Maminka.czMenstruace

Za bolestivou menstruací mohou být zablokovaná záda, myomy i zánět!

Simona Procházková 9.  6.  2019
Některé ženy pomalu ani nevědí, že ji mají, a v žádném ohledu je neomezuje, jiným ale dokáže dost zkomplikovat život. Lékaři uvádějí, že až 40 % žen v reprodukčním věku trpí v průběhu menstruačního krvácení silnými bolestmi a dalšími nepříjemnými příznaky. Proč se je nevyplatí podceňovat a k jejich řešení nestačí jen polykat tablety proti bolesti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Problémy jsem měla v podstatě hned od první menstruace, která přišla v mých třinácti letech. Zaskočily mě silné křeče, obrovské bolesti, často jsem díky nim dokonce omdlévala nebo zvracela. Gynekoložka mi předepsala kapky s analgetiky proti bolesti a víc se problém neřešil. Spoustu let jsem protrpěla, první dva dny krvácení jsem dostávala i omluvenky do školy, jelikož mi bylo tak špatně, že jsem se nedokázala vzdálit z domova a jen se svíjela na gauči v křečích. Ve dvaadvaceti letech jsem změnila gynekologa a byla to ta nejlepší volba. Poslal mě na různá vyšetření a zhodnotil, že nezbytná bude laparoskopická operace. Výsledky mě šokovaly. Lékaři objevili, že trpím rozsáhlou endometriózou a mám navíc v děloze dva myomy. Takže následovaly další dvě operace a hormonální léčba. Na chvíli jsem tedy měla klid, ovšem zhruba po roce se potíže opět začaly zhoršovat. Dneska je mi dvacet šest let, plánujeme s mužem miminko a už teď se děsím, že to možná nepůjde. Každý měsíc musím zůstávat den nebo dva doma z práce, kde to naštěstí na základě lékařské zprávy tolerují, žiju v permanentním stresu, jak další krvácení zase „přežiju,“ vypráví Adéla. A se svými problémy není zdaleka sama. Je vůbec možné podobně postiženým ženám nějak pomoci, nebo je třeba se smířit s tím, že menstruace je zkrátka přirozený proces a u každé z nás probíhá odlišně? Lékaři důrazně doporučují potíže řešit a najít vhodnou léčbu. To ale není vždy snadné.

Menstruace po porodu. Co od ní čekat a jak se může změnit? Tohle vás asi překvapí!

Nejde o žádnou banalitu!

„Menstruace probíhá v důsledku pravidelných cyklických změn endometria, tj. sliznice děložní dutiny, které nazýváme menstruační cyklus, a to pravidelně v intervalu přibližně 28 dní. Obvyklá délka krvácení je tři až pět dní. Její význam spočívá v obnově děložní sliznice každý měsíc tak, aby byla čerstvá a připravená k přijetí oplodněného vajíčka,“ objasňuje MUDr. Petra Polášková z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Mezi nejčastější komplikace patří dysmenorea, premenstruační syndrom a také migrény. A právě dysmenorea neboli nadměrně bolestivá menstruace může mít různé stupně závažnosti. Potíže mohou kolísat od tlaků v podbřišku až po silné křeče vystřelující do nohou, beder a zad. Tyto obtíže bývají nezřídka spojeny i s bolestmi hlavy, průjmem, zvracením a v závažnějších případech i se stavy krátkého bezvědomí. Co všechno může být příčinou těchto nepříjemných problémů? Špatnou zprávou je, že v mnoha případech se na konkrétního „viníka“ zkrátka nepřijde.

Svalová nerovnováha

Velmi často jsou na vině tzv. svalové dysbalance v oblasti pánve ženy, jak potvrzuje Iva Bílková, vedoucí fyzioterapeutka pražské FYZIOkliniky: „Prudké bolesti před menstruací a během ní bývají většinou způsobeny svalovou dysbalancí pánevního dna, která vede až k vychýlené kostrči poznatelné na pohmat. Další příčinou může být blokáda žeber nebo na páteři, dokonce i zdánlivě nesouvisející, jako je například blokáda na přechodu lebky a prvního krčního obratle. Reprodukční orgány jsou spjaty se svaly pánevního dna a funkčně souvisí s bránicí, hlubokými svaly páteře i se svaly upínajícími se na stehenní kost. Není proto výjimkou, že bolest při menstruaci způsobuje nerovnováha svalů úplně jinde v těle.“

Podle jejích slov způsobují takové dysbalance poruchu prokrvení vnitřních orgánů, pohyblivost buněčných struktur a svaloviny vejcovodů a posléze neplodnost. Na tuto poruchu může přijít vyškolený fyzioterapeut, který provede kompletní kineziologický rozbor.

Co o vás naznačuje průběh vaší menstruace? Je silná, nepravidelná nebo bolestivá?

Poblázněné hormony

Bylo již vědecky prokázáno, že ženy, které trpí bolestivou menstruací, mají jinou skladbu hormonů v organismu. Důvodem silných křečí může být zvýšená děložní aktivita, kterou způsobuje vyplavování hormonů prostaglandinů. Podílí se na ní i hormon vazopresin, který má vliv na cévy a může způsobit bolest na základě nedokrvení děložní tkáně. Nekoordinovaná produkce těchto hormonů pak způsobuje bolestivé stažení děložní svaloviny. Pozitivní na tom je, že po prvním porodu se u řady žen hormonální aktivita normalizuje a bolesti ustoupí.

Myomy

Nezhoubné nádory, které vznikají z děložní svaloviny, nejsou ničím výjimečným a vyskytují se u spousty žen v plodném věku. Dlouhou dobu o nich navíc vůbec nemusíte vědět, lékař je většinou objeví náhodně při pravidelné prohlídce. Mohou být velké jen několik milimetrů nebo dosahovat obrovských rozměrů. Jak komplikují život? Záleží na velikosti a také jejich umístění, objevit se může nepravidelné krvácení z dělohy, silná bolest nebo tlak v podbřišku, a to nejen v době menstruace, rovněž ale potíže s močením, inkontinence, zácpa a bolest při pohlavním styku. A jelikož myomy deformují děložní dutinu, je na místě také varování před problémy při snaze o otěhotnění.

Vývojové vady dělohy: Možná kvůli některé z nich nemůžete otěhotnět. A nemusíte o ní vědět

Endometrióza

Jde o poměrně rozšířené gynekologické onemocnění žen v plodném věku. Důvody, proč vzniká, nejsou zcela známé, jde ale patrně o problém imunity. Buňky sliznice děložní dutiny se u postižených nacházejí i mimo dělohu, například na střevech, ve vejcovodech, na vaječnících nebo kdekoli jinde v dutině břišní (dokonce třeba na plicích). A tyto kousky děložní sliznice (endometria) kdekoli v organismu reagují na kolísající hladiny hormonů v těle během menstruačního cyklu, což mimo jiné znamená, že v době menstruace dochází v ložiscích endometriózy ke krvácení, vznikají srůsty a rozvíjí se chronický zánět v oblasti pánve. Odtud bolesti a křeče v podbřišku, které vás mohou potrápit nejen během menstruace, ale v podstatě kdykoli. Bolestivý může být také pohlavní styk.

 Poradna: Endometrióza a menstruace

Existuje pomoc? Zkuste obklad, masáž a bylinky!

Některé příčiny bolestivé menstruace se řešit dají, s jinými ani lékaři nic moc nenadělají. Každopádně je téměř vždy možné díky moderním metodám diagnostiky i léčby zmírnit nepříjemné potíže a zkvalitnit život. Nespoléhejte jen na analgetika a než sáhnete po lécích, zkuste třeba hormonální jógu, manuální či přístrojovou lymfodrenáž (odstraní otok v oblasti křížové kosti a boků, sníží svalové a vazivové napětí), akupunkturu nebo známou metodu rehabilitačního cvičení podle Ludmily Mojžíškové pro podporu plodnosti a blokád zad. Obraťte se na zkušeného fyzioterapeuta, který může aplikovat tzv. neinvazivní rázovou vlnu. Jako okamžitý prostředek k úlevě přímo během krvácení funguje teplý obklad na oblast břicha, vlažná sprcha, bylinkový čas s kontryhelem, třezalkou nebo kotvičníkem, dostatečný pitný režim a omezení konzumace cukrů i bílé mouky. Vsaďte na potraviny bohaté na vápník, hořčík, vitamin C a E.

VIDEO: Co pomáhá na bolestivou menstruaci a PMS? 

Témata: Zdraví, Neplodnost a IVF, Nemoc, Menstruace, Bolest, Hormonální léčba, Křeč, Iva Bílková, Kontryhel, Stažení, Dutina, Hormon, Mojžíš, FYZIOkliniky, Gauč, Myom, Sliznice, Kostrč, Silná bolest, Blokáda, Krvácení, Klín, Zdraví na Heureka.cz