Maminka.czMateřská škola

Zápis do školky: Jakou vybrat, na co dítě připravit a co všechno by mělo umět?

Zápisy do mateřských škol proběhnou sice až v květnu, ale už nyní je třeba si položit otázku, jestli je vaše dítě na školku zralé. Už víte, jakou vyberete, co takový zápis bude obnášet a jaké jsou podmínky přijetí do mateřské školy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čeká vás, respektive vaši ratolest zápis do mateřské školy? Jde o důležitý milník v životě každého dítěte, a tak byste měli myslet na to, aby byl pro něj co nejpohodovější. Je proto dobré pečlivě vybrat místo, kde se bude cítit dobře, kde ho budou mít rádi a nebudou ho peskovat za špatně utřený zadeček, rozbryndanou polévku či opačně obuté botky. V letošním roce proběhnou zápisy do mateřinek v průběhu měsíce května.  

VIDEO: Zápisy do mateřských škol: Co vše potřebujete vědět

Začněte školku řešit včas

Prvním krokem je pochopitelně dobrý výběr školky, máte-li možnost vybírat. Kritériem určitě bude vzdálenost od domova (proto se nabízí jako nejjednodušší řešení výběr spádové státní mateřské školy, do níž budou navíc chodit i kamarádi z nejbližšího okolí) a samozřejmě rovněž finanční otázka – protože u státní školky platíte maximálně pár set měsíčně, kdežto v soukromém zařízení vás celotýdenní docházka vyjde hlavně ve velkých městech a tehdy, pokud není školka zapojena do dotačních programů, na osm nebo deset – i více – tisíc korun měsíčně. 

Rozhodující je pro řadu rodičů také to, jaký výchovně-pedagogický směr nebo nadstandardní vzdělávání školka nabízí. I státní mateřské školy už nabízejí rozšířenou výuku jazyků či sportovní zaměření. U soukromých si můžete vybírat i taneční, ekologické, lesní školky, školky s Montessori či waldorfskou pedagogikou a potěší, že soukromá zařízení mají více učitelů/lektorů na menší počet dětí a nezřídka tam potkáte i učitele-muže.

Soukromé školky častěji slučují děti všech věkových kategorií do jedné třídy, což může být velkou výhodou pro všechny. Starší mohou pomáhat mladším a mladší se učit od starších jako od sourozenců. Ale pokud má být uznán poslední rok školky jako oficiální předškolní docházka, měla by i taková soukromá školka patřit mezi tzv. rejstříkové. Jinak počítejte v posledním roce s nutností dojít do nejbližší rejstříkové, přihlásit dítě tam, byť v individuálním programu, a nechat ho „přezkoušet“ ze školní zralosti.

Výběr školky nepodceňujte

Udělejte si vlastní „průzkum trhu“. Na hřištích nebo například na facebookových stránkách vašeho města zapátrejte po zkušenostech maminek, jejichž děti už do vámi vybrané školky chodí. Skvělou příležitostí bývá zavítat na dny otevřených dveří. Řada mateřských škol je organizuje také on-line, tudíž bude šance prohlédnout si prostory školky alespoň na videu, prostřednictvím internetových komunikačních platforem se pak budete moct ředitele školky nebo pedagogů zeptat na vše, co vás zajímá. Sledujte webové stránky vybrané školky.

PODCAST: Je vaše dítě zralé na školku? Tady máte všechny důležité informace, abyste to zjistili

Určitě bych si všímala otevřenosti personálu, zkušeností učitelek a ředitelů, komunikace s rodiči,“ vysvětluje Mgr. Ivana Procházková, která vede kurzy pro rodiče a provozuje v Brně školku s prvky Montessori. „Ptala bych se na program a aktivity, které se s dětmi dělají, jestli jsou přiměřené věku. Fajn je, když se můžete jít podívat na běžný chod třídy. Jestli jsou někde děti šťastné, jde poznat vcelku rychle. Obecně je v rozhodování se důležitá intuice. Jak se kde cítíte a jakou má školka atmosféru. Proto je dobré jít se podívat i do několika, protože často nevíte, co můžete od školky očekávat,“ doporučuje.

Dejte jen na svůj názor

Pokud už máte svůj tip, ještě se ujistěte, že je opravdu váš. Že do drahé anglické školky nebudete hlásit své dítě jen kvůli tomu, že to udělala vaše kamarádka. Jděte po tom, jaké je vaše dítě, zkuste si představit, jak by ho ve školce bavil den, jestli jeho povaha souzní s hlavní náplní školky. Je také nesmysl dát dítě například do Montessori školky jen kvůli tomu, že je to zrovna módní.

Stává se to. Máme rodiče, kteří o Montessori vlastně ani nic nevědí. Jen jim někdo řekl, že je to u nás dobré, nebo to někde četli/slyšeli a líbilo se jim to. Potom jsou rodiče překvapení, co všechno dítě u nás dokáže. Každopádně určitě je třeba se rozhodovat podle toho, co s vámi souzní,“ říká otevřeně Mgr. Ivana Procházková.

Zápisy do školek: Přečtěte si tipy, jak děti na nástup do školky připravit

Děti motivujte, ale nepřetěžujte

Řada rodičů vybírá také velmi ambiciózní instituce se spoustou aktivit, kroužků a vzdělávání, které si člověk spojuje spíše se školou. 

Přehlcení dětí je velkým tématem dneška. Pokud je například cizí jazyk učen tak, že je plynule zakomponován do chodu třídy, tzn. ideálně tak, že prostě jeden dospělý takto neustále mluví, děti to nezahlcuje. Když ke všemu ale napočítáme keramiku, sport, zpívání, tančení, gymnastiku, jógu… Nezbývá dětem moc času na takové to nicnedělání, které by odpoledne po programu ve školkách být mělo,“ vysvětluje Mgr. Ivana Procházková, v čem se často děje chyba.

Je dítě na zápis do školky připravené?

Na co nesmíte zapomínat, je také to, jak je dítě na začátek školky připravené – zda už je pro něj správný čas. Možná do září stihne třetí narozeniny, které ještě nedávno byly jedním z hlavních kritérií nástupu. Ale je opravdu dítě připravené?

Nejde jen o to, že by mělo být 100% odplenkované, ovládat sebeobsluhu, tedy umět si obléknout většinu oblečení a samo se najíst, jít na záchod, ale mělo by umět také vykomunikovat si, co potřebuje… Jde ale i o něco jiného.

Nemyslím, že jsou rozhodující narozeniny, ale to, jak je dítě zralé (fyzicky, psychicky, emočně i sociálně), a také to, jak jsou zralí rodiče. Ti se totiž často nerozhodují podle připravenosti dítěte, ale podle toho, kdy musí jít do práce,“ upozorňuje Mgr. Ivana Procházková na důležitou věc.

Je sice pravda, že děti kolem třetího roku přirozeně tíhnou ke kolektivu, vyhledávají vrstevníky, tedy je načasování na tři roky „ideální“, nicméně pokud doma máte dítě, které bývalo hodně nemocné, je na vás fixované, kterému se ještě nechce mluvit, je na místě minimálně přiklonit se ke školce s individuálním přístupem (i kdyby jen na první rok) nebo rovnou přemýšlet o tom, že nastoupí až za rok.

Připravte dítě na školku. Co všechno ho od září může potkat?

Co budete k zápisu do školky potřebovat?

Na zápis do školky můžete někde jít i sami, bez dítěte. Konkrétní informace je třeba si zjistit na webu dané školky. Ale když ho vezmete s sebou, bude to pochopitelně lepší. Rozkouká se. Jedna paní učitelka pak bývá vyčleněna na komunikaci s rodiči, druhá je tu k dispozici pro děti.

  • S sebou si vezmete občanský průkaz, někde chtějí vidět i rodný list dítěte nebo potvrzení, že jste ukončila rodičovskou dovolenou.
  • Je třeba vyplnit přihlášku, evidenční list, ale jsou i školky, kde vám to dají na vyplnění domů, a všude k tomu přidají také potvrzení o očkování, které přinesete později orazítkované od pediatra. Nevyžadují ho jen některé alternativní mateřské školy.

Kdy probíhají zápisy do mateřských škol?

Zápisy do mateřských škol pro školní rok 2023/2024 budou probíhat v průběhu května. Konkrétní termín je na rozhodnutí ředitele každé mateřské školy. Přesné dny zápisu do vámi vybrané školky budou na webových stránkách dané školky či na nástěnkách před školkou.

To, jestli vaše dítě nakonec přijali, bude nejisté zase hlavně u spádové státní školky. Ty jsou zkrátka nejžádanější a nejplnější. Jestli jste se „vešli“, vám dá školka vědět v předem známém termínu, abyste ještě stihli vyřešit náhradu.

Kritéria přijetí do mateřské školy

Každá mateřská škola si před zápisem vytvoří kritéria  podmínky přijetí. Tvoří se pro to, aby měly šanci i děti, které přijdou k zápisu v odpoledních hodinách. Není to tedy tak, že kdo dřív přijde, ten má větší šanci. Vždy je jedním z kritérií věk dítěte a také adresa trvalého pobytu. Povinnost vzít předškoláka je jasná a potom se skládají přihlášky dle věku.
 
„Je-li ve školce hodně volných míst, dostane se i na nejmenší. Já už dlouhou dobu beru vždy i 'netříleté' děti. Dokonce jsem přijala i dítě, kterému byly dva roky a jeden den. To však bylo na vesnici, kde jsem též ředitelovala. Dalším kritériem je to, že dítě musí zvládat sebeobsluhu a že se nějak domluví. K tomu se vyjadřují rodiče a ředitelka má právo tří měsíců, aby během této doby posoudila, zda tyto podmínky dítě splňuje. Tato podmínka musí být napsaná také v rozhodnutí o přijetí,“ říká ředitelka MŠ V Zahradě v Příbrami Eva Čechová.
 
 

Co by mělo dítě před nástupem do školky zvládnout?

Na rozdíl od zápisu do školy neprobíhá před nástupem do školky žádné „testování“. Přesto je dobré vědět, jaké základní dovednosti jsou ve školce vyžadovány. Do září zbývá spousta času, proto je dobré začít s předstihem.

  • Dítě by mělo znát své jméno.
  • Dítě by mělo být schopno poznat svou značku na ukládání oblečení. Mělo by také vědět, které oblečení je jeho, a poznat, co si obléknout na procházku apod.
  • Mělo by se umět samo svléknout, s oblékáním i obouváním paní učitelky mladším dětem ještě pomohou. Čtyřleté dítě by to však již mělo zvládnout bez pomoci.
  • Dítě by mělo být schopné najíst se samo lžící bez bryndáku, stejně jako pít z klasické skleničky.
  • Předpokládá se, že dítě již nenosí plenky a umí se vysmrkat.
  • Dítě by mělo umět uklidit po sobě hračky.
  • Předškoláček by měl vydržet bez rodičů, i když začátky můžou být náročnější.

 

Témata: Časopis Maminka, Předškolák, Praktické rady, Výchova, Rodiče, Školství, Zápisy, Mateřská škola, Očkování, povaha, Zahrada, Příbram, cizí jazyk, Montessori, Rej, Soukromá školka, Správný čas, Obouvání, Velké téma, Individuální přístup, Dobrý výběr, Finanční otázka, Intuice, Praha, První krok, Zahrada na Heureka.cz

Video