Maminka.czZdraví

Za bolestivý sex může infekce, ale také strach nebo alergie

Martina Machová 13.  12.  2017
Kvasinková infekce, alergie, skryté porodní poranění, ale i myomy a cysty umí s intimním životem pěkně zamávat! Bolest při intimním styku může mít celou řadu důvodů, ve většině případů má řešení, je však potřeba pochopit, proč k ní dochází, co je její příčinou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

  1. Infekce, nejčastěji kvasinková, bývá jednou z nejběžnějších příčin bolesti či pálení při styku a také po něm. A to zejména nebyl-li použit kondom a oslabená a podrážděná sliznice přišla do kontaktu s ejakulátem.
  2. Strach (psychický blok) bývá vedle infekce dalším velmi častým důvodem nelibých pocitů během sexu. Strach může mít celou řadu příčin. Strach mívají některé maminky z prvního styku po náročném porodu. Strach znají mladé slečny neustále se obávající otěhotnění. Strachem trpí ženy, co zažily sexuální obtěžování nebo se potýkají s dlouhodobými partnerskými problémy apod.
  3. Alergie je sice důvodem poměrně málo častým, ale zato značně nepříjemným. Žena může být alergická na partnerovo sperma nebo třeba na materiál, z něhož je vyroben kondom.
  4. Nedostatečné zvlhčení je dalším důvodem, proč je intimní styk vnímán značně nekomfortně. Vlhkost chybí při absenci vzrušení, někdy též během období laktace a v menopauze.
  5. Porodní poranění, které může maminku trápit i několik měsíců po porodu, obvykle jde o citlivé jizvy či špatně zahojený vnitřní steh. Spíš výjimečným zdrojem nepohody je příliš těsné zašití po epiziotomii.
  6. Chemické podráždění sliznice je fenoménem a daní za pokrok. Sliznice pochvy může mít výhrady vůči velmi aromatizovanému lubrikantu či kondomu, antikoncepčnímu gelu, ale i vůči koupací či holicí pěně.
  7. Vášeň je sice při sexu víc než vítaná, ale vymkne-li se absolutně kontrole, zvláště je-li muž velmi „mužný“, mohou být nevítaným důsledkem drobné trhlinky a pohmoždění sliznice pochvy. V tomto případě se bolest dostaví spíše až po aktu, během něj ji tlumí endorfiny.  
  8. Poloha, která vám vzhledem k anatomii „nesedne“, se může projevit tlakem až bolestí tam, kde očekáváte naprosto jiné pocity.
  9. Myomy, cysty a endometrióza jsou bohužel choroby, které negativně zasahují i do prožívání intimity, v těchto případech však bolí spíše podbřišek než přímo pochva. Nicméně i tyto problémy mají naštěstí řešení!
  10.  Vrozené anatomické vady jsou sice důvodem velmi výjimečným, avšak též možným. Naštěstí i tato příčina bolesti je řešitelná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ženy přiznaly, s kým měly nejlepší sex v životě

VIDEO: Animovaný film o klitorisu odhalil to, co jste možná nevěděli. Podívejte se!

Tajemství dobrého sexu (i po letech): Naučte se být jako muži – sobci v posteli
Udělám si to... hezké! Masturbace v těhotenství jako příprava na porod
Myomy v děloze: Překážka při otěhotnění i sexu. Jak je vyléčit?
Témata: Zdraví, Láska a vztahy, Alergie, Sex, Bolest, Strach, Antikoncepční gel, Pochva, Intimní život, Náročný porod, TAK, Pokrok, Psychický blok, Animovaný film, Infekce, Styk, Klitoris, Vitana, Take, První styk, Sexuální obtěžování, Kvasinková infekce, Vášeň, Nejlepší sex, Bolestivý sex, Zdraví na Heureka.cz