Maminka.czTěhotenství a porod

Zápas etiky a přání rodičů aneb Možnost volby pohlaví dítěte

Ulekare.cz Ulekare.cz 21.  10.  2013
Zápas etiky a přání rodičů aneb Možnost volby pohlaví dítěte
Stejně jako v mnoha dalších evropských zemích je v České republice výběr pohlaví při asistované reprodukci zakázán a je považován za krajně nepřijatelný. V Británii však začínají někteří etici hovořit jinak.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bez výkyvů

Mnoho těchto odborníků tvrdí, že povolit lidem v průběhu metod asistované reprodukce vybrat si, zda chtějí chlapečka, či holčičku, by zas až tak neetické být nemuselo. Během svých průzkumů zjistili, že při možnosti selekce pohlaví by v zemi, jako je Velká Británie, nedošlo k žádné nerovnováze, jako by tomu mohlo být v jiných zemích. Například v Indii a Číně by genderová nevyrovnanost mohla skutečně vzniknout, jelikož tam jsou chlapci populárnější než dívky. Takový stereotyp však v Evropě neexistuje.

Každý má své důvody

Lidé, kteří preferují u svého dítěte určitě pohlaví, k tomu zpravidla mají své velmi osobní důvody.

  • Ty často souvisí s rodinnou situací či s minulostí.
  • Jelikož umělé oplodnění a další techniky asistované reprodukce mohou tyto velmi silně pociťované preference naplnit, je namístě se ptát, proč je přání mít dívku či chlapce tak špatné, že se to rodičům zakazuje.
  • Příkladem mohou být matky, které mají mnoho synů a opravdu si přejí mít dceru, což by mohlo velmi ovlivnit jejich další život. Proč těmto lidem, kteří mohou skutečně trpět, nepomoci, je-li to v našich silách.

Nejde to doma, půjde to jinde

V zemích, kde existuje obdobný zákon, je volba pohlaví zpravidla povolena pouze z lékařské indikace, jelikož některé nemoci typicky postihují pouze určité pohlaví. Příkladem je třeba Duchenneova muskulární dystrofie, kterou trpí pouze chlapci. Nicméně ne všechny země světa mají stejnou legislativu. Někteří Britové proto za možností volby dokonce cestují za oceán – do Spojených států – či do vzdálené Indie, kde je možnost zvolit si pohlaví dítěte povolena. Bohužel tam jejich cesty často míří i kvůli umělému přerušení těhotenství z důvodu pohlaví plodu.

Zdroj: www.ulekare.cz

Témata: praní, Velká Británie, Pohlaví dítěte, Přání, Osobní důvod, Děti, Volby, Umělé přerušení