Záhada jménem syndrom ruka-noha-ústa. Pozor na záměnu

Martina 4. 12. 2014 11:36
Až na to, že v prípade, ak sa vyrážka vyhodí pod nechtíkom, za pár mesiacov nechtík zlezie. Mali sme také. Následky mal dlhšie, zliezala mu koža na pätách a dlaniach asi mesiac, našťastie to nebolelo. Takže nie je to až taká o ničom choroba.
pavla; 4. 12. 2014 11:55
nám nehtíky slézají u mladší dcerky, půjdou asi všchny
eva 17. 12. 2017 13:36
muj 5 mesicni vnuk uz to ma 2 mesice a porad se to nezlepsuje zacal mu odpodavat nehtik na palecku bily jsme u lekare rikal nam ze to potrva dil je najka lecba??, :'(
Míša 4. 12. 2014 12:08
Po této nemoci dceři také slezl nehet na ruce a vypadá to, že ji slezou další dva na nohách. Nemocná byla cca před měsícem půl. A chodidla i dlaně se ji taky oloupaly. Za 10 dní zmizí vyrážka, ale další následky nemoci vymizí až za několik týdnů. Jo a vyrážka ji nesvěděla, ale bolela. Na noc jsem ji musela dávat nurofen, aby se alespoň trochu vyspala.
Zuzi 4. 12. 2014 15:19
V létě syndrom měli naše dvojčata, zastupující lékařka chybně diagnostikovala spálu. Naše doktorka poté potvrdila tuto nemoc. Antibiotika jim nakonec nechala, aby se k tomu nepřidala další nemoc. V době nemoci je prý imunita na nule. Děti to nesli statečně, akorát následky (puchýřky, loupání kůže) opravdu přetrvávají až dva měsíce.
Syndrom sem o nich chytila já, to byl mazec. Týden jsem byla a lůžku spala a spala, nebyla jsem schopná jíst, pít. V krku jsem měla neskutečné afty, veliké ložiska, bolestivé.
Ńikomu to nepřeji. Dospělí mají průběh horší než děti.

Zuzka
Lenka 17. 4. 2016 09:26
přesně jak píšete Zuzi, u mých 3 dětí proběhla nemoc naprosto bez následků, jen se trošku loupali, já to bohužel chytila do nich a to byl mazec. Skončila jsem v nemocnici, nepřetržité zvracení, bolesti břicha a 3 dny horečky 38 a víc i přes medikaci. Po vyskočení vyrážky vše odeznělo, ale po obsypaných nohou jsem takřka nemohla chodit (připadala jsem si jako fakír . Po dvou týdnech se mi loupali dlaně i plosky nohou, nohy se loupaly hodně dlouho, opravdu několik týdnů. No a teď po dvou měsících mi slézají nehty, naštěstí jen na rukou, ale kdo ví, jestli to nebude mít pokračování. ;)
Stáňa 12. 12. 2016 10:49
tak já to chytla od vnuček ,jedna ze školky druhá to chytila od ní ,bolí mě taky puchýře hlavně na nohou > asi se budu brzy vznášet,mám to teprve v začátcích tak sem zvědavá jak to tedy bude pokračovat dál už aby to skončilo ach jo a pak že dětská nemoc
Iveta 4. 12. 2014 16:19
Syn si tim take prosel, mel teploty snad 4 dny i zimnice.. nejvice se osypal na rukou to mel hrozne moc. Po mesici mu zacali slejzat postupne vsechny nehty na rukou ......
Iveta 4. 12. 2014 16:19
Syn si tim take prosel, mel teploty snad 4 dny i zimnice.. nejvice se osypal na rukou to mel hrozne moc. Po mesici mu zacali slejzat postupne vsechny nehty na rukou ......
lena 4. 12. 2014 17:24
Také jsme si tím před cca 3 týdny prošli,syn to přinesl ze školky a já hned týden po něm to chytla také Nic příjemného to tedy není
šarka 4. 12. 2014 21:54
Taky jsme si tím prošli,chytl to nejmladší syn a prošla jsem si tím i já a další dva synové.Každý jiný průběh,nejvíce osypaný byl nejmladší(5 let) po 14 dnech nemoci se mu odlupovala kůže na nohou a nyní po měsíci se odlupujou nehty.
kačenka 4. 12. 2014 22:07
Bohužel jsem si touto nemocí prošla osobně , v šestinedělí ve věku 39 let.Při prvních pupínkách jsem navštívila dvě nezávislé kožní lékařky, bylo mi řečeno , že je to alergická reakce nebo ekzem a dostala jsem kortikoidy!!!! Když už jsem nemohla ani obstarat dceru a nemohla jsem bolestí chodit, odvezl mě muž na pohotovost. Byla jsem v šoku, co mám dělat s třítýdennínim miminkem? Prý se mohu jen modlit, musím přiznat, že tohle bylo těžkých několik dní, muž se nakazil, ale měl lehký průběh a naše úžasná holčička to zvládla a nic nechytla
lucka 6. 12. 2014 21:13
je to týden co jsem se z této nemoci vylízala a stale jsem stejně osypaná.Nemoc měla prvně nejstarší dcera 4 roky, od ní to chytla mladší dvouletá dcera a i třímesíční syn. Jelikož u toho byly horečky 39 se synem jsem zkončila v nemocnci, kde jsem to za 3dny chytla také a ležela jsem na dětském oddelení i já s horečkama..Nejhorřší průběhjsem mela já a syn. Syn mi místo 150ml pil po 20-40ml. Kojení bylo peklo. Nejlépe to snesla dvouletá dcera, která měla jeden pupínek na noze a pár na ruce....
Jana 17. 12. 2016 19:33
Má dcera to chytila před 2 lety. A protože to byly puchýřky na rukách a nohách, šla jsem s ní na kožní. Kožní si s tím nevěděla rady a poslala nás raději do nemocnice, kde si nás samozřejmě nechali, i když hned věděli, o co se jedná. Byly jsme tam 3 dny
MM 31. 12. 2016 03:43
Fakt velice infekční. Chytili to od sebe postupně všechny 3 děti - každý úplně jiný průběh - stejný ukazatel byla červená vyrážka vzadu na horním patře. 5ti letý měl 3 dny horečku a na jazyku se mu udělal puchýř, trošičku na rukou pár dní červené pupínky. Pak to chytil dvouletý, ten zas teplotu neměl, ale udělal se mu malý aft na jazyku ale zase se osypal hodně na nohou - celá lýtka zezadu malých červených pupínků a na chodidlech kolem pat dokola vetší puchýřky a na několika prstech u rukou také a teď to chytil i 15ti letý, také bez horečky ale pusu má samý aft, celou jednu stranu jazyka jeden velký aft, po obou stranách zevnitř tváře celá řada aftů podél zubů, drobné na spodním rtu a vzadu na horním patře také několik velkých aftů. Chudák nemůže ani spát, jak ho jazyk bolí. Má je i pod jazykem. Doufám, že ho to brzy přejde, protože nemůže ani jíst a je z toho dost zoufalý. Pěkný svinstvo je to, doufejme, že z toho nejsou žádné další komplikace a vyléčí se to samo.
Sisina 21. 4. 2017 09:19
Taky jsme tuto "nevinnou" nemoc prodělali. Syn se jí nakazil ve školce. Naštěstí měl hladký průběh. Zvýšená teplota a puchýřky na pravé ruce v rozsahu cca 5 x 5cm.
Po pár dnech, kdy mu nemoc odezněla, jsem jí chytila já. Nesnesitelné bolesti uší, hlavy, pupínky jsem měla jak na dlaních, tak na ploskách nohou. Nejen že svědily až brněly, ale i bolely. Takže každý krok byl utrpení. Navíc mně slezly i nehty na palcích u nohou.
metanman 9. 8. 2018 21:28
U PATNÁCTI MĚSÍČNÍ HOLČIČKY TO BUDE TĚŽKO NEVINNÉ ONEMOCNĚNÍ. PANÍ DOKTORKA NA POHOTOVOSTI OSTRAVA-FIFEJDY TVRDILA, ŽE JE TO BUĎ ÚPAL NEBO ÚŽEH. ASI STUDOVALA MEDICÍNU V PLZNI NA PRÁVECH. NAVÍC BYLA DOST AROGANTNÍ. ASI JI PRÁVĚ VZBUDILI. V NEDĚLI V NOCI BYL NA STEJNÉ POHOTOVOSTI MŮJ ČTYŘLETÝ VNUK. MĚL SKORO ČTYŘICÍTKY TEPLOTY A DUSIL SE. NEŽ TAM DOJELI, TAK SE MU DÝCHÁNÍ ZLEPŠILO, ALE TEPLOTA ZŮSTALA. BYL TAM DOKTOR. TEN ZASE CHTĚL OD MÉ DCERY MERMOMOCÍ VĚDĚT, CO S NÍM MÁ VLASTNĚ DĚLAT. MÁM DVĚ DCERY, 29 A 33 LET. TAKÉ BÝVALY NEMOCNÉ, ALE NIKDY JSEM V JEJICH ANI JINÝCH PŘÍPADECH NESLYŠEL O PÁTÉ NEMOCI, ŠESTÉ NEMOCI NEBO NĚJAKÝCH SYNDROMECH. DOKTOŘI SI STĚŽUJÍ NA TO, ŽE CESTA K VYŠŠÍM PLATŮ VEDE PŘES DALŠÍ VELMI NÁROČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ. U NÁS JSOU PRÝ PODMÍNKY MNOHEM NÁROČNĚJŠÍ, NEŽ NA ZÁPADĚ. TO JE DOBŘE. CO NA TĚCH FAKULTÁCH ŠEST LET VLASTNĚ DĚLAJÍ. VĚTŠINĚ Z NICH JDE JENOM O TO, MÍT PŘED JMÉNEM TITUL. KDYBY SI TO STUDIUM MĚLI PLATIT, TO BY BY BYLA VĚC.
Patrik 19. 9. 2018 15:37
Ve 20ti letech jsem chytl tuto nemoc taky. Zrovna kdyz jsem letel do USA. Jelikoz jsem mel naplanovany kazdy den tak jsem se tu bolest a paleni nohou a rukou snazil premoct a nosil jsem tluste ponozky. Nakonec jsem po 2 dnech naslapaval jak nevim co. V noci jsem spal jedine po silne davce kodeinu. Ted je mesic po nemoci a nohy se mi uz loupou mene snaz ale prece loupou. Ta tvrda kuze stejne nejak musi dolu. Kdyz si kousek odloupnu tak pak to zase boli. Nevim co s tim😁 ruce uz mam v pohode. Je to snad jedna z nejhorsich nemoci co jsem mel.
Zdar a hodne stesti
Sandra 28. 9. 2018 20:54
Dobrý den, chytla jsem tuto nemoc jak čtu mám dost stejné příznaky a bolestí. Chtěla bych se zeptat používali jste něco na zmírnění svědění ? Děkuji za odpověď
Patrik Šebek 1. 10. 2018 00:35
Ahoj, já zkusil fenistil a canesten na chodidla a vůbec to nepomohlo
Kačula 16. 10. 2018 23:31
Syn (3roky) tuto nemoc prodělal na jaře. Svědění rukou, nohou, puchýřky i kolem pusy. Pak se mu loupaly dlaně i chodidla. Pro prodělání teto nemoci by si tělo mělo vytvořit obranne látky a po druhé by se neměla opakovat. Je podzim a máme to znova. Puchýře na dlaních, loktech, nohou, chodidlech,na zadečeku, kolem úst a v puse, bez teplot. V noci nespí, všechno ho svědí, bolí. Mažu krémem s kortikoidy, ale nepomáhá to. Jsem zvědavá jak to bude pokračovat a jak dlouho to bude trvat.
Katka 17. 7. 2019 22:34
Ano, bohuzel. Tuto nemoc lze prodelat opakovane(!! Dcera to dostala dve leta po sobe. Strasna nemoc, dlouhe hojeni puchyrku a hlavne to loupani nozicek a slezani nehtiku. Brutus. Ted to ma syn(2roky), uz se obsypal a dcera(5let) zacala horeckovat, takze to ma uz potreti, me picne grrrrr:-///!!
Jo a nejspis jsme si to prinesli z herny z nejake nakazene hracky.
Na horecky jsem davala sirup, pak kdyz zacali zvracet tak cipek.
A na to svedeni jsem davala nedrolivy tekuty pudr,trosku i chladi. Nevim jestli muzu uvest jmeno....Tri slova T.-H. L. 100ml (modra krabicka, kolem 200kc).
Ja se zatim drzim,myju si porad ruce a dezinfikuju je, pusinky omezit na minimum a preventivne beru laktobacily a b-komplex.
Tak hodne trpelivosti a zdravi!
Lucka 28. 12. 2019 22:15
Naše dcera necelé 4 roky to chytla před týdnem asi ve školce, nejdříve zvýšená horečka, druhý den pár pupínků a odpoledne už osypaný celý zadek, šli jsme k doktorovi a ten podle dvou aftíků v puse řekl, že to vypadá na 7. nemoc. Večer už měla pusu plnou mini aftíků, ty ale do rána skoro zmizeli, zůstali asi jen 4 (možná pomohla Lichořeřišnice), jedla naštěstí normálně. Pupínky se postupně rozlezli i na ruce a obličej. Zadeček jsme namáčeli v Řapíku, mazali jsme Sudocreamem, Fenistilem.. Na noc dostávala po dva dny Nurofen sirup, šíleně jí svědili pupínky asi 2 dny vždy k večeru a v noci. Po dvouch dnech to dostal i mladší syn 1,5 roku, ten zas měl skoro 2 dny zvýšenou horečku, pupínky nejhorší okolo pusy, nosu, rukách i nožičkách, ten si stěžoval, že ho bolí hodně ručičky - dlaně a plosky nohou. Z prvu to vypadalo na lepší průběh, než u dcery, ale asi to oba odskákali stejně. U dcery to je dnes 10 dní a stále má ještě vidět projevy nemoci, u pupínků už naštěstí odpadává stará kůže. Po celou dobu jsou oba až moc čilí. Doufám, že to nedostanu ještě já a přítel. Jinak je to fakt ošklivá nemoc. U nás i v okolí se prý vyskytují denně i 4-5 případů, co mi řekl doktor.
ola 20. 1. 2020 11:24
I oba mí synové tuto nemoc společně prodělali v jejich 9 a 7 letech. Ten starší měl zvýšenou teplotu, pár fleků na chodidlech a za dva dny byl fit. Ten mladší měl 41°C horečku, prospal 24 hodin v kuse, v ústech červené tečky, na rukách a chodidlech puchýře. Plakal bolestí, že nemůže chodit, na chodidlech se mu odloupala silná vrstva kůže. Během následujících tří měsíců mu slezly a vyměnily se všechny nehty. Byla to jeho nejhorší nemoc vůbec..
24