Maminka.czPředškolák

Zahrada pro děti

Klára Kotábová 27.  5.  2010
Zahrada pro děti
Připravte svým dětem kouzelnou zahradu plnou překvapení. Aby rodinné hřiště bylo bezpečné, přinášíme vám rady, které byste při jeho přípravě neměla v žádném případě podcenit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každý z nás netrpělivě čekal, až se po dlouhé zimě slunci konečně zachce nastavit nám přívětivou tvář. Jakmile roztály poslední zbytky sněhu, vrhli se zruční tatínkové či najatí zahradníci na kultivaci trávníku, zastřihování plotu,

K odhrabávání zazimovaných pivoňek. Jenže – mysleli jste při přípravě jarního prostředí na zahradě i na své děti? Jestli ne, máte nejvyšší čas na nápravu. Poradíme vám...

Jak vybírat?

Mějte na paměti, že si se zvolenou sestavou budou hrát vaši potomci. A mělo by to být déle než jednu sezonu. Na výběru si můžete dát opravdu záležet. Hobbymarkety dnes nabízejí jak sestavy plastové, tak z přírodních materiálů. Další množství variabilní inspirace najdete v obchodech s dětskými potřebami. Tam jsou navíc už předem vyzdobené oblíbenými pohádkovými postavičkami, takže je vaše děti budou milovat ještě mnohem víc.

Čtěte také: Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Co by na zahradě chybět nemělo?

Pokud se svým potomkem nechcete z pochopiltelných (převážně hygienických) důvodů chodit na hřiště veřejná, měli byste s partnerem na zahradu zasadit pískoviště, prolézačku a skluzavku. Pro větší děti pak houpačku, ale ta již není nezbytně nutná. Protože nikdy nevíte, kdo se v noci potuluje po vaší zahradě, měli byste především vybírat produkty splňující i vyšší hygienické nároky.

Jaké? Například pískoviště požadujte jedině zakryté. Domácí kočka sousedů může začít s oblibou vykonávat potřebu do míst, kde si ve dne hraje vaše zlato, což by vám dozajista nebylo moc příjemné.

Malé děti ocení domečky z plastu, ve kterých vám budou chystat pískové občerstvení, rádi se v nich budou schovávat a vy je budete muset stále dokola hledat a překvapeně výskat, až je najdete ukryté za dveřmi :-) Skluzavka by měla mít pevnou základnu, pokud se jedná o plastový model, měla by být certifikovaná, podrobnosti o jednotlivých modelech najdete na stránkách dtest.cz, kde si můžete ověřit, jestli vámi zvolená varianta je nejen stabilní, ale i vyrobena z odolného plastu, který nezničí rozmary počasí, nezačne se vlivem zimy lámat či se z něj neodlupují šupinky barvy.

Hygiena především Třebaže máte pocit, že péče o venkovní hernu vám mnoho času nezabere, jste na omylu. Stejně jako domácí nábytek byste i zahradní sestavy měla pravidelně omývat, kontrolovat funkčnost jednotlivých prvků, věnovat pozornost tomu, jestli se některé z drobnějších částic neuvolnily. Nenechavé dětské prsty dokážou zázraky a věřte tomu, že na zpola držící klouzačce se mohou stát nepříjemné úrazy.

Pokud váháte, jestli domácí hřiště vůbec zřizovat, uvědomte si, že největší předností je, že na něj nepolezou nepovolaní. Máte možnost čistit jednotlivé části, měnit vysušený písek a hlídat, jestli se kvůli živočichům volně pobíhajícím kolem nemůžou na místě, kde si hrají vaši potomci, vyskytovat nechtění parazité. Nad veřejnými prostranstvími takový dohled nikdy mít nebudete.

Kam s ním?

Ideální (z hlediska bezpečnosti dítěte) je umístění dětské sestavy tak, abyste na něj v každém okamžiku viděla. Neskrývejte tedy hřiště za živý plot, perfektní místo je to, na které vidíte například z terasy nebo kuchyňského okna. Počítejte s tím, že s malými dětmi budete na takovém místě stejně trávit mnoho času, takže do hřiště zabudujte i místečko pro váš odpočinek. Nevykazujte děti někam za roh, aby na ně nebylo vidět, naopak se svým zázemím chlubte.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Rodina, Zahrada, Bezpečnost dítěte, Největší přednost, Zahrada na Heureka.cz