Maminka.czNež otěhotníte

Za jak dlouho od vysazení antikoncepce se vám podaří otěhotnět?

Adéla Vedralová 12.  9.  2012
I když jedna žena otěhotní po jednom zapomenutém prášku, jiná může čekat klidně dva roky…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Většina žen dojde k závěru, že se od teď cítí na mateřství a představují si jednoduchý scénář: vysadím prášky, pak se budeme pár týdnů snažit a bude to. Jenže ne vždy se to vyplní do puntíku.

Pavla poznala před rokem a půl muže svých snů a přesně v den výročí jejich seznámení skoncovala s hormonální antikoncepcí, již brala posledních sedm let téměř bez přestávky. Tak nějak si představovala, že se tělo bude nějakou poměrně krátkou dobu čistit a pak vše půjde jako po másle.

Jenže téměř po roce snažení o miminko začíná propadat panice, že je neplodná a chystá se na různá vyšetření. „Myslela jsem si, že otěhotním tak do dvou měsíců po vysazení. Moje kolegyně v práci vysadila, odjela na dovolenou a za pár týdnů měla pozitivní test. U mě je asi něco v nepořádku,“ stěžuje si. Na radikální závěry je ale ještě brzy.

Ovulační test: Víte podle čeho vybírat a jaký je pro vás vhodný?

Podle gynekologa MUDr. Oty Pokorného je početí po vysazení gestagenní antikoncepce velmi individuální a nelze přesně obecně říci, za jak dlouho se pacientka dočká oplodnění. Je to případ od případu a může to trvat klidně i několik měsíců.

Pokud se ale nedaří ani po zhruba roce velmi intenzivního snažení, je dobré navštívit specializovanou kliniku, kde provedou patřičná vyšetření.

7 tipů, jak otěhotnět rychleji
Témata: Než otěhotníte, Antikoncepce, Vysazení, Pozitivní test, Jak, Antikoncepce na Heureka.cz