Zapojte do velikonočních příprav i děti!

Reklama 24.  3.  2017
Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků. Tyto svátky jsou pohyblivé a připadají vždy na první neděli po prvním jarním úplňku. Znáte ale dobře všechny velikonoční tradice? Rozhodně nebude škodit si některé z nich připomenout!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klepněte pro větší obrázek

Když pomyslíme na Velikonoce, většině z nás se vybaví hlavně barvení vajec, pečení beránka a pletení pomlázek. Ovšem velikonoční tradice jsou mnohem zajímavější a pestřejší, než se na první pohled může zdát. Proto je hezké si občas vzpomenout, jaké zajímavé zvyky jsou s těmito svátky spojeny.

Den po dni

Příchod Velikonoc avizuje Modré pondělí, Žluté úterý a po něm následuje Škaredá středa. Všechny tyto tři dny by měly být zasvěceny úklidu. Na Zelený čtvrtek dle legendy utichají zvony, které odlétají do Říma. Ty však nahradí mladí chlapci a jejich řehtačky. „Řehtáním“ oznamují začátky bohoslužeb, poledne a večer a konají tak až do soboty. Na Velký pátek se otevírá zem a odhaluje poklady. V tento den by se nemělo prát a pracovat na zahradě. Na Bílou sobotu končí 40denní půst. Hospodyně pečou beránky a mazance. Boží hod velikonoční je pro křesťany dnem vzkříšení Krista. Dívky zdobí velikonoční vajíčka a chlapci pletou pomlázky. Na Červené pondělí chodí chlapci s pomlázkami na koledu a šlehají děvčata, aby do nich přešla síla z čerstvě uříznutého proutí. Dívky jim za to děkují a věnují jim vajíčka jako symbol života a plodnosti.

Zapojte do příprav i děti

Také si pokládáte otázku, jak zabavit děti, když potřebujete zvládnout velký velikonoční úklid, uvařit a připravit dekorace? Pokuste se do těchto příprav zahrnout i vaše ratolesti! S dětmi můžete vytvářet papírové postavičky nebo malovat obrázky s motivem kuřátek, beránků a dalších velikonočních symbolů. Nejen, že se dítě zabaví a bude se cítit potřebné, ale takovou prací rozvíjí i kreativní myšlení a fantazii. Zdobení vajec bereme my dospělí jako rutinní záležitost, pro děti to však může být velká zábava. Proto nechte tuto „zodpovědnost“ na nich. Děti určitě uvítají, když jim se zdobením velikonočních vajíček pomůžete. Skořápky můžete pomalovat rozehřátým voskem nebo je tradičně namáčet v barvě.

Ozdobte sváteční stůl

Velikonoce pomalu klepou na dveře a je třeba pořádně promyslet, které dobroty letos budou zdobit váš slavnostní stůl. Dáte přednost tradičnímu mazanci, nebo raději vyzkoušíte něco nového? Pokud jste se rozhodli pro druhou variantu, máme pro vás malou inspiraci!

Klepněte pro větší obrázekTvarohový koláč s hruškami

Na těsto:

  • 140 g Hery
  • 70 g moučkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 2 žloutky

Na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 3-4 hrušky
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z jednoho citronu
  • 50 g Hery
  • 50 g moučkového cukru
  • 3 vejce

Postup:

Smíchejte mouku s Herou, kakaem a moučkovým cukrem ve velké míse, pak přidejte žloutky a vytvořte hladké těsto.
Na moukou poprášeným válu vyválejte těsto na tenký kruhový plat (asi 25 cm v průměru). Těsto vložte do formy a vytlačte prsty do okrajů.

Na náplň smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Utřete Heru s půlkou moučkového cukru a žloutky do krémové směsi.
Rozšlehejte bílky s moučkovým cukrem a přidejte do krému.

Krém natřete na těsto a navrch položte nakrájené hrušky. 
Pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 40 minut.

Další recepty naleznete ZDE!