Maminka.czZdraví

Jak rozeznat zánět nosohltanu od rýmy? U obou je důležité správné smrkání

Mojezdravi.cz Mojezdravi.cz 21.  1.  2018
Také se vy nebo váš potomek potýká s nachlazením? Rýma je však to nejmenší, co nás obtěžuje. Často se z ní totiž může vyvinout zánět nosohltanu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zánět nosohltanu a jeho léčba

Zánět nosohltanu (nazofaryngitida) patří mezi onemocnění horních cest dýchacích. „Průběh může být mírný, ale i život ohrožující, v závislosti na vyvolávajícím původci a celkovém stavu daného organismu,“ říká MUDr. Jan Paska, specialista ORL působící na Poliklinice Budějovická a ve Středisku lékařské péče Hradčanská pro web Mojezdravi.cz.

Proč nosohltan onemocní? Důvodů může být více. „Především je třeba říci, že tato oblast má zřídkakdy své vlastní onemocnění, spíše se zde odrážejí zdravotní problémy, které vyplývají z aktuálního ‚nekalého‘ dění v organismu,“ podotýká lékař.

Rýma, kašel, teplota? Dětské nemoci zkuste zahnat bylinkami

Obecně lidé mají pocit, že onemocnění nosohltanu rovná se rýma, kterou nemohou vysmrkat ven a zůstává uvězněná někde vzadu nosu či krku – zpravidla laicky říkáme „zadní rýma“. Často si ani neuvědomujeme, že rýma není nemoc sama o sobě, pouze příznak toho, že se v našem těle „cosi“ odehrává. Ale skutečná příčina leží prvotně jinde – na vině bývají viry (nejčastěji) či bakterie.

Jak rýmu a zánět nosohltanu léčit?

Co se rýmy týče, říká se, že neléčená trvá týden a s léčbou 7 dní… Co je na tom pravdy, těžko říci, každému funguje obranyschopnost trochu jinou rychlostí a razancí. Důležité je však dát tělu šanci „zapracovat“ a podpořit ho klidem, bez pohybových či dokonce sportovních aktivit.

Žlutá rýma. Poslat dítě do školky a školy, nebo ne? A vadí i ta vodnatá? Poradíme vám

„Zpravidla opomíjíme dodržování základních pravidel pro zdraví svých sliznic. Předně je to správná hygiena nosu a ústní dutiny. Zas a znovu je nezbytné zdůraznit význam správného dýchání (nosem) a správného smrkání – tedy každou dírkou zvlášť, žádné popotahování nosem, jen abychom se nemuseli vysmrkat například na veřejnosti, kde je to mnohdy vnímáno jako neslušné,“ říká lékař.

Smrkání je základ

Smrkejte proto kdekoli, v momentě, kdy je to třeba (samozřejmě co nejméně rušte své okolí – poodejděte do odlehlejší části místnosti či daného prostoru); je to mnohem lepší varianta než si přivodit ucpaný nos či zdravotní komplikace.

Možná si s lehkým znechucením vzpomínáte na dědečka, který každodenně se strašlivým zvukovým efektem vychrchlával z nosu (a právě z nosohltanu) vše, co tam nepatří. Dnes to již z pochopitelných důvodů neděláme, nicméně není to tak zcela dobře.

Jak naučit dítě smrkat? Vezměte si na pomoc brčko nebo bublifuk

Špatné věci pak zůstávají tam, kde by mělo být čisto. Učit se tuto praktiku „na stará kolena“ nemusíte, ale je dobré si osvojit jinou skvělou věc – čištění (proplachování) nosu slanou vodou. O správném postupu se informujte u lékárníka či lékaře.

V každém případě pro zdraví (nejen nosohltanu) je na místě nejen správná hygiena, ale také správný přístup k životu ve smyslu eliminace stresu, schopnosti relaxovat, dělit práci a záliby přiměřeným dílem, zařadit do časového plánu vhodnou pohybovou aktivitu, nezapomenout na otužování a především nezanedbávat jemné náznaky organismu, že vše není, jak má být… 

Důležitý je dostatečný přísun vitaminů, především vitaminu C – nejlépe z přírodních zdrojů (kysané zelí, brambory, citrusy…), příznivě působí vitaminy skupiny B, zinek či selen. Pozor na některé bylinky, které nadměrně vysušují sliznici, například heřmánek, potíže byste jen zhoršili.

U lidí, kteří často trpí zánětem nosohltanu (nebo obecně na onemocnění horních cest dýchacích), pomáhá pobyt u moře či na horách (tzv. klimatická léčba), je vhodné vlhčit vzduch v místnostech, zejména v ložnici.

Jako prevence onemocnění skvěle poslouží otužování, začít je však důležité v letních měsících a hezky krok za krokem, žádné vrhání se do ledových vod Vltavy, to si může dovolit jen skutečně otužilý a věci znalý jedinec.

Více informací o zánětu nosohltanu a jeho léčbě si můžete přečíst na webu Mojezdravi.cz.

VIDEO: Jak používat odsávačku na rýmu u kojenců

První rýma u kojenců. Víte, co máte dělat?
Žlutá rýma. Poslat dítě do školky a školy, nebo ne? A vadí i ta vodnatá? Poradíme vám
Záněty dutin u dětí
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Batole, Vitamín, Zadní rýma, Léčba, Správná hygiena, Zinek, Rýma, Správné dýchání, Přísun vitaminů, Zánět, Sportovní aktivita, Letní měsíc, DŮL, Ucpaný nos, Dostatečný přísun, Skutečná příčina, Heřmánek, Kysané zelí, Nos, Obranyschopnost, Nosohltan, Zdraví na Heureka.cz