Maminka.czTěhotenství

5 tipů, které vám uleví od zácpy v těhotenství

Zácpa je spíš ženská než mužská záležitost. Už proto, že vede i v žebříčku těhotenských potíží. Paradoxně právě v těhotenství má svůj logický, původně ochranný důvod. Co zácpu způsobuje a jaké komplikace přináší? Poradíme, jak si pomoci, co jíst a čemu se vyhýbat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za trávicí potíže, nadýmání a těhotenskou zácpu může především zvýšená hladina progesteronu – hormonu, který bdí nad hladkým průběhem gravidity. Proto uklidňuje příliš aktivní střevní kličky, aby nerušily dělohu.

VIDEO: Nejčastější pověry o těhotenství, kterým stále věříme

Ale je to jako vyhánět čerta ďáblem – takto zlenivělé střevo totiž nepracuje, jak by mělo, má málo kontrakcí, a tak zbytky potravy neposunuje vpřed dostatečně rychle. Kromě toho si těhotné tělo bere z potravin více tekutin, a tím se stolice zahušťuje a její vylučování se komplikuje.

Pokud navíc užíváte tabletky se železem, potíže se nejspíš ještě zhoršují. Odpad zůstává ve střevech déle, než je běžné, a to je příležitost pro hnilobné bakterie, které vytvářejí střevní plyny.

 

Ačkoli je pocit plných střev nepříjemný a nadýmání umí hodně bolet, neděste se, miminko vaše zácpa neohrozí.

 

Pokud nedokážete střevům po ránu poručit, vyzkoušejte naše tipy: 

1. Zavodněte organismus

Denně pijte alespoň dva litry vody. Zapomeňte na výmluvy a zkuste svůj příjem tekutin zvýšit všemi možnými způsoby, např. hlavní jídlo doplňte nebo nahraďte polévkami anebo si k běžně vypitému litru a půl dopřejte tzv. pitný náraz. Spočívá v tom, že si každých 15 minut (pomůže vám kuchyňská minutka nebo připomínka v mobilu) dáte velkého panáka čili 1 dl vody. Za dvě a půl hodiny máte zcela bezbolestně splněno. Jen si tuhle zavodňovací kúru nenaplánujte na dobu před výletem do končin bez dostupného WC. 

Trápí vás zácpa v těhotenství? Hodně pijte a jezte pomalu

2. Rozpohybujte střeva zvenčí

Zabojujte s hormony a přidejte víc pohybu celému tělu. Abyste zatřásla střevy, nemusíte zrovna skákat, svižná chůze také pomůže a je i pro těhotné břicho bezpečná. Vhodná je i těhotenská jóga. Nebo si zajděte střeva namasírovat do bazénu. Plavání je celkově výborný pohyb pro období 2v1, a to nejen v případě zácpy.

3. Jezte projímavé potraviny

Mezi ty spolehlivě prověřené patří: jablka, švestkový kompot, sušené fíky, hroznové víno a šťáva z kysaného zelí. 

Slinění, zácpa nebo hemoroidy aneb o čem se v těhotenství nemluví

4. Dopřejte si balastní látky

Vážou na sebe vodu, bobtnají a tak zvětšují objem stolice, což napomáhá jejímu vylučování. Kromě toho dokážou zasytit, předcházejí nadváze, snižují hladinu cholesterolu, vážou na sebe a odvádějí z těla jedovaté žlučové kyseliny a podílejí se na stabilitě krevního cukru.

Velký podíl balastních látek čili vlákniny mají ovoce a zelenina, které současně zvýší váš příjem tekutin, dále sušené plody, celozrnné pečivo apod. Denně byste měla sníst asi 30 g vlákniny, což splníte např.  hrstí ovesných vloček + porcí brambor a zeleného salátu + jedním jablkem + jednou mrkví + jednou paprikou + třemi plátky celozrnného chleba. 

5. Projímadla dobře vybírejte

Ne každé volně prodejné projímadlo je pro těhotné zdravé. Vyhněte se tzv. kontaktním projímadlům, protože působí přímo na střevní stěnu, omezují vstřebávání vody a minerálů ze střeva a téměř vždy jsou návyková. Naproti tomu tzv. osmotická projímadla (např. Duphalac, Lactulosa) působí přirozeněji, natahují vodu do střev a zvyšují objem jejich obsahu. Pokud vám nepomohou režimová opatření či přirozeně projímavé potraviny, poraďte se o vhodném projímadle s lékařem. 

Pozor na trávicí potíže v těhotenství! Co všechno vás může potrápit?

Pozor na luštěniny 

Byla by škoda vyloučit plynotvorné luštěniny, protože jsou bohaté na těhotenský vitaminkyselinu listovou – i železo. Proto místo hnědé čočky vybírejte lépe stravitelnou červenou nebo žlutou čočku, před přípravou ji na několik hodin namočte a vodu před vařením vyměňte, konzumujte luštěniny naklíčené. Dále platí, že dušená zelenina je lépe stravitelná než syrová, ze syrové zeleniny pak snáze strávíte rajčata, okurky nebo karotku než papriku či ředkvičku a kedlubnu. 

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Výživa a stravování, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Zdraví žen, Potraviny, Bolesti břicha, Probiotika, Minutka, Velký podíl, Hroznové víno, Duphalac, Lactulosa, Syrová, Objem, Nadýmání, Kompot, Kyselina listová, Celozrnné pečivo, Expertka, Tekutina, Tip, NEJ, Svižná chůze, Zdraví na Heureka.cz