Maminka.czTěhotenství

Zakalená plodová voda - důvod k panice?

Ivana Ašenbrenerová 15.  11.  2010
Zakalená plodová voda - důvod k panice?
Díky plodové vodě se může miminko v bříšku pohybovat, vznášet se a dokonce ji „dýchat“, a to až do svého narození.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kromě toho ho chrání před infekcemi, nárazy a mechanickým poškozením. Plodová voda je prostě důležitá. Napomáhá pravidelnému růstu dělohy, obsahuje důležité prvky sloužící k vyšetření stavu plodu a na konci těhotenství v první době porodní pomáhá rozpínat dolní děložní segment.

Přibývá na objemu s postupujícím těhotenstvím a maxima dosahuje kolem 37.–38. týdne, kdy je jí asi 500 ml. Pak se její množství snižuje na hodnotu kolem 300 ml dva týdny po termínu, kdy už by každá maminka měla nejpozději porodit.

Čtěte také: Nevíte, co si sbalit do porodnice? Poradíme vám.

Vzhledem k limitům roztažitelnosti dělohy je plodové vody v první polovině těhotenství více v poměru k plodu, následně se situace obrátí, až tvoří pouhé srpky či kapsy v okolí dítěte, které v děloze objemově převažuje.

Proč má jinou barvu?

„Asi dva týdny před termínem mi praskla plodová voda a její barva mě vyděsila.
Byla totiž zkalená, dozelena. Po příjezdu do porodnice zjistili na monitoru, že má miminko problémy, takže lékaři rozhodli o operačním ukončení těhotenství,“ vypráví třicetiletá Jarka z Prahy.

Plodová voda má být čirá, takže její sledování je velmi důležité, protože změna barvy může znamenat ohrožení zdraví plodu a je vždy signálem pro to, aby se rodička pečlivě hlídala. Jak říká gynekoložka MUDr. Martina Hourová, k zabarvení plodové vody může ale dojít také pigmentem bilirubinem či smolkou (střevním obsahem), což může někdy svědčit o hypoxii plodu (nedostatku kyslíku).

„Při zkalené vodě zjištěné při takzvané amnioskopii přistupujeme k narušení vaku blan a snažíme se graviditu ukončit. Smolka má barvu zelenou až dočerna,“ vysvětluje lékařka.

Puknutí plodového vaku

Plodová voda uložená mezi plodovými obaly praskne nebo je protržena porodníkem před porodem. Vzácně se stává, že je vak tak pevný, že nepukne a hrozí komplikace v podobně předčasného odloučení placenty.

„V menšině případů dochází před porodem k samovolnému prasknutí vaku blan a odtoku menšího či většího objemu plodové vody. Pokud se následně porod sám nerozběhne, snažíme se o jeho tzv. provokaci za 24 hodin, jinak hrozí infekce plodových obalů a plodu,“ říká MUDr. Hourová. Jiný postup je však v případě předčasného odtoku u nezralých těhotenství. Nejste si jistá, zda jde o plodovou vodu, nebo jen moč?

„V případě nejistoty lze použít tzv. Temesvaryho zkoušku a ujistit se, k jakému úniku došlo.“ Jde o jednoduchý test, stačí přinést do porodnice menstruační vložku. „V opačném případě, při tzv. zachovalém vaku blan, provádíme jejich disrupci neboli porušení speciálním nástrojem, při vyklenujícím se vaku blan v porodních cestách v první době porodní. Během porodu si všímáme množství i barvy plodové vody a zapisujeme tento údaj do porodopisu,“ dodává lékařka.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Čtěte také: Nevíte, co si sbalit do porodnice? Poradíme vám.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Plodová voda, Žák, Voda, Speciální nástroj, Plod v, Jednoduchý test, Předčasné odloučení, Důvod, Pán, Plod, Panic, Zákal