Maminka.czŠkolák

Zapojte se: Bezpečí pro vaše děti na cestě do školy

redakce 19.  8.  2011
Zapojte se: Bezpečí pro vaše děti na cestě do školy
Program Na zelenou si klade za cíl upozornit na nebezpečná místa v prostoru kolem škol a školek a navrhnout kroky, které povedou k úpravě rizikových míst. Tímto způsobem se pak bude lépe předcházet vzniku dopravních nehod, jejichž oběťmi jsou právě děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Specialitou tohoto projektu je zapojení samotných žáků – ti sami zjišťují, kde hrozí největší nebezpečí. Ve spolupráci s rodiči, pedagogy a odbornou veřejností usilují o bezpečné cesty do škol.

Jak na to?

„Jestliže se škola rozhodne na programu participovat, spojí se s konzultantem Nadace Partnerství a budoucími členy pracovní skupiny, což jsou zástupci úřadů na obecní i krajské úrovni, zástupci odborů dopravy, komunální politici, dopravní odborníci, policie, majitelé a správci komunikací, veřejnost a také žáci školy, a požádá nadaci o grant,“ vysvětluje Barbora Kolárová z Nadace Partnerství.

V případě úspěchu následuje mapování okolí školy za pomoci žáků. Souběžně s tím probíhá průzkum, ve kterém zjišťují způsoby dopravy do školy a případné překážky. Spolu s přehledem o provozu a nehodovosti v okolí školy se pak tyto podklady předají odborníkovi, který na jejich základě nabídne řešení, jež by mohla pomoci ke zvýšení bezpečnosti. Hotová dopravní studie slouží jako kvalifikovaný podklad pro stavební úpravy v obci.

Kdo si hraje, nezlobí

V rámci projektu Na zelenou většinou probíhají doprovodné akce (jako je zřízení kolárny a její výzdoba žáky, přístřešky) dotované rovněž z grantu. Dopravní soutěže či besedy s odborníky zvyšují celkové povědomí o bezpečnosti a ucelují pohled na šetrnou dopravu.

„Těší nás velký zájem škol o účast na programu a věříme, že tomu tak bude i nadále. Uplynulé čtyři roky spolupráce ukázaly, že Na zelenou má smysl“ říká Marek Zeman, ředitel PR a komunikace finanční skupiny AXA.

Projektu se ujala Nadace Partnerství a ve spolupráci s finanční skupinou AXA ho rozvíjí již pátým rokem. Nadace dlouhodobě usiluje o to, aby se program i v České republice stal součástí státní strategie ochrany zdraví a bezpečnosti dětí.

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Děti, Školák, Praktické rady, Základní škola, Školy, Největší nebezpečí, Bezpečí, Výzdoba, Mapování, AXA, Čest, Vaš