Maminka.czBatole, 22.–24. měsíc

Z vlasáče na plešounka aneb kdy miminku padají vlásky?

Martina Machová 17.  9.  2013
Celá rodina se při první návštěvě v porodnici rozplývala nad jeho jemnými tmavými vlásky, jenže uběhlo několik měsíců a hlavička malého vlasáče nápadně připomíná hlavu jeho dědečka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná to znáte; miminko přišlo na svět s hlavičkou pokrytou jemnými vlásky, k vaší radosti viditelně hustými, avšak zhruba po 3–4 měsících to vypadá, že je vlasů spíše mně než více. Hlavičky mnohých miminek dokonce často „zdobí“ i malá lysina, občas podobná té, kterou známe od svých tatínků a dědečků. Dle dermatologů vznik lysích oblastí ve vlasovém porostu někdy mylně přisuzujeme tření hlavičky o podložku, v době, kdy děťátko tráví převážnou část dne na zádech.

Je libo prenatální lanugo či velusový vlas

Miminka obvykle přicházejí na svět s tzv. velusovými vlásky, které jsou jemné, obvykle světlé a dorůstají maximální délky 2–3 cm. Předčasně narozená miminka mohou být dokonce „ochmýřená“ takřka celá. Nejedná se však o velusové vlásky novorozence, ale o jemné chloupky – tzv. lanugo, které plod pokryjí v 5. měsíci nitroděložního vývoje a v 8. měsíci se opět ztrácejí. Malé procento novorozenců se rodí již se silnějšími vlasy a bujnější hustou kšticí, což je obvykle dáno genetickými dispozicemi, obvykleji u tmavších typů pleti a vlasů.

Hlavu nahoru, vlasy dolů

Zatímco se v průběhu prvních měsíců života šíjové svaly zpevňují, hlavička je mnohem stabilnější a vyžaduje méně naší opory (miminko zkrátka postupně samo zvládne „hlavu vzhůru“), vlásky jdou spíše dolů, a to doslova! Příčina nebývá v neustálém kontaktu hlavy s podložkou (alespoň to tvrdí většina dermatologů), ale v tom, že okolo 3–4 měsíce začíná postupná výměna jemných vlasů za vlasy „trvalé“.

Tato výměna bývá dokončena okolo 1 roku života, kdy většinou mizí i přechodné lysinky, které naprosto nepředznamenávají to, že by dítko mělo mít vlasů méně, nebo mít vlasy slabé, nekvalitní. Jak roste miminko, rostou i vlásky, okolo 3 roku života lze již u většiny dětí mluvit o „účesu“.

Definitivní vzhled vlasového porostu pečetí však až puberta a hormonální změny, které se v tomto věku v organismu odehrávají – počet vlasů se již nemění, mění se pouze tloušťka a kvalita vlasu. (O tom, co je schopný v této době s vlasy udělat samotný „puberták“, radši nepřemýšlet!)

Malý vlasáči

Nicméně existuje i malé procento „Tarzánků“, kteří přicházejí na svět s bujnou (obvykle tmavou) kšticí, u nichž rozhodně žádný úbytek „porostu“ nenaznamenáte. Taková dítka dostávají hustou hřívu do vínku po svých předcích, jejich vlasy mívají kvalitu „trvalého“ vlasu již v útlém věku. (Opakovaným stříháním bohužel tento zázrak nevykouzlíte.)

Témata: Děti, pád, Nitroděložní vývoj, Vlasáč, Ples, Mimi, Tarzan