Maminka.czBatole

Z mateřské do práce…

Dita Mrázková 24.  7.  2011
Vrátit se do pracovního procesu po pár letech na rodičovské dovolené je téměř taková změna jako narození prvního dítěte. Jak se dobře připravit a neselhat v péči o děti ani v zaměstnání? Ptali jsme se za vás…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bude mi končit mateřská a chtěla bych si najít práci, zpočátku třeba jen na poloviční úvazek. Jaké mám šance?

Důležité je dobře se připravit. Pomáhá též upravit si denní režim tak, aby odpovídal pracovnímu rytmu, a klást důraz na přesnost a dochvilnost. Obecně se doporučuje snažit se již během posledního roku na mateřské či rodičovské dovolené o alespoň částečné zapojení na trh práce třeba formou brigád nebo výpomoci, tak abyste si vy i vaše rodina zvykaly postupně.

Jak mám vybírat z rekvalifikačních kurzů? A jsou tyto k dispozici i mimo Prahu a větší města?

Rekvalifikací se rozumí změna dosavadní kvalifikace uchazeče získáním nových znalostí a dovedností, které umožní nové pracovní uplatnění. Kurzy jsou rozděleny podle jednotlivých oborů a je na zájemci, pro jaký se rozhodne. Ovšem vždy platí, že bychom měli vybírat takové kurzy, u nichž jsme přesvědčeni, že se nám po jejich absolvování zvýší šance nalezení nového zaměstnání a že se touto činností také hodláme živit. Rekvalifikace zajišťují a financují příslušné úřady práce podle místa bydliště uchazeče o zaměstnání.

Kurzy se konají v rámci celé České republiky a lze vybírat i z nabídek kurzů v menších městech. Dobrým zdrojem mohou být již zmiňované úřady práce nebo internet (např. www.rekvalifikace.com). Je ale pravda, že větší část kurzů se obvykle koná v krajských městech.

Pozor! Za rekvalifikaci se nepovažuje studium na středních a vysokých školách ani nadstavbové formy studia.

Chtěla bych se vrátit po mateřské do svého předchozího zaměstnání. Jak mám komunikovat se svým zaměstnavatelem?

Ideální v tomto případě je být se zaměstnavatelem v kontaktu po celou dobu rodičovské – nejen na večírcích s kolegy, ale i pracovně (formou brigád, školení atd.). Nejpozději půl roku před plánovaným nástupem si domluvte schůzku se svým nadřízeným a zástupcem HR oddělení. Před ní si nejprve sama i s partnerem ujasněte, co chcete – zvládne rodina váš návrat na plný úvazek? Připomeňte si také, že rodičovská pro vás neznamenala automatický výmaz všech pracovních návyků, ale naopak získání nových dovedností – třeba ve zvládání krizových situací, time managementu či logistice. Na setkání proberte, kde je organizace teď a jaké jsou její současné cíle, jaké jsou nyní možnosti pro váš návrat a jaké máte vy osobně i váš zaměstnavatel představy o podmínkách nástupu, tedy o termínu, délce pracovního úvazku i platu.

Co dělat, pokud nemám kam se vrátit do práce? Mám šanci na úřadu práce?

Jestliže nemáte po skončení rodičovské dovolené práci, resp. se nemůžete z nějakých důvodů na své místo vrátit, musíte se registrovat na úřadu práce, který by vám měl zprostředkovat hledání nového zaměstnání, nabídnout možnost rekvalifikace a platit za vás zdravotní pojištění. Registrace na úřadu práce ale také znamená, že občan sám aktivně hledá práci a na úřad pravidelně dochází. Když se najde volné místo, je navíc nutné je přijmout.

Odmítnout práci a zůstat i nadále v evidenci úřadu je značně problematické. Také musíte počítat s velmi nízkou podporou v nezaměstnanosti, a to zejména v případě, že jste v posledních třech letech neměla žádný vlastní příjem zakládající účast na nemocenském pojištění a pobírala jste pouze rodičovský příspěvek.

Jsem matka samoživitelka. Mám vůbec na trhu práce šanci?

Rodiče, kteří vychovávají děti sami, se musejí na výběrová řízení obzvlášť dobře připravit, protože na většině z nich závisí finančně celá rodina. V zásadě mají stejné šance jako každý jiný uchazeč. Důležité je nenechat se lapit vlastní minulostí. Sólo rodiče často mívají pošramocené sebevědomí v důsledku nevydařené osobní situace a tíhnou k tomu, se podceňovat.

Na druhou stranu jejich odhodlání získat zaměstnání je větší a to často zkušený personalista pozná. V zásadě řeší sólo rodiče stejné problémy jako ostatní, jen v jejich případě je vše mnohem markantnější. U sólo rodičů je též důležité dobře rozvážit vlastní síly a time management – jak zvládnout péči o dítě a práci, logistiku – odvádění dítěte/dětí do školy/ školky a vyzvedávání, jak zajistit péči v případě jeho či vlastní nemoci a podobně. Občas je dobré s náročným zaměstnáním počkat, až jsme si jistí, že všichni jsou na plné pracovní nasazení sólo rodičů na některých vytíženějších pracovních pozicích připraveni.

Jak a kde hledat tzv. práci z domova? Najdu ji pouze na personálních portálech, nebo mám hledat i jinde?

Práci z domova nabízí řada společností a nejčastěji je nabízena na internetu. Podobně jako u ostatní pracovní inzerce lze najít nabídky i v příslušných rubrikách regionálního a místního tisku nebo vývěskových službách. Stejně vhodné je se poptat u známých a přátel. Nicméně v dnešní době platí, že internet je hlavním (a často i jediným) zdrojem nabídek na určité druhy práce. Pokud ovládáte nějaký cizí jazyk, vyplatí se také zapátrat na zahraničních serverech, kde se objevují nabídky na nejrůznější druhy práce z domova.

Užitečné rady, inzerci, a dokonce možnost absolvovat na toto téma i specializované semináře nabízí web www.workline.cz Chcete-li se vrátit po mateřské zpátky do pracovního procesu, zvažte, na co máte vy sama i vaše rodina kapacitu a kde potřebujete pomoc zvenčí. Babičky někdy bydlí celé stovky kilometrů daleko a paní na hlídání si nemůže dovolit každý.

Opravdu nenajdete ve svém okolí někoho, komu svěříte například vyzvednutí vašeho potomka ze školky či kdo by byl po ruce, když se nečekaně zdržíte v práci? Vzájemná výpomoc mezi známými je to, co dělá život v rodině i společnosti mnohem snazším a příjemnějším. Je jenom na vás, jak se svých šancí a možností chopíte…

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Mateřská a rodičovská dovolená, Batole, Kariéra, Zpátky do práce, Peníze a kariéra, Jediný zdroj, Rubrika, Hledání nového, Práce, Volné místo, Inzerce, Pracovní návyk, Nové zaměstnání, Mater, Personalista, Odvádění, Máť