Maminka.czBatole

Zacvičte si pro vyšší IQ

Regina Rothová 3.  9.  2014
Chcete mít zdravého, šťastného, chytrého a úspěšného potomka. Kromě lásky a péče je třeba dítě všestranně rozvíjet. Od nejútlejšího věku a nejlépe zcela přirozeně – hrou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hra je pro dítě (už od kojeneckého věku) nejen pouhá zábava, ale i neustálé učení, prozkoumávání, objevování a osvojování si nových dovedností a zkušeností. To všechno ho nějakým způsobem nutí a podněcuje, aby používalo vlastní tělo a smysly a rozvíjelo postupně myšlení a inteligenci. 

Dítě považuje za hru každou běžnou činnost, která je pro něj příjemná. Od přebalování, koupání až po krmení. Když si s ním hrajete záměrně, s nějakým cílem, odvádíte důležitou práci – učíte ho. Nabízené předměty (a může to být v prvních týdnech života pouhý mámin prst) a hračky mají stejnou výchovnou hodnotu jako vzdělávací pomůcky, které mu nabídnete za pět let.

Hry, které s ním hrajete v kojeneckém věku, jsou stejně důležité jako činnosti a hry ve školce. Naše ratolesti by si s námi hrály nejraději neustále. Ovšem čas je omezený, proto každou společně strávenou chvilku důkladně promyslete, abyste při hře nabízeli nejvhodnější, nejzajímavější a nejoblíbenější zážitky, o nichž víte, že dítěti dozajista udělají radost. 

Jak využít hry až „do dna“ 

Pokaždé není dítě úplně v kondici, někdy hra nemusí odpovídat jeho potřebám, chuti, celkovému nastavení. Abyste z her vytěžili maximum, dodržujte některé zásady:

Přizpůsobte hru náladě dítěte: Cítí-li se silné a v pohodě, bude chtít divočit. Naopak při únavě ho stejná hra děsí a znervózňuje. Má pocit, že s ním rodiče zacházejí hrubě, necitlivě, má strach. Klidné dítě si libuje v mazlení a vítá třeba prozpěvování nebo broukání od mámy. Neposedné, nesoustředěné chce křídla, volný prostor a nechce být vězněno v úplně stejné hře. Unavené, hladové nebo mrzuté miminko pak nebaví žádná hra. Signálem, že vaše dítě hru odmítá, je, že chce nakrmit, uklidnit se nebo spát. Dopřejte mu prostor k odpočinku. 

Načasujte hru podle dítěte: Pokud má ještě pomalé reakce, musíte mu dát dostatečný čas, aby dokázalo zpracovat příchozí signály a nějakým způsobem odpovědět. Povídáte mu něco a nepočkáte, až najde formu, jak reagovat? Bude zmatené, rozhozené. Stejně tak, když se usmějete a nepočkáte na jeho pokus.
Držíte mu hračku před obličejem a čekáte, až na ni zaměří pohled, případně se pokusí na ni sáhnout, dotknout se jí? Když mu ji položíte do rukou, zbavíte ho podílu na hře. Je třeba nechat potomka, aby se zúčastnil (podle svých možností) a uspěl. 

Přizpůsobte hry temperamentu dítěte: Každý jedinec má vlastní míru podnětů, která ho ještě zaujme a neudolá. Házení do vzduchu jedno dítě nadchne, jiné vyděsí. Rodiče nejlépe znají své dítě, proto mu dokážou hru přizpůsobit na míru. Nedělejte mu to, co nesnáší. Nenávidí hlasité zvuky? Nemačkejte mu pískací hračku přímo u hlavy. Je bázlivé? Hra „takhle jedou páni“ jistě nebude jeho favoritem. 
 

Poskytněte to pravé množství novinek: Po několika měsících života (kolem 3.–6.) se děti začnou s důvěrně známými věcmi nudit. Proto dodávejte novinky – chrastítka, hračky, ale i běžné předměty v domácnosti (papír, který krásně šustí a dobře se mačká i trhá, pohybující se záclony v průvanu, nejlépe s různými vzory a strukturou), protože vždy je co zkoumat.

Hudební skříňka podobná té původní vydává nový tón, pohyblivá hračka je vybavená odlišnými částmi, podlouhlý balon nahraďte kulatým… Dítě drobnými odlišnostmi získává nové zkušenosti, učí se uchopovat jiné tvary, zdokonaluje jemnou motoriku, vnímání, sluch…

Hračky? Dobře poslouží rodiče

Vaše tělo je skvělým gymnastickým náčiním, vaše svaly doplňují svaly dítěte, takže s vaší pomocí může dělat věci, které by samo nezvládlo. Uchvacuje ho váš obličej, hlas, věci, jež používáte. 

Když mu věnujete čas a lásku, lepší hra neexistuje. Postupně musíte přidávat věci, předměty, hračky, aby mělo dítě představu o světě, seznamovalo se se světem kolem sebe. Pozor: Vše, co potomkovi dáte, bude ochutnávat, cucat, do všeho tlouct. Kupujte tedy jen věci, které jsou bezpečné, nerozbitné. 


A v každém případě bedlivě sledujte hru, aby si vaše dítě neublížilo. I když je maličké, jeho vynalézavost nezná mezí. Stačí okamžik neopatrnosti, kapka roztoku v lahvičce, tiskařská barva, oddělitelná část… Hry pomohou v rozvoji jen tehdy, když je ošetříte svým ochranným štítem. Potomka milujete, tak mu dejte potřebný prostor, čas a bezpečí. Jednou vám poděkuje a přenese svou vlastní zkušenost na další generace, tedy na vaše vnoučata a pravnoučata. A to stojí za trochu námahy, že? 

Klíč ke štěstí a chytrosti

Vězí ve schopnosti využít potenciálu mozkových hemisfér, a to ve vyvážené formě. Každá z hemisfér je zaměřena na jiný typ myšlení a většina lidí má jednu z nich dominantnější. Podle toho jste buď víc logičtí, nebo intuitivní, kreativní a citoví. Jedině tehdy, když se člověk naučí využívat veškerou mozkovou kapacitu a uvede obě hemisféry do vzájemné spolupráce, zvyšuje se výkon mozku a tím i schopnost učení se novým věcem.

Levá hemisféra je zaměřena na logické uvažování a u většiny lidí se využívá jako hlavní část mozku. Patří sem i používání jazyka. Tradiční učení a školní vzdělávání je zaměřeno právě na trénování levé hemisféry. Pravá část mozku naopak obsahuje emoce, představivost, nevědomou mysl a zrak. Tvoří se tu i sny, které se nám mohou právě díky formě myšlení v této hemisféře zdát mnohdy nesmyslné.

Pravá hemisféra je zodpovědná za pohyb levé poloviny těla, levá naopak za pohyb pravé. Když vykonáváme pravou a levou rukou (nebo pravou a levou nohou) jiný pohyb, musí se na činnosti podílet obě hemisféry. Život, ve kterém jsou zároveň emoce i logika správně umístěny, je vlastní pianistům, jogínům, žonglérům. Ti totiž výborně synchronizují obě poloviny těla.

Někteří vědci tvrdí, že rozdílnost obou hemisfér charakterizuje odlišnost mužského a ženského myšlení. Mužům je prý bližší logické uvažování levé hemisféry, ženy bývají emotivnější a kreativnější podle zapojení té pravé. 

(Článek vyšel v časopise Maminka 8/2014)

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Hry pro děti, Hračky pro děti, Pravnoučata, Jogín, Levá hemisféra, Logické uvažování, Klidné dítě, Osvojování, Hemisféra, Celkové nastavení, Pravá část, Skříňka, Dostatečný čas, Ochranný štít, Zac, Školní vzdělávání, Pravá hemisféra, Volný prostor, Hračky na Heureka.cz