[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Na 4–6 po rcí , Příprava: 40 minut
500 g měkkého tvarohu (polotučného), 1 plný čtvrtlitrový hrnek polohrubé mouky+ na podsypání, špetka soli, 2 žloutky, moučkový cukr na posypání, 100 g másla, rozpuštěného na přelití, 150 g tvrdého tvarohu na posypání, na náplň 500 g jahod
1) V míse smíchejte měkký tvaroh s prosátou moukou se špetkou soli. Přidejte žloutky a nejprve vařečkou a pak ručně zpracujte na hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce.
2) Těsto nechte asi půl hodiny zakryté v chladu odpočinout. Na moukou posypaném vále nebo pracovní ploše z něj pak vytvarujte váleček. Odkrajujte z něho plátky.
3) Zploštěte je a na každý dejte dobře omytou a osušenou jahodu zbavenou stopky. Zabalte do tvaru knedlíku.
4) Vkládejte do vroucí osolené vody a ihned promíchejte, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Vařte mírným varem 8 až 10 minut (podle velikosti). Po této době knedlíky vyplavou na povrch.
5) Uvařené knedlíky vylovte děrovanou naběračkou. Ihned je propíchejte vidličkou, aby vyšla pára, a podávejte posypané nahrubo nastrouhaným nebo rozdrobeným tvarohem, moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
Know-how
Pokud se vám na zahrádce urodilo dost jahod, můžete tvarohové knedlíky uvařit neplněné a přelít je jahodovou omáčkou. Tu připravíte následovně. Rozmixované jahody (množství si stanovte sami) vlijte do hrnce, oslaďte je, ohřejte a přilijte k nim smetanu ke šlehání. Vymačkejte k nim šťávu z půlky citronu (dospělí mohou přilít trochu kvalitního bílého vína), přidejte několik pokrájených jahod, promíchejte, odstavte z ohně a dejte vychladit. Studenou omáčkou pak čerstvě vařené knedlíky přelijte.