Maminka.czKojení

Z kojení máte výhody oba. A jak poznáte, že má miminko dost?

Tereza Víchová 22.  10.  2019
Je to ten nejlepší a nejpřirozenější způsob výživy vašeho dítěte. A zdaleka nejen to – kojením se mezi vámi rozvíjí citové pouto, ale pomáhá třeba i rychlejšímu zavinování dělohy. Bohužel není automatické a předem dané, že vám to společně půjde jako v příručce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když většina z nás maminek odchází z porodnice a v propouštěcí zprávě je zápis „dítě plně kojeno“, idyla třeba netrvá dlouho. Miminko nemusí ukázkově přibírat a hlásit se o své, objeví se potíže s prsy nebo je špatná technika. Dítě je spavé, nebo naopak spí minimálně a pláče. Něčemu z vyjmenovaného můžete úspěšně zabránit. O co a jak se snažit, abyste měla spokojené kojené miminko a následně batole?

Základ je v počátku

Základním předpokladem úspěšného kojení je začít kojit časně, optimálně do třiceti minut po porodu a nejpozději do dvou hodin po porodu přiložit dítě k prsu matky. A v počátku kojit často – kdykoli miminko projevuje zájem.
Nebojte se, pokud máte první dny pocit, že miminku nedáváte dost. Úbytek jeho hmotnosti je zcela normální, dítě má navíc dost energie ze zásob vytvořených během těhotenství. Proto při nekomplikovaném poporodním průběhu není nutné dítě dokrmovat ani při menší tvorbě mleziva nebo mateřského mléka. Pokud dostatečně nabízíte, bude se mléko i dostatečně tvořit.

Kojit každé tři hodiny, nebo na požádání? A potřebuje kojení limity?

Výhody pro oba

Také Světová zdravotnická organizace doporučuje u zdravých, dobře prospívajících kojenců výlučné kojení během prvních šesti měsíců života. Poté již mateřské mléko nestačí nárokům na přísun potřebných živin, a proto zavádíme do výživy dětí nemléčné příkrmy. Další kojení může podle posledních doporučení pokračovat až do dvou let věku a déle, ale ne jako základ výživy dítěte.

Mezi hlavní výhody kojení pro dítě patří podpora vývoje a zrání funkcí imunitního systému dítěte. Kojení ho chrání před infekcemi, jako jsou záněty horních cest dýchacích, středouší, chrání i před průjmovými onemocněními. Vaše miminko budete navíc bránit před rozvojem alergií, cukrovkou a obezitou. Tím výčet zdaleka nekončí, a navíc je kojení výhodou i pro vás.
Kromě zcela praktických důvodů (je to stále dostupné a nic vás to nestojí) snižuje kojení například i riziko vzniku rakoviny prsu a vaječníků.

Monika Bagárová se zastává kojení na veřejnosti! "A odhalené zadky nikomu nevadí?"

A co když se nedaří

I když se snažíte, co to jde, mohou nastat situace, kdy se přestane dařit.
Miminko je nespokojené, má potíže s bříškem, nespí. Nebo spí naopak moc, najednou máte pocit, že mu nemáte „co dát“. Okolí vás straší tím, že dítě je určitě hladové, a cesta k lahvičce s umělou výživou je pak vlastně snadná. Nevzdávejte to při prvním neúspěchu a určitě kojení konzultujte s laktační poradkyní. Ideální je, pokud ji máte vybranou už v těhotenství a navštíví vás poprvé hned v porodnici. Zkonzultujete techniku kojení, jeho délku, svou roli hraje také adaptace miminka i ta vaše po právě proběhlém porodu. Laktační poradkyně by měla být ideálně na telefonu pro vaše první dny a týdny doma – často se totiž objeví potíže, které jste v porodnici neměla. Třeba příliš nalité prsy nebo právě menší ochota miminka nechat se kojit. To vše se dá překonat, ale také má veškerá snaha zdravou míru a tu musíte u sebe poznat. Vždycky je totiž zásadní spokojenost – maminky i miminka. I kdyby to mělo znamenat podání umělé výživy.

Ať je důvod k podání náhradní mléčné výživy jakýkoli, neměla byste si to vyčítat. Nejste o nic horší matka jen proto, že nekojíte. Důležité je, že jste tomu dala dostatečnou snahu. Své mu dí tě ti předáte mnoho mateřské lásky i př i krmení z lahvičky, navíc je to skvělá příležitost i pro tatínka, aby se do péče o malé miminko zapojil.

Tohle vám doktoři neřeknou! Část žen kojit nemůže, ale všichni je nutí

JAK POZNÁTE, že má dítě dost mléka?

  • Je spokojené, zpět k porodní hmotnosti se dostane za 2–3 týdny po porodu.
  • V dalších týdnech dosahuje odpovídajících hmotnostních i délkových přírůstků.
  • Má zhruba 6–8 pomočených plen za den – moč je světlá a nepáchne.
  • Přibližně do 6. týdne věku je žlutá stolička 3–6× denně. U staršího plně kojeného dítěte může být stolička 1× za několik dní.
  • Je při kojení spokojené, saje soustředěně a aktivně, nepláče.
  • Hlásí se o kojení, není spavé.
  • Pije dostatečnou dobu – až do 6. týdne věku může dítě pít 12× za den po dobu 20–30 minut, zkušenější kojenci umějí vypít svou dávku i za 5–10 minut.

ZDROJ: Průvodce výživou v prvním roce života, autoři: MUDr. František Jimramovský – dětský gastroenterolog, FN Brno, MUDr. Martin Fuchs – alergolog, imunologická a alergologická ambulance IMMUNO-FLOW

Témata: Porod, Výživa a stravování, Kojení, Miminko, Porodnice, Kojenec, Miminko, Šestinedělí, Mléko, Idyla, Gastroenterolog, Prsa, Děti, Flow, Úbytek, Fakultní nemocnice Brno, Jimramov, Výživa, Citové pouto