Maminka.czZdraví

Zánětlivá pánevní nemoc: Strašák, který může vést k neplodnosti

Ulekare.cz Ulekare.cz 13.  3.  2014
Záněty pánevní oblasti jsou neviditelným strašákem. Příliš nebolí, avšak jejich následkem může být i trvalá neplodnost. Když jsou však odhaleny čas, dají se léčit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jednou z možných příčin neplodnosti může být onemocnění nazývané pánevní zánětlivá nemoc. Jde o chorobu postihující ženské rozmnožovací orgány, tedy dělohu, vaječníky a vejcovody. Při včasné diagnóze a léčbě je však tento mnohdy skrytý problém řešitelný.

(Ne)bezpečný sex

Pánevní zánětlivá nemoc je způsobena bakteriální infekcí, která se do reprodukčních orgánů dostává přes pochvu. Nejčastějšími viníky jsou chlamydie a bakterie způsobující onemocnění známé jako kapavka. Ty se mohou přenést při pohlavním styku z nakaženého sexuálního partnera. Nicméně infekce může být zanesena do organismu například i při invazivních výkonech (interrupce, kyretáž, operace v oblasti pánve). Jaké faktory mohou vzniku pánevní zánětlivé nemoci nahrávat? Jsou to:

  • sexuální aktivita,
  • věk ženy (je-li mladší 25 let, čípek ještě není plně vyvinut),
  • vyšší počet sexuálních partnerů,
  • nechráněný pohlavní styk,
  • časté vyplachování pochvy,
  • nitroděložní tělísko.

Důležitost včasné léčby

Trvalým následkům vzniklým po onemocnění se dá nejlépe předcházet rychlou a řádnou terapií. Problémem se v tomto případě stává právě včasná detekce onemocnění, jelikož příznaky jsou často velmi špatně pozorovatelné. Až 60 % žen vůbec neví o tom, že onemocnělo pánevní zánětlivou nemocí. Pokud se příznaky objeví, může se jednat o:

  • bolesti v podbřišku,
  • neobvyklý poševní výtok (často žlutý nebo zelený),
  • bolest v průběhu pohlavního styku,
  • pálení při močení,
  • nepravidelné menstruační krvácení.

Léčbou se obvykle rozumí aplikace antibiotik. V případě nutnosti jejich podávání do žíly může být nutná hospitalizace. Chirurgie přichází na řadu pouze v případě komplikací.

Těhotenství v ohrožení

Nechá-li se pánevní zánětlivá nemoc bez léčby, může to vést k dlouhodobým zdravotním obtížím. Některé z komplikací mohou pak být i život ohrožující.

1.Absces. Jedná se o dutinu vyplněnou hnisem, která může vzniknout ve vaječníku, vejcovodu či v pánvi a musí být okamžitě léčena. Někdy problém vyžaduje i chirurgické odstranění.

2.Chronická pánevní bolest. Po zánětu v pánvi vznikají jizvy, které občas tlačí na orgány a způsobují jejich deformace. Dokonce mohou zapříčinit přilepení jednotlivých orgánů k sobě, což může vést k chronické bolesti.

3.Mimoděložní těhotenství. Jizvy vznikající v oblasti vejcovodů mohou bránit vajíčku v cestě, a proto je pánevní zánětlivá nemoc rizikovým faktorem pro vznik mimoděložního těhotenství. Embryo se při něm uhnízdí jinde než v děloze, což je stav, který může ohrozit i život ženy.

4.Neplodnost. Jde o komplikaci, která postihuje až 15 % infikovaných žen. Jizvení může bránit správné ovulaci či transportu vajíčka a vést tak k trvalé neplodnosti.

5.Ohrožení plodu. Nákaza pánevní zánětlivou nemocí během těhotenství může dokonce ohrozit plod a vést až k potratu, k porození mrtvého miminka, předčasnému porodu či k nízké porodní váze dítěte.

Jedničkou je prevence

Riziko nákazy touto nebezpečnou chorobou můžete snížit dodržováním jednoduchých pravidel:

  • Při pohlavním styku používejte bariérovou ochranu – kondom.
  • Omezte počet svých sexuálních partnerů.
  • Ujistěte se, že vy i váš partner jste pravidelně testováni na sexuálně přenosné choroby.

Zdroj: www.ulekare.cz

Témata: Zdraví, Neplodnost a IVF, Nemoc, Kyretáž, Interrupce, Přilepení, Nutná hospitalizace, Veš, Zánět, Pán, Reprodukční orgán, Sexuální aktivita, Nitroděložní tělísko, Pánev, Strašák, Chirurgické odstranění, Kapavka, Nemo, Muž, Zdraví na Heureka.cz