Maminka.czŠkolák

Zájmové kroužky pro děti: Které jsou momentálně největším hitem a jak správně vybrat?

Simona Procházková 6.  9.  2022
Se začátkem školního roku se na rodiče pravidelně navalí nepřeberné množství letáčků, prospektů a školních e-mailů s nabídkou nejrůznějších zájmových aktivit a kroužků pro jejich ratolesti. Jak vybrat pro dítě ten správný kroužek, který ho bude bavit? Podle čeho se rozhodnout? A kolik zájmových aktivit náš potomek zvládne, aby nebyl ve finále otrávený a unavený po celotýdenním maratonu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nové nadšence se snaží získat sportovní oddíly, kreativní dílny, výtvarné ateliéry, hudební a umělecké školy a v nabídkách se doslova předhánějí. Které kroužky jsou in?

„Aktuálně největší zájem evidujeme o kroužky anglického jazyka, který rodiče vnímají jako doplněk ke školní výuce. Dlouhodobě však u nás vedou pohybové kroužky, ať už se jedná o sporty všeho druhu, nebo o taneční kroužky. Velký zájem zaznamenáváme o atletiku, florbal, badminton, míčové hry, ale také o bojové sporty a sebeobranu. Tradičně jsou u dětí velmi oblíbené také vědecké a přírodovědné pokusy, které baví jak kluky, tak holky, a různé výtvarně tvořivé kroužky, jako je keramika, tvoření a malování. V poslední době roste zájem i o kroužky z oblasti IT, jako je programování, lego robotika a podobně,“ uvádí Jakub Reindl, ředitel skupiny KROUŽKY, která je jedním z největších organizátorů zájmových a vzdělávacích kroužků a volnočasových aktivit pro děti přímo v základních a mateřských školách po celém Česku.

VIDEO: Jak vybrat vhodný sport pro dítě?

„Snažíme se jít stále s dobou a kromě zařazení zcela nových kroužků do naší nabídky pro letošní školní rok jsme také zmodernizovali některé stálice, například Vaříme hravě zdravě, Výtvarný ateliér a další. Takže i v kroužcích, které nabízíme řadu let, letos nabídneme dětem spoustu nových možností. Naši lektoři vedou kroužky podle metodik, které pravidelně aktualizujeme, doplňujeme a modernizujeme. Jde nám o to zachovat tradici, kterou dětské kroužky mají, a přitom být pro děti stále atraktivní,“ dodává Jakub Reindl.

V nabídce některých škol se tak letos objevují zcela nové kroužky jako např. 3D pera, tvoření s 3D tiskem, fitness, frisbee nebo netradiční sport ufobal (vychází z pravidel házené a hraje se s létajícím talířem). Některé tradiční kroužky také prošly výraznou modernizací.  

Top kroužky, o které je největší zájem

  • Angličtina
  • Atletika
  • Florbal
  • Badminton
  • Míčové hry (tenis, fotbal, futsal)
  • Bojové sporty a sebeobrana
  • Taneční kroužky (street dance, hip hop, tradiční tanec)
  • Vědecké kroužky (pokusy, přírodovědné)
  • Výtvarně tvořivé kroužky (keramika, kreslení a malování)
  • Programování
  • Lego robotika
Vybíráte sportovní kroužek? Nenuťte dítě do toho, co baví vás

Jak vybrat ten správný kroužek?

Při výběru byste určitě měli vycházet ze zaměření osobnosti a zájmů dítěte a nenutit jej docházet pravidelně někam, kde se necítí dobře. Takovým typickým příkladem mohou být rodiče, kteří mají vřelý vztah ke sportu a domnívají se, že ze svého potomka vychovají stůj co stůj budoucího sportovce. Problém nastává tehdy, když dítě sport vůbec nebaví a raději tráví čas čtením, malováním nebo skládáním stavebnic, pro které rodiče nemají pochopení. Místo aby ratolest přirozeně podporovali v tom, co ji baví, tak dítko tlačí do něčeho, o čem si myslí, že má podle nich větší smysl.

Pokud vaše dítě nemá jasně vyhraněnou představu, co by jej ve volném čase bavilo, můžete mnohdy využít ukázkových lekcí jednotlivých kroužků. Ty jsou v září naprosto běžné a jednotlivé oddíly, umělecké školy nebo domy mládeže s nimi počítají. Přece jen není dobré přihlásit dítě někam, kde nevíte, jak to vypadá, a neznáte ani prostředí. Důležité je, aby se tam dítěti líbilo a těšilo se na každou další lekci nebo trénink.

Děti musí zažít i nepohodlí. Nevozte je jen autem a nedělejte vše za ně!

Kolik kroužků je tak akorát?

Odborníci se vesměs shodují, že pro mladší školáky bohatě postačí jeden až dva kroužky týdně. Dnes přitom není nic výjimečného, když dítě navštěvuje třeba i čtyři zájmové kroužky najednou. Pokud mu ale již nezbývá téměř žádný volný čas (protože zbytek dne stráví nad domácími úkoly a přípravou do školy) na samostatné hraní a nikým neřízenou zábavu podle jeho gusta a s kamarády, je to špatně.

Při výběru kroužků by rodiče měli myslet také na svůj vlastní čas, aby vše zvládli bez problémů zorganizovat. Speciálně kroužky pro menší děti začínají brzy odpoledne, kdy je velká část pracujících ještě v zaměstnání. Přihlédnout by měli také k celkovému vytížení dětí.

Témata: Děti, Školák, Školství, Rodina a vy, Základní škola, Sport, Prvňáček, Kroužky, Back to school, První třída, malování, Lego, Umělecká škola, Programování, Zájmový kroužek, Oddíl, Ratolest, Česká republika, Školní rok, Maraton, Taneční kroužek, Sport na Heureka.cz