Maminka.czZdraví

Začít hubnout bezprostředně po porodu? Ano nebo ne?

25.  11.  2016
Některé ženy touží dělat sklapovačky téměř ihned po odchodu z porodního sálu, jiné okamžitě začnou redukovat jídelníček. A nebo jsou mámy, které zpočátku kila neřeší a počkají si, až přijde čas.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ano

Markéta Brožová, hlavní trenérka fitness pro ženy v Contours

Dramaticky zredukovat jídelníček vyloženě nedoporučuji, ale myslím si, že se cvičením ženy můžou klidně pozvolna začít.

Samozřejmě by minimálně v šestinedělí a krátce poté měly vynechat těžké cviky, posilování s velkou zátěží. Spíše by se nejprve měly zaměřit na zpevňování pánevního dna a jednodušší cviky, které můžou provádět v klidu a které jim pomůžou vrátit se po porodu pozvolna do formy.

S takovými cviky se nemusí bát začít začít klidně už třeba tři dny po porodu. Se složitějším cvičením ale počkejte raději až na konec šestinedělí, pokud jste rodila normálně. Po císařském řezu to chce delší pauzu, ideálně tři měsíce.

Někeré kojící maminky nezvládají ani dobře různé skákání či jiné cviky, protože u nich mívají negativní vliv na tvorbu mléka. Ideální je začít po porodu cvičit s dohledem zkušeného trenéra, s jídelníčkem si nechat poradit třeba od výživového poradce.

Ne

Kateřina Švestková, účetní, na rodičovské dovolené

Osobně jsem měla štěstí, že jsem v těhotenství nabrala jen devět kil, takže jsem šla z porodnice jen s malinkým přebytkem, který se mi podařilo shodit během prvních několika týdnů při dlouhých procházkách. V jídelníčku jsem se ale nijak neomezovala a ani bych to nedělala.

Byla jsem ráda, že dobře kojím, a bála bych se, že se mi přestane tvořit mléko, případně do něj přejdou toxiny. Je ale pravda, že už před otěhotněním jsem začala jíst zdravě, radikálně jsem změnila jídelníček, a tento způsob stravování si pořád držím. Neomezuji se, jen do sebe necpu nic, čím bych tělo jen zbytečně zatěžovala. A to je, aspoň si myslím, základ úspěchu.

A jak to vidíte vy?

Hubnutí po porodu: Jak dostat bříško do formy?
Hubnutí po porodu: Šárka zhubla pohybem a pravidelným stravováním
Hubnutí po porodu: Tereza dokázala sama zhubnout skoro polovinu své váhy

 

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Po porodu, Hubnutí po porodu, Zac, Porod jen, ANO, Trenérka, Skákání, Pór, Negativní vliv, Zdraví na Heureka.cz