Maminka.czTěhotenství

Za peníze lepší péče? Těhotenské nadstandardy aneb za co si můžete připlatit

Tereza Víchová 18.  1.  2017
Komfort a pohodlí – především tohle můžete mít během těhotenství a porodu za příplatek. Co všechno může být rozumný těhotenský nadstandard a co vyhozené peníze?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jedno je jasné, ještě než vytáhnete poprvé peněženku: systém péče o těhotné v ČR je nastavený tak, že veškeré nutné potřeby pokryje vaše zdravotní pojištění. Placené služby se liší doslova ambulanci od ambulance.

GALERIE: Jak to dělá? Má pět dětí, zvládá vše na jedničku a skvěle vypadá  

A to až tak, že někde mohou chtít zaplatit třeba i „vyzrazení“ pohlaví plodu, které lékař vidí ultrazvukem. Těhotná budete párkrát za život a je jen na vás, kolik do sebe v tomhle období chcete a můžete investovat. A co vám naopak připadá jako vyhozené peníze.

Klepněte pro větší obrázek

Prenatální screening

Asi jediná placená služba, kterou doporučí většina gynekologů. Zatím totiž není hrazena ze zdravotního pojištění a spadá tak do kategorie „nadstandard.“  Provádí se koncem prvního trimestru těhotenství a je to kombinace ultrazvukového vyšetření tloušťky nuchálního (šíjového)  projasnění s vyšetřením z krve matky.

Klepněte pro větší obrázek

Kombinace těchto dvou metod umožňuje zachytit až 85-90% dětí s Downovým syndromem.  Pečlivě se ale rozhodujte, na kterém pracovišti je podstoupíte – i tady je totiž rozdíl v kvalitě.

Zlaté a VIP karty

„Já jsem si pořídila zlatou kartu za 3000, platnou celý rok a mám v tom naprosto všechny návštěvy ordinace se vším všudy i s fotkami z ultrazvuku, konzultace po telefonu, dokonce jsem dostala zadarmo vitamíny,“ říká Milena.  „Řekli jsme si s manželem, že do miminka investujeme.“

Různé služby gynekologů stojí různě podle regionů – čím větší města, tím více peněz. Každopádně by ale měl mít lékař k dispozici ceník hrazených služeb, ptejte se po něm. Můžete si zaplatit třeba ultrazvukové vyšetření při každé návštěvě – abyste viděla, jak vaše miminko roste.

Váš gynekolog by měl mít vždy k dispozici ceník hrazených služeb.

 

Návštěva poradny je v rámci placených služeb garantovaná vždy na přesný čas bez čekání, udělají si na vás také více prostoru pro jakékoliv konzultace během těhotenství.

Klepněte pro větší obrázek

„Balíčky“ v porodnicích

Zaručí obvykle větší pohodlí během porodu a stojí několik tisíc. Určitě ale zvažte, zda je nutné platit třeba za použití aromaterapie, když máte stejnou možnost třeba o dvacet kilometrů dál v jiném městě automaticky zadarmo.  Můžete třeba parkovat bez placení v době porodu nebo využít na telefonu nonstop porodní asistentku.

Získáte různé informační brožury nebo třeba pamětní mince, přednostně si rezervujete nadstandardní pokoj na šestinedělí. Váš doprovod k porodu může mít zajištěné občerstvení a vy třeba jednorázové pantofle do sprchy, koupací čepici  nebo ručníky.

Kurzy, poradenství, cvičení

Tady je nabídka nepřeberná. Ještě než začnete vybírat, informujte se ale ve své zdravotní pojišťovně, zda a kolik vám může na tyto aktivity přispět. Předporodní kurzy mohou nemocnice pořádat i zdarma a navíc si prohlédnete porodní sály.

Jinde jsou kurzy intenzivnější a pro oba partnery a tady platíte třeba i přes tisíc korun při jejich absolvování. Čím dál oblíbenější službou je dula jako doprovod k porodu – tady sáhnete do kapsy třeba i pro pět tisíc v době porodu (v Praze), regionálně se ceny liší.

Klepněte pro větší obrázek

Těhotenská cvičení vlastně ani nemusíte považovat za výdaj navíc. Jestli jste byla zvyklá cvičit, jen aerobic nebo tenis změníte za plavání, těhotenskou jógu nebo třeba individuální hodinu s trenérem, který se zaměří na bolavá záda od stále těžšího bříška.

 Je libo fotku před narozením?

  • První fotku „mlhy“ z ultrazvuku si hrdě odnáší každá budoucí maminka z ordinace gynekologa ihned po potvrzení těhotenství obvykle zdarma nebo do ceny cca 100 Kč
  • Stále oblíbenější je 3D zobrazení plodu– získáte fotky nebo krátké video. Objednejte se ale včas, provádí se po 20. týdnu těhotenství jen po určitou dobu a užijete si pohled na rysy obličeje svého ještě nenarozeného miminka. Ceny jsou různé  - od několika set do více než tisícovky.

Placené služby jsou spíše pro zpříjemnění těhotenství

MUDr. Aleš Toman, primář gynekologicko-porodnického oddělení Oblastní nemocnice Kolín:

Je podle vás v těhotenství vhodné připlácet si za nějakou specializovanou péči?

„Svým pacientkám doporučuji  připlatit  za prvotrimestrální  screening  vrozených  vad,  protože pojišťovnou  placený  triple test je zastaralý.  Jinak  jsem přesvědčený o tom, že systém péče o těhotné v České republice je v kontextu evropské i světové medicíny unikátně dobře nastavený.

I ve chvíli, kdy si maminka nic nepřiplatí, má excelentní odbornou péči. Když cokoliv v těhotenství neprobíhá tak, jak má, je žena okamžitě odeslaná na specializované pracoviště v rámci péče zdravotní pojišťovny – tedy zdarma.“

A co z placených nadstandardních služeb může těhotné „ulehčit život?“

„Některá pracoviště nabízejí různé balíčky, které třeba zajistí kontroly načas bez čekání, častější ultrazvuková vyšetření,  nebo různé placené služby u porodu – třeba výběr porodníka nebo porodní asistentky. Posledně jmenované může mít určitě psychický význam pro zdárný průběh porodu, ale ve většině státních zařízení to obvykle nelze ideálně sloučit s běžným provozem.“

Které „placené“ služby nebo věci považujete za rozumnou investici?

 „Především kvalitní předporodní kurzy nebo využití služeb laktační poradkyně. Na oddělení šestinedělí  i novorozeneckém jsou sice sestry vyškolené, ale nikdy nemají tolik času, kolik třeba může maminka potřebovat.

Před porodem je také pro někoho pohodlné vyprázdnit střeva s použitím placeného yal gelu namísto klasického klystýru. Pokud má žena plánovaný císařský řez, dá se asi za 3000 Kč koupit antiadhezivní gel, kterým se kryje rána na děloze a je pak menší riziko vzniku srůstů.“

Na co dát během připlácení služeb pozor?

„Mnohdy může marketing předcházet výrazně kvalitu poskytované péče. A co někde stojí spoustu peněz navíc, může mít žena o dvacet kilometrů dál v rámci péče zdravotní pojišťovny zcela zdarma.“

Kolik přibrat v těhotenství? Přejídání škodí vám i miminku
11 věcí, které byste měla vědět o těhotenství
GALERIE: Podívejte se na slavné maminky, pro které je kojení na veřejnosti zcela přirozené
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Od těhotenství k porodu, YAL, Pacientka, Péče, Přejídání, Porodnické oddělení, Zdravotní pojištění, Zdárný průběh, Milena, Krátké video, Nemocnice Kolín, Budoucí maminka, Nadstandardní pokoj, Muž, Přesný čas, Pec, Srůst, Pantofle, Laktační poradkyně