Maminka.czZdraví

Začíná sezóna klíšťat - kdy a jak se očkovat?

Ulekare.cz Ulekare.cz 12.  4.  2013
Jen co první jarní paprsky trochu zesílí a rtuť teploměru se začne stabilně držet nad nulovou hranicí, začneme se s nimi v přírodě zase setkávat. Klíšťata sice nemají k dispozici kalendář, jarní teploty a příjemnou vlhkost vzduchu ale poznají okamžitě. Jestli chcete vědět, jaké riziko přisátí klíštěte vám venku hrozí, začněte sledovat předpověď aktivity klíšťat na internetu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaké počasí svědčí klíšťatům?

Sezóna klíšťat začíná většinou v březnu až v dubnu, i když pokud je teplá zima, můžeme si přisáté klíště přinést domů i dříve. Již při teplotách přesahujících 5 °C začínají být totiž klíšťata aktivní a vyhledávat si potenciálního hostitele. Kromě dostatečných teplot je pro klíšťata důležitá vlhkost vzduchu, i když s tou v jarních měsících obvykle nebývá problém. Každopádně brzy na jaře hrozí největší riziko napadení klíštětem na teplých a prosluněných místech, kde klíšťata lákají ven právě vyšší teploty.

Kde najít informace o riziku přisátí klíštěte?

Informace o aktuální aktivitě klíšťat zveřejňuje každoročně během sezóny Český hydrometeorologický ústav, stejné údaje si však můžete najít například i na portálu Ministerstva zdravotnictví ČR . Přitom mějte na paměti, že pojem aktivita klíšťat nám neříká, kolik klíšťat se právě nachází na území České republiky (množství klíšťat v jednotlivých regionech se samozřejmě může lišit), ale kolik procent klíšťat z celkového počtu je právě aktivních.

Můžeme se očkovat na začátku klíštěcí sezóny?

Pokud zahájíte očkování ještě v březnu, můžete použít standardní očkovací schéma, protože pravděpodobnost nákazy do obdržení druhé dávky je poměrně malá. Jestliže se pro očkování rozhodnete až později, využijte raději zrychlené očkovací schéma, abyste potřebné hladiny protilátek dosáhli včas.

Také nezapomínejte, že první přeočkování proti klíšťové encefalitidě je třeba absolvovat tři roky po provedení základního očkování a každé další přeočkování (u mladších lidí se zdravou imunitou) po pěti letech. Před začátkem klíšťové sezóny byste měli zkontrolovat platnost očkování proti KE u sebe i u svých dětí, abyste do ní vstoupili připraveni.

www.ulekare.cz">www.ulekare.cz

Článek jsme převzali z webu www.klistova-encefalitida.cz

Témata: Zdraví, Očkování, Web Ulékaře.cz, Očkovací schéma, ÓČKO, Základní očkování, Jarní měsíc, Jak, Sezóna, Největší riziko, Zac, Zdraví na Heureka.cz