reklama

Zahřejte se chutnými pokrmy

Teď v chladných měsících se rozhodně hodí pokrmy, které vás zahřejí i zevnitř.

Kuřecí satay s arašídovým dipem 

4 porce, 45 minut + odležení

Potřebujeme: 600 g kuřecích prsou, 1 lžička koření na satay, 50 ml oleje, 1 limetka a svazek koriandru na servírování; Arašídový dip: 200 g nepražených nesolených arašídů, 1 stroužek česneku, špetka chilli, 40 ml světlé sójové omáčky

Maso nakrájejte na nudličky a posypte kořením a zakapejte olejem. Napíchejte na špejle a nechte v chladu 1 hodinu marinovat. Arašídy vsypte na rozpálenou pánev a lehce je orestujte, až se rozvoní. Nechte vychladnout. Asi lžíci dejte stranou.

Ostatní vsypte do mixéru, přidejte česnek, chilli, sójovou omáčku a 2 lžíce vody a vše rozmixujte. Marinované maso na špejlích opékejte na grilovací pánvi z každé strany 5 minut. Podávejte s opraženými arašídy, dipem, limetkou a koriandrem.

Klepněte pro větší obrázek

Arašídy 

Ač jsou arašídy výživné a obsahují hodně tuků, mají podle některých studií vliv na snižování cholesterolu a pomáhají hubnutí. Jsou však také alergenní. V kuchyni je proto můžete nahradit slunečnicovými semínky. 

 
Jablíčka v těstíčku s vanilkovou omáčkou 

4 porce, 55 minut

Potřebujeme: 2 vejce, 200 g polohrubé mouky, špetka soli, 200 ml plnotučného mléka, 80 ml tuzemáku, 2 jablka, 2 lžíce citronové šťávy, 1 vanilkový cukr, olej na smažení, moučkový cukr na posypání; Vanilková omáčka: 500 ml plnotučného mléka, 250 ml smetany 30%, 1 vanilkový lusk, 50 g krupicového cukru, 1 vanilkový pudink, 80 ml tuzemáku

Rozšlehejte vejce s moukou a solí a pak postupně rozmíchejte s mlékem. Nakonec vmíchejte tuzemák. Hotové těstíčko nechte alespoň 30 minut odpočinout.

Mezitím si připravte omáčku. Mléko se smetanou vlijte do hrnce. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a přidejte cukr. Zahřejte, až se cukr rozpustí a vmíchejte vanilkový pudink. Vařte a šlehejte asi 2 minuty. Sundejte z ohně. Vmíchejte tuzemák.

Jablka oloupejte, vykrojte středy s jádřinci a pak je nakrájejte na kolečka. Pokapejte citronovou šťávou a posypte vanilkovým cukrem. V hluboké pánvi zahřejte olej. Kolečka jablek namáčejte do těstíčka, vkládejte je do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Pak je nechte okapat na ubrousku.

Před servírováním posypte moučkovým cukrem a přidejte vanilkovou omáčku. 

Klepněte pro větší obrázek

Tuzemák 

Tradičnímu českému alkoholickému nápoji z potravinářského lihu a rumové tresti ještě naše maminky říkaly rum, ovšem od roku 2013 už tento název mohou v rámci EU nést jen destiláty z cukrové třtiny. 

Salát z pomeranče a fenyklu s krevetami 

4 porce, 35 minut

Potřebujeme: 3 pomeranče, 2 bulvy fenyklu, 2 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, sůl a pepř, 50 g mraženého hrášku, 16 vařených celých krevet, 2 stroužky česneku, hrst výhonků řeřichy

Z pomerančů okrájejte nožem kůru. Pak nad miskou vykrájejte segmenty bez blanek. Ze zbytků pomeranče vymačkejte šťávu. Bulvy fenyklu nakrájejte na velmi slabé plátky a pokapejte je citronovou šťávou. V pánvi zahřejte jednu lžíci olivového oleje a nakrájený fenykl na něm lehce orestujte. Osolte, opepřete. Sundejte z pánve a přimíchejte rozmražený hrášek.

V pánvi zahřejte lžíci oleje. Vložte krevety a restujte je asi minutu z každé strany, aby se prohřály. Přidejte nasekaný česnek, osolte a odstavte. Na talíře rozdělte fenykl a segmenty pomerančů. Pokapejte zbylým olejem a pomerančovou šťávou. Přidejte krevety a vše ozdobte řeřichovými výhonky. 

Klepněte pro větší obrázek

Pomeranč 

Toto ovoce je zejména teď v zimním období vítaným zdrojem vitaminu C, který pomáhá tělu vzdorovat virózám i zlepšuje pokožku. Co se ale ví málo, může také spouštět migrény. 

Pečený rostbíf s červenou řepou a křenovou smetanou 

6 porcí, 60 minut + marinování

Potřebujeme: 1,5 kg hovězí roštěné, čerstvě mletý černý pepř, 100 ml worcesterské omáčky, 1 lžíce dijonské hořčice, 4 lžíce olivového oleje, hrubozrnná sůl, 12 malých bulviček červené řepy; křenová smetana: 2 lžíce jemně nastrouhaného křenu, 5 lžic zakysané smetany, 1 lžíce majonézy 

Maso svažte provázkem. Povrch opepřete a vložte do pekáče. Pak potřete worcesterskou omáčkou a hořčicí. Pokapejte olejem. Uložte v chladu a nechte alespoň 12 hodin odležet. Troubu zahřejte na 180 °C.

Odleželé maso osolte a opečte na rozpálené pánvi ze všech stran. Potom jej vraťte do pekáče, přidejte omyté řepy a vložte do trouby. Pečte 30 až 40 minut. Pokud máte jehlový teploměr, vpíchněte ho do masa a změřte teplotu. Maso by uvnitř mělo mít teplotu 75 °C. Po upečení ho nechte 10 minut odpočinout na prkénku. Podávejte s řepou a křenovou smetanou. 

Klepněte pro větší obrázek

Hovězí roštěná 

Jedna z nejoblíbenějších částí hovězího masa se dělí na vysoký a nízký roštěnec. K pečení rostbífu se používá nízký roštěnec, který se peče přibližně půl hodiny, aby maso zůstalo šťavnaté a pěkně růžové. 

Foto: Nina Novák, dekor styling: Markéta Zindulková

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Idejím lásky se občas vyhýbáte, tak proč si neužívat jídla? Dnes je každá rada drahá, ale pokud budete skrze Lunu mnohem více otevřené…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama