Maminka.czZdraví

Záněty dutin u dětí

Josef Kraus 21.  11.  2010
Záněty nosních dutin jsou u malých dětí velice časté vzhledem ke skutečnosti, že ještě neumí pořádně smrkat. Jaké jsou hlavní příčiny nemoci, jaká jsou její rizika a jak postupovat při léčbě?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nosní dutiny jsou nevyplněné prostory v lebce, které lze nalézt v čelní kosti (za obočím) a v oblasti horní čelisti (za tvářemi). V dutinách se nachází vzduch a jsou v podstatě vystlány sliznicí. Dutiny jsou symetricky rozložené na levé i pravé straně hlavy. Jejich hlavní funkcí je odlehčení hlavy a způsobení rezonance hlasu. Při zánětu ovšem na první pohled málo významná část lidského těla dokáže napáchat nepěknou paseku.

Vznik zánětu

Zánět vedlejších nosních dutin vzniká jednoduše tak, že dojde k uzavření průduchů vedoucích právě do dutin. To bývá nejčastěji způsobeno zduřením podrážděné či napadené sliznice. Dojde zde k pomnožení bakterií a tvorbě hlenu, který nemá pořádně kudy odtékat a způsobuje další komplikace.

Čtěte také: Dětský kašel – kdy už navštívit lékaře?

Nejcitelnější bývá tlak nahromaděného hledu, který způsobuje bolest právě na čele.
Mezi hlavní příčiny zúžení průduchu patří virová nákaza či rozmnožení bakterií např. při běžném nachlazení. Dalším častým faktorem je alergie na pyl či senná rýma, která způsobí natékání sliznice a ucpání otvoru. Neméně častou příčinou jsou i hnisavé infekce zubu na horní čelisti, infekce horních cest dýchacích, vrozené vady typu úzkých dutin, nosní polypy a samozřejmě také zranění (např. zlomení nosních chrupavek).

Projevy a příznaky

Tím nejvýraznějším projevem zánětu nosních dutin je tlaková bolest. Dutiny mohou být citlivé na dotek a tlak v nich se mění s pohybem i různou polohou těla a hlavy. Změny lze zaznamenat i v různou denní dobu. Dalšími symptomy bývají zvýšená teplota (u dětí i vyšší než 38°C), otok tváří, hnisavá rýma s problematickým odtokem nudlí a také bolesti hlavy, uší či krku. Dochází také ke zhoršení smyslových vjemů, zejména čichu, chuti a sluchu.

Tyto příznaky na sobě dokáže bez problémů diagnostikovat dospělý člověk, ovšem zvláště u malých dětí může být velice problematické zjistit nebo vypozorovat, co se s vaší ratolesti děje. Nemocné dítě bývá často neklidné, pláče, lehá si na ucho (v případě vyvinutého zánětu středního ucha, viz níže), v noci nespí, popř. při spánku chrápe nebo kašle, a na dotyk hřeje. Starší děti se snaží častěji s obtížemi smrkat, kdy hlen bývá hnisavý. Občas se i v okolí nosu objeví ekzém.
Jistotu v diagnóze vám i sobě ale dodá až vyšetřující lékař, který poklepem a vyšetřením nosu zpravidla zjistí příčinu divného chování dítěte. Využíváno bývá i použití rentgenu či počítačové tomografie, pokud to okolnosti dovolují.

Komplikace

Pokud je zánět nosních dutin delší dobu nezpozorován, může vést k nepříjemným komplikacím a následkům. Tím nejčastějším problémem u malých dětí bývá zánět středoušní dutiny, jehož odstranění může skončit až tolik nepopulárním pícháním ucha. Mnohem horším následkem může být až hnisavý zánět mozkových blan. K tomu ale dochází velice zřídka a po delší době nepovšimnutí si zdravotních komplikací u dítěte.

Rovněž se může stát, že infekce postoupí k dolním cestám dýchacím (zánět průdušek či zápal plic). Velice nepříjemnou komplikací je přestoupení zánětu na okostnici očnice. Následný otok pak tlačí na oční víčko i bulvu, což může v důsledku způsobit i dvojí vidění a znemožnění pohybu oka. Celý proces také bývá nezřídka doprovázen zánětem spojivek.

Léčba

Po potvrzení diagnózy následuje zpravidla předepsání antibiotik na uhnízděnou infekci. Jako doprovodné léčebné nástroje jsou podávány nosní a ušní kapky a léky na snížení otoku sliznice. Pokud pacient trpí bolestmi, jsou na místě i mírná analgetika. Často bývají doporučovány koupele paží a dolních končetin v teplé vodě.

Cílem je samozřejmě zničení bakterií, uvolnění a splasknutí sliznice a odtok nahromaděných hlenů. To se těmito prostředky ale nemusí vždy plně podařit. Dochází tedy k použití tzv. punkce – odsávání hlenů speciální jehlou a proplachování celé oblasti. Při opravdu závažných stavech může dojít i na chirurgické řešení celého problému.

Existuje prevence?

Dá se nějak zánětu nosních dutin u dětí zabránit? Klasická cílená prevence zde neexistuje. Lze se především zaměřovat na obecné principy udržování zdravé životosprávy, včasné léčení nachlazení, inhalování již v případě malého ucpání nosu či vyhýbání se alergenům. Samozřejmostí je dohled na dostatečné oblékání dětí a nošení pokrývky hlavy v chladnějším počasí.

Čtěte také: Dětský kašel – kdy už navštívit lékaře?

Vhodné je také u malých dětí co nejčasnější výuka a nacvičování správného smrkání. Pokud toto dítě ještě neumí, je důležité pravidelné odstávání hlenu z nosu. Nedoporučuje se přehnané vytápění. Suchý teplý vzduch totiž může leckdy pořádně uškodit. Jeho vlhčení je tak vřele vítáno. V případě jakýchkoli komplikací také není radno odkládat návštěvu lékaře či započetí vlastních léčebních kroků.

Témata: Zdraví, Děti, Správné smrkání, Nejvýraznější projev, Senná rýma, Zánět, Zánět dutin, Virová nákaza, Odlehčení, Hnisavý zánět, Oční víčko, Chladné počasí, Běžné nachlazení, Tomo, Chirurgické řešení, Nahromaděný hlen, Významná část, Smyslový vjem, Zdraví na Heureka.cz