseudoalergie, nebo pravá alergie... Co si dáte?

Mnoho reakcí na potraviny není vyvoláno pravou alergickou reakcí, v těchto případech jde o pseudoalergii - reakce pouze jako alergie vypadá (vyrážky, otoky, průjmy, zvracení, nevolnost). Pravá potravinová alergie může přijít krátce po požití nebo až s časovým odstupem několika hodin. Příznaky jsou velmi pestré. Častější než reakce zažívacího systému (bolesti břicha, průjem, zvracení) jsou reakce kožní (svědění, kopřivky, otoky, ekzém). Mohou reagovat i dýchací cesty (rýma, astma), nejdramatičtější průběh má pak celková šoková anafylaktická reakce, která může ohrozit život. Pokud se objeví potíže ihned po pozření potraviny, pak podezření a diagnóza jsou poměrně snadné. Pokud se vyskytnou až za několik hodin nebo dokonce dnů po jídle, je poměrně obtížné prokázat spojení s konkrétní potravinou.

Co je příčinou?

Alergie je ve své podstatě „porucha imunity“, kdy normálně neškodné látky fungují negativně - jako alergeny - a jsou napadány imunologickou obranou organismu. Vlastní alergická reakce spočívá v tom, že imunitní systém reaguje tvorbou protilátek (bílkovin, které se specificky navazují na alergeny, a tak je deaktivují a vylučují z organismu). A vaše děťátko začne reagovat tak, že se může začít dusit, oteče, začnou mu slzet oči. Kritický stav je, pokud se dítěti rychle uzavře dýchací trubice - pak může snadno dojít i k udušení. Proto nepodceňujte varování pediatrů a nové potraviny do jídelníčku svého potomka zanášejte postupně. Tak, abyste případně věděla, na kterou z nich váš potomek právě prodělává bouřlivou reakci. I tato informace totiž může lékařům pomoci urychlit návrat dítěte do běžného stavu a stabilizovat funkce nezbytné k životu.

Co trápí děti v prvním roce

U dětí převládá alergie na kravské mléko, vejce, sóju a mouku. Bohužel, chráněná nejsou ani plně kojená miminka. Pokud matka konzumuje mléko či mléčné výrobky, mateřské mléko obsahuje malé množství bílkovin kravského mléka, které pak může spustit alergickou reakci. Tyto případy jsou to však vzácné a platí, že mateřské mléko je pro kojence tou nejlepší výživou. A jak poznáte u kojence alergickou reakci? Děti trpí nechutenstvím, neprospívají, mají průjmy, krev ve stolici, zvrací, častěji je přemohou záněty dýchacích cest, ekzém. K dalším potravinovým alergenům patří vajíčko s převahou bílku. Alergie se obvykle projevuje u dětí s atopickým ekzémem. Hned po ní následuje alergie na obilné bílkoviny, především na lepek, sóju a některé druhy ovoce a také na kořenovou zeleninu. Proto se doporučuje v prvním roce a následně raději do tří let tyto potravinové alergeny úplně vysadit z jídelníčku.

Batolata a alergeny

S přibývajícím množstvím potravin v dětském jídelníčku se mohou objevit další suroviny vyvolávající alergickou reakci. Mezi nejběžnější patří ořechy, ryby, mořské plody, sýry, luštěniny a mák. Ze zeleniny jsou to rajčata a celer. Do tří let se proto nedoporučuje zařazovat citrusové plody, u citlivějších děti ani ostré ovoce (rybíz, angrešt, jahody). Správná diagnóza není vůbec jednoduchá, nicméně útěchou může být to, že do tří let věku u 80 % dětí alergie na základní potraviny vyhasíná. V dospělém věku se pak na první místo dostávají nejrůznější druhy ořechů, dále ryby, měkkýši a korýši, sója, mouka, sýry, mák. Ale reakce se může objevit i na jablka!

Diagnostika

Úplná a podrobná anamnéza je pro lékaře důležitá při pátrání po potravinách, které vyžadují specifické testování. Ze strany pacienta je důležité zaznamenání souvislostí mezi konzumací potravin a vznikem příznaků. Vyšetřování na přítomnost potravinové alergie se provádí pomocí potravinově specifických protilátek. Pokud máte jakýkoli pocit nejistoty nebo alergika v rodině, objednejte se na alergologii.
Alergie jsou bohužel dědičné.


Největší potravinové alergeny

  • Celer
  • Rajčata
  • Obiloviny obsahující gluten
  • Vejce
  • Ryby
  • Lupina
  • Mléko
  • Měkkýši
  • Hořčice
  • Arašídy
  • Vlašské ořechy
  • Sezamové semínko
  • Sója
  • Mušle
  • Ořechy

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Máte pocit důležitosti, když se na své chatě staráte o okna, protože nová skla vám přinášejí radost. Dopoledne v sobě také máte dost…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci