Maminka.czKojenec

Zákeřné pneumokoky

Zuzana Labudová 31.  3.  2010
Zákeřné pneumokoky
Přestože jejich název možná vaše děti rozesměje, setkání s nimi může skončit velkým neštěstím. Pneumokoky totiž způsobují ty nejzávažnější nemoci, které mohou skončit i smrtí malého pacienta.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pneumokoky jsou bakterie, které patří k nejčastějším původcům život ohrožujících bakteriálních onemocnění v dětském věku, především u kojenců a malých dětí ve věku do pěti let. Důsledkem takové závažné pneumokokové infekce mohou být pak doživotní následky, například epileptické záchvaty, hluchota či opožděný psychický vývoj, nebo v některých případech dokonce smrt.

V nose a hltanu má pneumokoky mnoho lidí, udává se až 60 %, a to aniž by jim způsobily nějaké onemocnění. Od těchto přenašečů se pak mohou kapénkovou infekcí šířit k rizikovým skupinám, kterými jsou kromě malých dětí také lidé starší 60 let, a způsobit jim onemocnění. Pneumokokové infekce je možné léčit antibiotiky, v praxi ale bývá tato léčba často zahájena pozdě, navíc jsou tyto bakterie vůči antibiotikům stále odolnější. Na celém světě umírá ročně na invazivní pneumokoková onemocnění více než milion dětí ve věku do pěti let. K nejobávanějším patří pneumokokový zánět mozkových blan, který začíná vysokou horečkou a zhoršující se nesnesitelnou bolestí hlavy, silným neklidem, často také dezorientací, otupělostí, zvracením, bezvědomím či křečemi. Kojenci a malé děti jsou spavé, apatické, obvykle žíznivé a špatně naladěné.

Očkování funguje

V současné době již existuje proti pneumokokům očkování, které je možné aplikovat i nejmenším dětem. Očkovací látku Prevenar děti obvykle dobře snášejí a jen zřídka se objevují nežádoucí účinky. Očkovat je možné děti od dvou měsíců věku, kojencům do šesti měsíců jsou podávány tři dávky s odstupem minimálně jednoho měsíce a ve druhém roce života pak čtvrtá dávka. Děti ve věku od 7 do 11 měsíců dostávají dvě dávky s měsíčním odstupem a třetí dávku rovněž ve druhém roce, děti ve věku 12 až 23 měsíců dvě dávky s minimálním odstupem dva měsíce a děti od 2 do 5 let jednu dávku očkování.

Nejčastěji se Prevenar očkuje společně s hexavakcínou ve třech, čtyřech a pěti měsících a poté ve druhém roce. „Nejvyšší výskyt onemocnění pneumokokem je u dětí v nejmladších věkových skupinách. Vzhledem k tomu, že onemocnění může vyvolat pneumokokový zánět mozkových blan, těžké záněty plic, záněty středouší s následným trvalým poškozením -hluchotou, doporučuji očkování všem dětem do dvou let. Zejména pak dětem z rizikové skupiny, jako jsou děti s poruchami imunity, chronickými plicními onemocněními či s opakovanými záněty středního ucha, po transplantaci orgánů, chemoterapii, prodělaných meningitidách nebo děti, které se narodily s porodní váhou nižší než 1,5 kg,“ říká praktická dětská lékařka MUDr. Naděje Kočnarová a dodává, že pokud má dítě opakované záněty středouší, konkrétně při čtyřech a více atakách za jeden rok, může dostat vakcínu zadarmo.

Prevenarem se plošně očkuje ve 35 zemích světa, v České republice je od roku 2006 proočkována čtvrtina dětské populace do pěti let věku. Od letošního roku je na trhu také nová vakcína Prevenar 13 s rozšířeným pokrytím třinácti sérotypů podílejících se na pneumokokových onemocněních s ohledem na nově zjištěné skutečnosti. „Tuto vakcínu doporučuji těm dětem, které jsou očkované Prevenarem, mohou k ní přejít v jakékoli fázi očkování. Děti, které jsou očkovány Synflorixem, jenž má rovněž své výhody, je vhodné je Synflorixem doočkovat,“ dodává Kočnarová.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Minimální odstup, Žák, Nejvyšší výskyt, Pneumokok, Synflorix

Video