Maminka.czKojenec

Zákeřná bakterie dokáže i zabít

Ivana Ašenbrenerová 13.  6.  2011
Zákeřná bakterie dokáže i zabít
Pneumokoková infekce možná zpočátku vypadá nenápadně – teplota, zvracení, bolest ucha. Ovšem později se může vyvinout v nebezpečnou meningitidu nebo otravu krve. Nejlepší ochranou je prevence!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dvouletá Tereza měla nejdříve teplotu a stěžovala si mamince na bolest ouška. Od paní doktorky dostala antibiotika a maminka doporučení, že má holčička hodně pít a ležet. Jenže ještě týž den jí vyletěla horečka a probudila se s nářkem. Nepomáhalo maminčino konejšení – a pak Terezka omdlela.

Než dorazila záchranka, maminka dceru omývala studenou vodou tak, jak jí poradili na dispečinku. Když sanitka přijela, Terezka už byla při vědomí, ale pro jistotu ji převezli do nemocnice.

Tam zjistili, že má holčička pneumokokovou sepsi. Okamžitě dostala nitrožilně silná antibiotika a lékaři sledovali její stav. Naštěstí se Terezka uzdravila a z nemocnice se vrátila bez jakýchkoli následků. Poté nechali rodiče holčičku i jejího mladšího brášku ihned očkovat.

Může za to pneumokok

Sepse neboli otrava krve je vážné onemocnění, při němž nebezpečné bakterie pronikají přes kůži či sliznici do krve.

Dokud nezpůsobují potíže, jedná se pouze o tzv. bakteriemii. V případě, že postižený má příznaky nemoci, pak se jedná o sepsi. To znamená, že se v těle vytvoří zánětlivé ložisko, z něhož se trvale či občas uvolňují bakterie do cév.

Cirkulující bakterie v krevním oběhu se mohou shromažďovat a vytvářet nová infekční ložiska. Sepse pak může vést k selhání krevního oběhu a životně důležitých orgánů. Jak říká MUDr. Blechová, rizikové jsou především děti těch nejmladších věkových skupin, novorozenci, kojenci nebo ti, kteří mají nějaký problém s imunitou.

Průběh infekce ovlivňuje navíc časnost nasazení správné antibiotické léčby. Poznat sepsi nemusí být jednoduché – často je u dětí jediným projevem vysoká horečka. Některé sepse se mohou rozvíjet řádově v hodinách a ohrozit i život. Za otravu krve mohou různé druhy bakterií a plísní, k nejčastějším patří bakterie pneumokoka, stafylokoka a Escherichia coli. Malé děti nejvíc ohrožuje pneumokok – až 85 % všech případů, kdy bakterie kolují v oběhu, ale nezpůsobují kolaps ani selhání dalších orgánů.

Prevence je základ

Nejlepší ochranou je problémům předcházet, a to platí i v případě otravy krve. Vzhledem k tomu, že vysoké procento sepsí má u malých dětí na svědomí právě pneumokok, doporučují odborníci nechat je očkovat.

Proti 13 zákeřným typům této bakterie pomáhá chránit Prevenar 13 – ten od ledna minulého roku, kdy byl u nás poprvé uveden na trh, pomohl ochránit již více než 50 tisíc dětí. Doporučené očkovací schéma zahrnuje 4 dávky, z nichž první tři jsou podány v prvním roce života s přeočkováním ve věku 11 až 15 měsíců.

Kojenci a děti, kteří začali s očkováním sedmivalentním Prevanarem, mohou kdykoli v průběhu očkovacího schématu přejít na „zdokonalený“ Prevenar 13.

Chráněny mohou být i starší neočkované děti do 5 let a rovněž jednorázově děti do 5 let, které již byly v minulosti kompletně očkovány Prevenarem.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Otrava krve, Záchranka, Escherichia coli, E. coli, Žák, Bakterie, Zákeřná bakterie, Očkovací schéma, Zdraví na Heureka.cz