Začíná sezóna rebarbory: 3 recepty z této výjimečné zeleniny

Je kyselá i sladká zároveň. Rozumí si s jahodami i citrusy, chutná je i s masem. O kom je řeč? Přece o rebarboře.

Rebarborový koláč

na 8 řezů
příprava: 80 minut

Těsto:
100 g másla, změklého
85 g krupicového cukru
1 velké vejce
180 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka mletého kardamomu a soli

náplň:
400 g smetanového sýru
200 g zakysané smetany
125 g krupicového cukru
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
300 g rebarbory
1 lžíce třtinového cukru

Na těsto utřete máslo s cukrem. Postupně vmíchejte vejce a suché přísady. Vložte jej do pečicím papírem vyložené zapékací formy a rozválejte po celé její ploše. Nechte na chvilku odpočinout v chladu. Smíchejte všechny suroviny na náplň. Krém rozetřete na vychlazené těsto, navrch poskládejte očištěné řapíky rebarbory a posypte cukrem. Pečte, až náplň zpevní a lehce zezlátne, asi 40 až 45 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Rebarborové cheesecaky

4 porce
příprava: 15 minut

250 g plnotučného tvarohu nebo ricotty
špetka soli
220 ml smetany ke šlehán
2 lžíce moučkového cukru
dřeň z 1 vanilkové tobolky
140 g celozrnných sušenek
rebarborový kompot

Tvaroh smíchejte se špetkou soli, vmíchejte smetanu, cukr a vanilku. Do skleniček nasypte rozdrobené sušenky, přidejte rebarborový kompot a nakonec zalijte jogurtovou směsí.

náš Tip: Rebarboru můžete smíchat půl na půl s jahodami – dodáte tak dezertu další chuťový rozměr!


Kompot & Džem:

Jednoduchý rebarborový kompot

6 skleniček
příprava: 20 minut + 60 minut odležení

1 kg rebarbory
400 g krupicového cukru

Oloupanou a pokrájenou rebarboru posypte cukrem. Promíchejte a nechte alespoň hodinu odležet. Poté ji zahřejte v hrnci, aby pustila více šťávy. Přemístěte ji i se šťávou do zavařovacích skleniček a sterilujte asi 30 minut při 85 °C.

Rebarborový džem

8 skleniček
příprava: 60 minut

1 kg rebarbory
600 g krupicového cukru
šťáva a kůra z 1 pomeranče

Oloupanou rebarboru nakrájejte na asi 2cm velké kousky a duste s cukrem, pomerančovou šťávou a kůrou. Podle potřeby dolijte vodou. Celou směs rozvařte a přelijte do skleniček. Uzavřené sterilujte 30 minut při 85 °C.


Více o rebarboře

Co jste možná nevěděli...
• Rebarbora pochází z Číny. Do Evropy se dostala až v 15. století.
• Nejedná se o ovoce, jak by se podle způsobu použití mohlo zdát, ale patří mezi zeleninu.
• Přidává se do sladkého pečiva, salátů, připravují se z ní džemy, zavařeniny i rosoly.
• V kuchyni se využívají pouze řapíky, které je třeba vždy tepelně opracovat. Listy rebarbory se nekonzumují (obsahují hodně kyseliny šťavelné).
• Rebarbora je vhodná při redukční dietě a má lehce projímavé účinky.
• Obsahuje větší množství vitaminu B1, vápníku, draslíku a také užitečnou vlákninu.

Jak na rebarboru
• Používejte pouze mladé, pevné, růžové až načervenalé řapíky.
• Když je zlomíte, měla by z nich vytéct míza.
• Rebarboru vždy oloupejte.
• Připravujte ji raději v plastových nebo keramických mísách, ve styku s kovem totiž oxiduje.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Máte chuť doma přesvědčit rodinu ke kvalitnímu úklidu a poté se s nimi skrze Lunu vydat za zábavou. Dopoledne proto musíte pracovat,…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci