Maminka.czZdraví

Zánět spojivek u dětí se nevyplatí podceňovat. Jak ho poznáte a kdy vyrazit k lékaři?

Simona Procházková 11.  3.  2024
Zánět spojivek je zdánlivě banální onemocnění, které se však nevyplatí podceňovat. Jeho vznik může mít řadu příčin. Přečtěte si, jak se zánět spojivek projevuje a jak ho nejlépe léčit. Stačí oční kapky? Kdy jsou potřeba antibiotika a je zánět spojivek nakažlivý?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná to znáte taky. Ráno se dítě probudí a má zalepené nebo červené oči, které ho pálí. Pokud víte, že máte doma alergika, možná budete hledat příčinu tam. Zánět spojivek ale může mít i další příčiny, a to virové nebo bakteriální. Infekční záněty vznikají kontaktem s nakaženou osobou, ale také třeba tak, že použijete stejný ručník. Už z toho důvodu byste neměli dítě s podezřením na zánět spojivek bez vyšetření posílat do kolektivu, protože by mohlo nakazit další děti.

VIDEO: Zánět spojivek: Příčiny, příznaky a léčba

I zdánlivě banální oční onemocnění, jako jsou záněty oka, mohou mít vážné následky. Jak se projevují a kdy zamířit k očnímu lékaři? Příčin vzniku je hned několik, záněty mohou postihnout různé části oka, projevy mají ale zpravidla téměř totožné. Záněty očí jsou nejčastěji připisovány bakteriální nebo virové infekci.

"Průběh se liší podle toho, která část oka je zasažena. Mezi nejčastější patří záněty spojivek, víček a rohovek. Méně časté, ale o to závažnější jsou pak nitrooční záněty,“ říká MUDr. Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. Zánět spojivek je vysoce infekční onemocnění, nakazit se tedy snadno mohou všichni členové domácnosti. Virový i bakteriální zánět se šíří stejně rychle jako běžná viróza, ostražitost je tedy na místě.

Neprůchodnost slzných kanálků dokáže pěkně potrápit

„Syn loni přinesl ze školky zánět spojivek během pololetí třikrát. Pokaždé byl doma přeléčen a do kolektivu šel zdravý. Když jsem jednou opět přišla do mateřské školy a viděla jsem synova kamaráda s úplně zarudlýma očima, tak jsem se jeho maminky zeptala, jestli náhodou nemá zánět spojivek. Ta mi řekla, že nemá, že je jen uplakaný. No a co myslíte, druhý den jsme zánět spojivek měli a nebyli jsme jediní,“ popisuje svou zkušenost maminka Lenka z Prahy.

Ječné zrno u dětí: Nikdy se nesnažte ho vymačkat!

Jak se projevuje zánět spojivek?

Oční záněty, tedy včetně zánětu spojivek, se projevují zarudnutím očí, pálením, svěděním, slzením, zamlženým viděním, světloplachostí a pocitem cizího tělíska či bolesti v oku. Oční víčka bývají slepena bělavým nebo žlutavým výtokem. „Můžou se objevit i bolest oka, zvýšená teplota nebo otoky očních víček,“ popisuje MUDr. Pavel Stodůlka. Příčin vzniku zánětu spojivek může být více, o něco náchylnější bývají alergici.

Zánět spojivek mohou způsobit viry, bakterie i chlamydie. Jaké jsou příznaky, léčba, nakažlivost

Zánět spojivek u novorozenců

Záněty spojivek ale mohou potrápit i ty úplně nejmenší. Typický bakteriální zánět spojivek u kojenců a novorozenců začíná mezi 2. a 14. dnem života. Projevuje se hustým hnisavým sekretem, otokem a zčervenáním očí, které můžou být světloplaché. Léčba spočívá v asi 10 dní trvající aplikaci antibiotik ve formě kapek nebo mastí.

„K nákaze novorozenců dochází zpravidla při průchodu porodními cestami. Přesnou diagnózu vždy potvrdí mikrobiologické testy – dítěti je odebrán stěr ze spojivkového vaku, a pokud je třeba, vyšetřují se laboratorně matka i partner,“ vysvětluje oční lékařka Petra Teplanová z Dětského očního centra Kukátko.

Miminku pořád slzí oči? Možná má ucpané slzné kanálky! Co s tím?

Zánět spojivek a alergie

Alergické záněty se u dětí nejčastěji objevují na jaře a začátkem léta, kdy začíná všechno kvést. Objevit se ale můžou jako přidružený problém při senné rýmě nebo atopickém ekzému.

Alergické záněty spojivek nejsou nakažlivé, ale mohou dítě obtěžovat dlouhodobě a často přecházejí i do dospělosti. Bývají spojeny se záněty dýchacích cest, s astmatem nebo alergickou rýmou. Typickými projevy jsou svědění a pálení očí a také periodické opakování zánětů v určitém období (například výše zmíněné sezonní alergie na pyly a prach, senná rýma). Sekrece z očí není velká, oči jsou podrážděné a červené. Někdy můžete pozorovat otok víček a spojivek. Optimální terapií je nalezení a odstranění alergenu, ale to se ne vždy podaří.

Obtěžující příznaky alergického zánětu spojivek zmírní léky nebo oční kapky užívané běžně při alergii, vlhké obklady na oči nebo volně prodejné zvlhčující oční kapky (umělé slzy). Na trhu je však dnes řada očních přípravků ve formě kapek, mastí, gelů i sprejů, které tlumí různorodé alergické projevy. Někdy se bohužel nevyhnete lokálnímu či celkovému podání kortikoidů.

Pomohou homeopatika při zánětu spojivek?

Jak poznáte zánět spojivek?

  • Začervenání oka.
  • Může se objevit otok víček.
  • Objevuje se bílý, průhledný hlenovitý výtok.
  • Světloplachost (citlivost na sluneční záření a prudké světlo).
  • Po ránu bývají oči zalepené.
  • Oči při zánětu spojivek mohou pálit nebo svědit.
Poprvé s dítětem na alergologii: co vás čeká při první návštěvě a kdy je na čase tam vyrazit?

Jak se zánět spojivek u dětí léčí?

„Léčba zánětu spojivek by vždy měla vycházet z příčin, které zánět vyvolaly. U neustupujících zánětů je proto důležité laboratorní vyšetření, které odhalí příčinu zánětu a umožní cílenou léčbu. U alergických zánětů je nejprve třeba odstranit alergen, který zánět způsobil, aplikují se různé kapky, gely, spreje a masti, které tlumí alergické reakce, někdy i lokální či celkové kortikoidy. Bakteriální zánět spojivek se léčí podáváním antibiotik ve formě kapek či mastí, v těžších případech je třeba užívat antibiotika i celkově. Při infekčním zánětu je třeba dodržovat přísná hygienická pravidla, aby se zánět nerozšířil i na ostatní členy rodiny,“ vysvětluje oční lékařka Petra Teplanová z Dětského očního centra Kukátko, které se specializuje na léčbu očních potíží právě u dětí.

Dodává, že zánět spojivek by rodiče neměli podceňovat. Pokud totiž není infekční zánět léčen, může dojít k trvalému poškození rohovky, očních víček a k jiným zdravotním komplikacím. Vyhnutí se těmto následkům rozhodně za čas strávený vyšetřením v oční ordinaci stojí.

Její slova potvrzuje rovněž MUDr. Pavel Stodůlka: „Už při lehkém projevu zánětu je na místě navštívit očního lékaře. Mohlo by se jednat jak o banální záležitost, tak i o zánět většího rozsahu. Při lehčích formách stačí aplikace očních kapek. Lékařské ošetření by měl každý člověk vyhledat při každém, byť i menším projevu očního zánětu, neboť neléčený zánět může vést i k trvalému poškození zraku.“

Domácí léčba pro úlevu

Nedoporučuje se používat běžně prodejné oční kapky na zmírnění zarudnutí očí, jednak může být aplikace velmi nepříjemná, jednak v některých případech dokonce způsobí zhoršení příznaků nemoci. Nemocný by měl mít doma vyhrazen svůj vlastní ručník a další hygienické potřeby, také příbor a podobně. Vyhnout by se měl mnutí očí, což je samozřejmě zejména v případě malých dětí velmi nepříjemné a náročné na uhlídání. Na oči můžete přikládat teplé obklady, například z čisté žínky, plenky nebo kosmetických tamponů. Nechte působit, dokud obklad nevychladne.

Mezi nejčastější oční vady u dětí patří také tupozrakost nebo šilhání

Rizikové faktory a příčiny zánětu spojivek:

  • Nedodržování základních hygienických zásad, jako je časté a důkladné mytí rukou mýdlem.
  • Sahání si do očí a jejich mnutí neumytýma rukama, například po pobytu venku, práci na zahrádce apod.
  • Koupání v bazénech nebo jiných potenciálně „znečištěných“ vodách.
  • Půjčování hraček, hygienických potřeb či jiných věcí, které mohly přijít do kontaktu s nemocným okem.
 
Témata: Zdraví, Novorozenec, Kojenec, Oči, Děti a nemoci, Školák, Nemoci, Alergie, Nemoc, Dětské nemoci, onemocnění, Batole, Atopici, Předškolák, névy, praha, citlivost, oční vady, Zrak, Opakování, Pavel Stodůlka, Antibiotika, Zánět spojivek, Člen rodiny, Spojivka, Zdraví na Heureka.cz