Maminka.czBatole

Začíná chodit? Nevoďte ho za ručičku a zapomeňte na chodítka

redakce 10.  5.  2017
Asi všichni rodiče se shodnou, že okamžiky spojené s prvními krůčky dítěte patří k těm nejkrásnějším v životě. Tyhle chvíle jsou ale zároveň velmi důležité pro jeho budoucí pohybový vývoj. Zjistili jsme, co by mělo první chůzi dítěte předcházet, jak by měla správně probíhat a jakých chyb se vyvarovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ta zásadní změna, kdy se malá „opička“ promění v „homo sapiens“ a místo běhání po čtyřech se vzpřímí a vydá se po dvou kolem nábytku, nastává přibližně okolo prvních narozenin dítěte.

Video: Jak malým dětem pomáhat se sedem, lezením a chůzí

Vývoj každého jedince je ale hodně individuální, proto některá batolata chodí již v 10 měsících, jiná začínají třeba až okolo 16. měsíce. To ale není podstatné, důležité je, aby byl celkový pohybový vývoj plynulý a dítě žádnou fázi nepřeskočilo.

Témata: Zdraví, Děti, Video, Batole, Praktické rady, Chodítka, Běhání, Narození dítěte, Zásadní změna, Botička, Ubrus, Zápor, Přední sedačka, Chod, Negativní zkušenost, Následek, První náznak, Kristýna Přibylová, Venkovní prostředí, Stavění, Nožička, Malá opička, Velký význam, Ohrádka, První krok, Zdraví na Heureka.cz