Maminka.czVýživa a stravování

Zahřejte se chutnými pokrmy

David Skokan 5.  1.  2016
Teď v chladných měsících se rozhodně hodí pokrmy, které vás zahřejí i zevnitř.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kuřecí satay s arašídovým dipem 

4 porce, 45 minut + odležení

Potřebujeme: 600 g kuřecích prsou, 1 lžička koření na satay, 50 ml oleje, 1 limetka a svazek koriandru na servírování; Arašídový dip: 200 g nepražených nesolených arašídů, 1 stroužek česneku, špetka chilli, 40 ml světlé sójové omáčky

Maso nakrájejte na nudličky a posypte kořením a zakapejte olejem. Napíchejte na špejle a nechte v chladu 1 hodinu marinovat. Arašídy vsypte na rozpálenou pánev a lehce je orestujte, až se rozvoní. Nechte vychladnout. Asi lžíci dejte stranou.

Ostatní vsypte do mixéru, přidejte česnek, chilli, sójovou omáčku a 2 lžíce vody a vše rozmixujte. Marinované maso na špejlích opékejte na grilovací pánvi z každé strany 5 minut. Podávejte s opraženými arašídy, dipem, limetkou a koriandrem.

Klepněte pro větší obrázek

Arašídy 

Ač jsou arašídy výživné a obsahují hodně tuků, mají podle některých studií vliv na snižování cholesterolu a pomáhají hubnutí. Jsou však také alergenní. V kuchyni je proto můžete nahradit slunečnicovými semínky. 

 
Jablíčka v těstíčku s vanilkovou omáčkou 

4 porce, 55 minut

Potřebujeme: 2 vejce, 200 g polohrubé mouky, špetka soli, 200 ml plnotučného mléka, 80 ml tuzemáku, 2 jablka, 2 lžíce citronové šťávy, 1 vanilkový cukr, olej na smažení, moučkový cukr na posypání; Vanilková omáčka: 500 ml plnotučného mléka, 250 ml smetany 30%, 1 vanilkový lusk, 50 g krupicového cukru, 1 vanilkový pudink, 80 ml tuzemáku

Rozšlehejte vejce s moukou a solí a pak postupně rozmíchejte s mlékem. Nakonec vmíchejte tuzemák. Hotové těstíčko nechte alespoň 30 minut odpočinout.

Mezitím si připravte omáčku. Mléko se smetanou vlijte do hrnce. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a přidejte cukr. Zahřejte, až se cukr rozpustí a vmíchejte vanilkový pudink. Vařte a šlehejte asi 2 minuty. Sundejte z ohně. Vmíchejte tuzemák.

Jablka oloupejte, vykrojte středy s jádřinci a pak je nakrájejte na kolečka. Pokapejte citronovou šťávou a posypte vanilkovým cukrem. V hluboké pánvi zahřejte olej. Kolečka jablek namáčejte do těstíčka, vkládejte je do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Pak je nechte okapat na ubrousku.

Před servírováním posypte moučkovým cukrem a přidejte vanilkovou omáčku. 

Klepněte pro větší obrázek

Tuzemák 

Tradičnímu českému alkoholickému nápoji z potravinářského lihu a rumové tresti ještě naše maminky říkaly rum, ovšem od roku 2013 už tento název mohou v rámci EU nést jen destiláty z cukrové třtiny. 

Salát z pomeranče a fenyklu s krevetami 

4 porce, 35 minut

Potřebujeme: 3 pomeranče, 2 bulvy fenyklu, 2 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, sůl a pepř, 50 g mraženého hrášku, 16 vařených celých krevet, 2 stroužky česneku, hrst výhonků řeřichy

Z pomerančů okrájejte nožem kůru. Pak nad miskou vykrájejte segmenty bez blanek. Ze zbytků pomeranče vymačkejte šťávu. Bulvy fenyklu nakrájejte na velmi slabé plátky a pokapejte je citronovou šťávou. V pánvi zahřejte jednu lžíci olivového oleje a nakrájený fenykl na něm lehce orestujte. Osolte, opepřete. Sundejte z pánve a přimíchejte rozmražený hrášek.

V pánvi zahřejte lžíci oleje. Vložte krevety a restujte je asi minutu z každé strany, aby se prohřály. Přidejte nasekaný česnek, osolte a odstavte. Na talíře rozdělte fenykl a segmenty pomerančů. Pokapejte zbylým olejem a pomerančovou šťávou. Přidejte krevety a vše ozdobte řeřichovými výhonky. 

Klepněte pro větší obrázek

Pomeranč 

Toto ovoce je zejména teď v zimním období vítaným zdrojem vitaminu C, který pomáhá tělu vzdorovat virózám i zlepšuje pokožku. Co se ale ví málo, může také spouštět migrény. 

Pečený rostbíf s červenou řepou a křenovou smetanou 

6 porcí, 60 minut + marinování

Potřebujeme: 1,5 kg hovězí roštěné, čerstvě mletý černý pepř, 100 ml worcesterské omáčky, 1 lžíce dijonské hořčice, 4 lžíce olivového oleje, hrubozrnná sůl, 12 malých bulviček červené řepy; křenová smetana: 2 lžíce jemně nastrouhaného křenu, 5 lžic zakysané smetany, 1 lžíce majonézy 

Maso svažte provázkem. Povrch opepřete a vložte do pekáče. Pak potřete worcesterskou omáčkou a hořčicí. Pokapejte olejem. Uložte v chladu a nechte alespoň 12 hodin odležet. Troubu zahřejte na 180 °C.

Odleželé maso osolte a opečte na rozpálené pánvi ze všech stran. Potom jej vraťte do pekáče, přidejte omyté řepy a vložte do trouby. Pečte 30 až 40 minut. Pokud máte jehlový teploměr, vpíchněte ho do masa a změřte teplotu. Maso by uvnitř mělo mít teplotu 75 °C. Po upečení ho nechte 10 minut odpočinout na prkénku. Podávejte s řepou a křenovou smetanou. 

Klepněte pro větší obrázek

Hovězí roštěná 

Jedna z nejoblíbenějších částí hovězího masa se dělí na vysoký a nízký roštěnec. K pečení rostbífu se používá nízký roštěnec, který se peče přibližně půl hodiny, aby maso zůstalo šťavnaté a pěkně růžové. 

Foto: Nina Novák, dekor styling: Markéta Zindulková

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Chuť, Servírování, Tuzemák, Moučkový cukr, Vanilkový pudink, Černý pepř, Pokrm, Omáčka, Styling, Olej, Upečení, Limetka, Miško, Kreveta, Kuřecí satay, Vanilkový lusk