Maminka.czTěhotenství

XXL mámy: Jak prochází těhotenstvím obézní ženy?

Michaela Karavarakis 28.  10.  2013
XXL mámy: Jak prochází těhotenstvím obézní ženy?
„Je to těžší. Ohromně,“ přikyvuje Kamila, která do svého druhého těhotenství vstupovala s váhou 107 kilogramů a nyní - měsíc před porodem - váží 122. Hlavně to ale může porovnat se svým prvním těhotenstvím, kdy vážila polovinu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dávají mi to sežrat

„Nikdo vám přímo nic neřekne, ale lékaři i sestry a vlastně všichni se na vás koukají tak, že je to víc než jasné. Je vidět, jak jim ty kila vadí a jak vámi kvůli tomu opovrhují. Na ultrazvuku nejdete pořádně prosvítit, navíc je pravděpodobné, že budete trpět těhotenskou cukrovkou a budete si muset píchat inzulin. Já k tomu mám ještě vysoký tlak a silně mi otékají nohy, takže vážně ukázkové těhotenství,“ uzavírá Kamila výpočet možných rizik.

Je to o lidech

Jak ale vzápětí dodává, hodně je to o lidech. „My jsme se v pátém měsíci mého těhotenství stěhovali. Můj původní gynekolog, ale třeba i doktor, co mi dělal screening v prvním trimestru, byli úplně v pohodě. Milí, příjemní, můj gynekolog občas jen zažertoval, že shodit nějaké to kilo by nebylo úplně od věci, já mu dala za pravdu, oba jsme se tomu zasmáli a bylo to. Bohužel, v místě našeho nového bydliště se setkávám zatím jen s přístupem, co jsem popsala na začátku. Dost mi to vadí, ale snažím se nenechat si tím těhotenství zkazit.“

Potíže s otěhotněním

Lékaři se shodují, že co se obézních žen a těhotenství týče, potíže bývají spíše s početím jako takovým než posléze s průběhem samotného těhotenství. Obézním ženám to trvá v průměru déle než ženám s normální váhou a častěji se také proto obrací na reprodukční kliniky. To samé se ovšem dá říci i o ženách velmi hubených; každý extrém prostě škodí.

Vyšší riziko komplikací

U silnějších žen musí také lékaři častěji volit variantu císařského řezu a rovněž riziko pooperačních komplikací je vyšší (krevní trombóza, embolie, špatné hojení jizvy…) Ostatně ani podmínky pro vpíchnutí například epidurální injekce do zad nejsou úplně ideální. V průběhu těhotenství jsou časté otoky nohou a vysoký tlak a jak zmínila Kamila, test na cukrovku vychází obézním ženám často pozitivní. Někdy to může zajít až daleko, že si musí píchat inzulinové injekce.

Pozorně sledovány

A v neposlední řadě je tu strach o dítě. Narodí se zdravé? Nebude tlusté? Některé studie poukazují na to, že obezita u matek zvyšuje riziko poškození plodu. Jistě. Ale zvýšené riziko představuje například i konzumace alkoholu v době těhotenství (byť jen občasná) a přesto k ní dochází a ženám se i tak rodí krásné a zdravé děti. Další věcí je možná obezita plodu. Pokud je ženě indikována těhotenská cukrovka, bývá pak velmi pozorně sledována a vývoj plodu pečlivě kontrolován. Lékaři ženám nedoporučují držet diety v pravém slova smyslu, ale spíše si jídlo rozdělit na menší porce a jíst klidně každé dvě až tři hodiny, ale malé porce. Rovněž je záhodno přidat do svého jídelníčku hodně zeleniny a omezit přílohy. Ale to se vlastně týká úplně všech.

Témata: Těhotenství, Obézní žena, Zen, Jak, XXL, Trombóza