Maminka.czPeníze

Zamávaly Vánoce s vaším rozpočtem? Poradíme vám, jak finance udržet v plusu

redakce 4.  1.  2018
Při představě rozzářených dětských očí jste se neudržela a rodinný rozpočet před Vánocemi úpěl. Nevadí, poradíme, jak dát financím v novém roce řád. A nebo to přenecháte odborníkům.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak jsme na tom?

Možná máte pocit, že víte, za co utrácíte. Ale peníze stejně mizí jako v černé díře. Základem je rozepsat si seznam povinných výdajů (jako jsou elektřina, nájem, telefon atd.). Vyzkoušejte také jednoduchou věc: Schovávat všechny účtenky a zapisovat veškeré výdaje – i když to jsou malé částky. Dejte si čas tři měsíce a veškeré útraty rozdělujte do přehledných kategorií: potraviny, oblečení, pohonné hmoty, děti nebo restaurace.

Příjmy versus výdaje

Až budete mít pohromadě výdaje, zaměřte se na příjmy. Jen tak si vytvoříte přesný přehled a zjistíte, kde a proč je “mínus”. Pravidelné příjmy a pravidelné výdaje zmapujete jednoduše.

Trochu těžší to bude s jednotlivými platbami třeba za tábory pro děti nebo obvyklé zářijové šílenství v papírnictví (což znají maminky školáků). To zkuste rozpočítat do jednotlivých měsíců.

Kolik stojí školák? Jak zamává školní výbava vaším rozpočtem

Hledejte úspory

Míst, kde ušetřit, je obvykle dost, jen si je sami neuvědomujeme. Také jezdíte automaticky denně do práce autem? Zkuste to po svých, navíc si zdravě zasportujete. Platíte s internetem i za internetovou televizi, kterou sledujete sotva párkrát za měsíc? Zbytečnost. Se vším vám pomohou třeba chytré mobilní aplikace nebo některé weby.

Potřebujete si promluvit?

Jestli jste spíš komunikativní typ a chcete mít jistotu správné rady, obraťte se na banku. Tyto služby jsou čím dál oblíbenější. Asi nejpropracovanější je má dnes  Česká spořitelna.

Pod názvem Moje zdravé finance nabízí konzultace s osobním bankéřem pro všechny zákazníky bez rozdílu. V rámci služby získáte nejen přesný přehled vašich výdajů, ale osobní bankéř vám pomůže najít způsoby,  jak lépe spořit, jak neplatit vysoké úroky u půjček, kde se lépe pojistit.

Poradí vám také, jak ušetřit na daních, respektive lépe spořit na stáří. Můžete takto ušetřit až několik tisíc korun každý rok, ale i pár set korun měsíčně, což se jistě bude hodit. Jedinou nevýhodou této služby je, že je určena pouze pro zákazníky České spořitelny.

Na závěr – tedy vlastně začátek “finanční rozvážnosti” už potřebujete jen disciplínu: Když ji zkombinujete třeba s klasikou v podobě shození vánočních kil, bude z vás v novém roce skoro nový člověk!

Dluh kvůli prázdninám? Finanční kroky, které se nevyplácí

 Rozdělte to na %

  • 50 % vašich výdajů by mělo být použito na nutné výdaje – nájem, energie a potraviny
  • 20 % investujte na splácení půjček, spoření a další nutné závazky
  • 30 % vám bude zbývat na životní styl – oblečení, internet a koníčky

 Jak jsme na tom s rodinnými financemi?

  • podle statistik vychází s rodinným rozpočtem s obtížemi každá čtvrtá domácnost
  • celá třetina rodin si nemůže dovolit týdenní dovolenou
  • stejný počet lidí má na nenadálé výdaje rezervu maximálně 10000 korun

VIDEO:  Velký horoskop na rok 2018: Jak to vidí astroložka Martina Boháčová

Mateřská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět
Rodičovská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět
Kdy začít spořit dětem a jak
Témata: Časopis Maminka, Vánoce, Peníze, Finance, Peníze a kariéra, pořad, bankéř, Spoření, Výbava, Martina Boháčová, Elektřina, Banka, Astroložka, Platba, Jednotlivý měsíc, Van, Malá částka, Jediná nevýhoda, Plus, Vaš, Pór, Stejný počet, Pravidelný příjem, Fin, Černá díra