Maminka.czRodičovský příspěvek

Žádost o rodičovský příspěvek: Návod, jak a kde rodičák jednoduše vyřídit

Rodičovský příspěvek činí od roku 2020 celkem 300 000 Kč a vyčerpat ho musíte do čtvrtých narozenin nejmladšího dítěte. Jak a kde o něj žádat a co vše je třeba doložit? Tady máte kompletní návod, jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na rodičovský příspěvek má rodič nárok, jestliže po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině, nejdéle do 4 let. Podmínkou však je, že rodičovskou může pobírat vždy jen jeden z rodičů, tedy buď matka, nebo otec.

VIDEO: Rodičovský příspěvek na rok 2023

Na celou vyšší částku 300 tisíc korun mají nárok jen rodiče, kteří jí při dodržení pravidel stihnou vyčerpat do čtvrtých narozenin nejmladšího dítěte. Ostatní se musí spokojit s méně penězi, jejich objem bude záviset na maximální výši měsíčního příspěvku.

Od loňského července stoupla maximální výše rodičovského příspěvku pro lidi, kteří předtím nedosáhli na peněžitou pomoc v mateřství (mateřská) nebo měli příliš malé příjmy. Dosud mohli čerpat rodičovský příspěvek maximálně ve výši 10 tisíc korun měsíčně, nově to od července 2022 činí 13 tisíc.

Změna proběhla v rámci novely zákona o státní sociální podpoře a jejím cílem je zvýšení flexibility při čerpání rodičovského příspěvku. To umožní i rodičům, kteří nemohli volit měsíční výši dávky, čerpat rodičovský příspěvek ve vyšší částce než dosud a zlepšit tak aktuální příjmovou situaci rodiny.

Jak se stanovuje výše rodičovského příspěvku?

Pro stanovení nároku a výše rodičovského příspěvku je rozhodující výše denního vyměřovacího základu pro stanovení peněžité pomoci v mateřství nebo nemocenské v souvislosti s porodem nebo převzetím dítěte podle zákona o nemocenském pojištění.

  • Jestliže lze alespoň jednomu z rodičů v rodině stanovit k datu narození nejmladšího dítěte v rodině 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu v částce převyšující 13 000 Kč, může rodič volit měsíční výši čerpání rodičovského příspěvku až do této výše.
  • V případě pobírání rodičovského příspěvku na 2 a více společně narozených dětí, se zvyšuje výše volby max. výše měsíčního čerpání rodičovského příspěvku na 1,5 násobek stanovených částek, tj. na 1,5 násobek 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu, resp. 1,5 násobek částky 13 000 Kč, tj. 19 500 Kč měsíčně.
  • Pokud ani jednomu z rodičů nelze stanovit denní vyměřovací základ, nebo při podání žádosti rodič nedoložil výši denního vyměřovacího základu, nebo je-li 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu nižší než 13 000 Kč, rodič může volit výši rodičovského příspěvku až do částky 13 000 Kč měsíčně.
Rodičovská dovolená 2024: Vše, co o ní potřebujete vědět

Kdy začít s vyřizováním rodičovského příspěvku?

Žádost o rodičovský příspěvek začněte vyřizovat ještě v době pobírání peněžité pomoci v mateřství, aby se nestalo, že budete nějakou dobu bez financí. Doba na vyřízení žádosti je jeden měsíc.

Kde žádat o rodičovský příspěvek?

O rodičovský příspěvek si můžete zažádat na Úřadu práce v místě vašeho trvalého bydliště.

Co budete k žádosti o rodičovský příspěvek potřebovat?

  • Vyplněnou žádost, kterou si můžete stáhnout také on-line na webu České správy sociálního zabezpečení.
  • Občanský průkaz.
  • Rodný list dítěte.

Změna výše rodičovského příspěvku

Je na vás, jak rychle budete chtít rodičovský příspěvek vyčerpat. Společně s dobou a osobou, která ho bude čerpat, toto můžete měnit každé 3 měsíce.

Při změně délky doby čerpání se vezme zůstatek nečerpané částky příspěvku 300 tisíc a vydělí se zbytkem měsíců. Často možnosti změny čerpání využívají ženy, které jsou těhotné a nestihly by celou částku vyčerpat a zbytečně by přišly o část peněz.

Pokud se v rodině narodí další dítě, nárok na rodičovský příspěvek na starší dítě zaniká, a to i v případě, že na narozené dítě náleží rodičovský příspěvek ihned od narození ve stejné výši, v jaké náleží doposud na starší dítě. Změnu je nezbytné ohlásit příslušnému orgánu, aby nevznikl přeplatek na dávce.

Je ovšem třeba zmínit, že částku není možno vyčerpat najednou. Pokud byli rodiče nezaměstnaní nebo s nízkými příjmy a nevychází jim výpočet nemocenského pojištění dostatečně vysoko, aby mohli zvednout měsíční příspěvky, zůstává částka na maximálních 13 000 Kč.

Mateřská dovolená 2024: Vše, co potřebujete vědět
Mateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená 2024: Vše, co potřebujete vědět

Změny od roku 2020

Od ledna 2020 vláda zvýšila rodičovský příspěvek o 80 tisíc korun, tedy na dnešních 300 tisíc korun. Polepšili si také rodiče, kterým se naráz narodí dvě a více dětí. Ti získají celkem 450 000 Kč (místo dosavadních 330 000 Kč). Koho všeho se toto zvýšení týkalo? Nárok na vyšší částku měli a mají všichni rodiče, kterým se potomek narodil nejdříve 1. ledna 2020. Dále také všichni ti, kteří nestihli příspěvek vyčerpat před tímto datem za předpokladu, že splnily následující podmínky: dítě muselo být mladší čtyř let, maximální měsíční výše příspěvku nesměla být vyšší než 70 procent částky, z níž se počítá peněžitá pomoc v mateřství

Od roku 2020 je možné stanovit si výši rodičovského příspěvku individuálně až do výše 70 % 30násobku denního vyměřovacího základu. Ten se počítá z průměrné mzdy žadatele za posledních 12 měsíců. Koho se tato změna týká v praxi? Využít ji mohou především rodiče, kteří se chtějí brzy vrátit do práce. Pokud měli dostatečně vysoký příjem, mohou celý rodičovský příspěvek vyčerpat za nejkratší možnou dobu, kterou je šest měsíců. 

Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Rodina, Rodiče, Peníze, Finance, Rodičovský příspěvek, Samoživitelky, narozeniny, Přídavek na dítě, návod, Příspěvky na děti, Jak, Vyměřovací základ, Žádost, Maminka, Jed, Částka, Rodičák, Nejmladší dítě, Příspěvek, Úřada práce, Děti